Een wandeling door de Engelse tuinen..

03:25 - 02:03
luistertijd 03:25 - leestijd 02:03

Maxim test Promenade in the Gardens van Maison Martin MargielaMartin Margiela Promenade in the Gardens  uit de Replica collectie.

Je herinneringen delen met een geur

De kracht van een geur om diep in ons geheugen binnen te dringen en onze herinneringen opnieuw tot leven te brengen, is goed bekend. Met haar Replica parfumcollectie heeft Maison Martin Margiela de geuren ingezet om herinneringen te delen.

Een parfum als een extra dimensie in het beleven van iemands herinnering. Het is eigenlijk precies waar het bij een parfum om draait: een stukje herinnering uit het leven van een parfumeur in elk flesje.

Engelse tuinen, Oxforshire, 1986

Promenade in the Gardens brengt de herinneringen van Carlos Benaim (een IFF parfumeur) tot leven over zijn wandeling in de Engelse tuinen in Oxforsdshire in 1986. Met zijn rustiek uitziende grasvelden en bosjes, stille oppervlaktes van de kleine meertjes en prachtige bloeiende rozen vormt zo’n Engelse tuin een idyllische landschap van rust en vrede.

De geuren van vers gemaaid gras, rozen en jasmijn strelen de zintuigen. Een perfecte plek voor een romantische wandeling.

Tussen de bloemige velden en beschaduwde padjes

Om zijn herinneringen in een geur te verwerken, heeft Carlos Benaim gekozen voor een bloemige chypre compositie met als basis patchouli, vetiver en sandelhout. Voor in het hart heeft hij een bloemig akkoord gemaakt bestaande uit Turkse roos, pioenroos en jasmijn. En in de top is hij versierd met een fris groen akkoord, fresia en koriander.

Samen zouden deze componenten een mooi contrast moeten creëren tussen de bloeiende velden en beschaduwde paden.

Contrast tussen patchouli en roos

De kern van Promenade in the Garden is gebaseerd op een tegenstelling tussen roos en patchouli. Het is een vrij populair thema binnen de moderne parfumerie vanaf de tijden van Coco Mademoiselle.

Alleen in tegenstelling tot de lieve en meegaande Coco Mademoiselle zijn de contrasten van dit parfum wat verder op scherp gezet, waardoor deze Replica een eigenzinnige karakter krijgt.

Patchouli een roos als contrast tussen de beschaduwde paden en de bloeiende velden. De schaduw van de patchoulinoot is hier van top tot de basis waarneembaar. Het vermengt zich met de noten van vers gemaaid gras en fresia en vervormt ze tot het akkoord van de frisse appeltjes met nuancen van cider. Zo wordt het bloemenhart bedekt met een lichtmelancholische ziltige sluier.

In de basis tref ik iets van de geur van vochtige aarde aan, maar roos daartegenover omringt het als een warme en lichtzoete bloemige knuffel.

portretMaxim concludeert:

Promenade in the Garden is een mooie damesgeur. Het bekende roospathouli thema wordt op een eigenzinnige manier bespeeld.

Het past goed in het rijtje van Coco Mademoiselle van Chanel, Idylle van Guerlain, Diane van Diane von Furstenberg, Voleur de Roses van L’Artisan Parfumeur, Calamity van Juliette has a gun.

Het eigenzinnige aan dit parfum is de wat sterkere lichtziltige sluier van patchouli. Hierdoor kan deze damesgeur soms ook verrassend op de mannenhuid openen.

Dit parfum geeft een duidelijk waarneembare aura en blijft lang aanwezig. En voor de vaste lezeressen van BeautyJournaal moet ik nog even toevoegen dat het één van de persoonlijke favorieten is van BeautyJournaals Monique Lindeboom.

Shop Maison Martin Margiela parfums hier online.

Lees ook