Glycolzuur wordt steeds populairder in cosmetica
Soms is het best even leuk om jullie inzicht te geven in de tonnen en miljoenen die omgaan in de verhandeling van cosmetica grondstoffen. Neem bijvoorbeeld glycolzuur, een stof met een krachtige, maar niet zo irriterende peelende werking op de huid.
Gladde huid is hot
Zag je het enkele jaren geleden nog vooral bij de schoonheidsspecialiste, tegenwoordig wordt het in steeds meer cosmetica voor thuisgebruik verwerkt. Peelen is hot, omdat het zo’n lekker glad huidgevoel oplevert, en dat gladde gevoel is wat de moderne consument wenst. Hoe gladder hij is, hoe mooier creme erover heen glijdt en blijft zitten, en dat geldt ook voor make-up.
Groeiende omzetten
Researchbureau Grand View Research schat dat er in 2020 maar liefst 277.8 miljoen dollar handel in deze stof zit!
Het past mooi in het anti-aging tijdperk, maar wist je dat de medische sector er ook steeds meer gebruik van maakt? Glycolzuur is nodig bij het vervaardigen van PGA, een belangrijke grondstof voor oplosbare hechtingen.
Grootverbruikers van glycol: de Amerikanen
Voor verwerking in beautyproducten werd in 2013 alleen al 30.000 ton van deze grondstof gebruikt. Noord-Amerika is de grootste afzetmarkt. Niet verwonderlijk: consumenten peelen zich een hoedje daar, onder invloed van cosmetisch artsen die daar al jarenlang roepen dat peelen als de heilige graal is – op weg naar een mooie huid.
Glycolzuurhoudende producten waren in Amerika in 2013 goed voor een omzet van ruim 44 miljoen dollar. Maar de grootste groeimarkt verwacht men in het Verre Oosten te vinden, waar de consument ook steeds beter de weg vindt naar anti-aging skincare.
Fijne beautyproducten in Nederland met glycolzuur als ingrediënt zijn onder andere Care in Foam facewash Helena Rubinstein en hannah Active Lotion.
Chronische huidirritatie?
Nu mogen Amerikanen weg lopen met zuurtjes voor de peeling, in Europa zijn we er toch terughoudender mee. Wij hebben hier sterker het geloof (of besef) dat chronisch gebruik van zuren de huid op den duur ook chronisch kan irriteren, met de groei van schimmels tot gevolg en een fragiele huidbarriere. Lees dit artikel er nog maar eens over.
Onlangs schreven we ook nog een leuk artikel met de vraag of je huid op kan raken door scrubben of peelen. Lees hier het antwoord!
Wees uberhaupt voorzichtig met peelen in de zomermaanden. Je huid verdikt zich onder invloed van uv-b straling en dat levert een kleine extra bescherming op. Gebruik dan maar liever met regelmaat je elektrische huidborstel, zoals van Clarisonic. Maakt ook heerlijk glad houdt meteen de poriën goed schoon, wat erg prettig is als je ook veel zonnebrandcreme gebruikt.