Een mooi gemaakt parfum!

04:08 - 02:28
luistertijd 04:08 - leestijd 02:28

Diane von Furstenberg Diane

Een eenvoudig wit doosje met grote, gouden, onregelmatige bolletjes met de naam “Diane” daarop. Daarin een flesje, waar de onregelmatige ronde vormen en gouden accenten weer terugkomen. Dat is de verpakking van Diane en deze is vooral interessant in de EDP-variant waar het flesje met goud is bedekt en je de weerspiegeling daarvan door de glas heen kan zien. Het creëert een mooi schitterend effect, en diepte.

Diane is een nieuwe geur van Diane von Furstenberg, een Belgisch-Amerikaanse designer die vooral bekend is geworden door haar iconische wikkeljurk. Het is niet haar eerste parfum. Ze bracht al eerder uit: Tatiana (1975) met poederige tuberoos en Volcan d’Amour (1981), een rijke bloemige chypre met kenmerkende basilicum noot in de top. Beide zijn niet meer te koop. In 2003 kwam er “D” uit – een fruitig bloemige creatie van de neus Annie Buzantian. Voor mij zijn het allemaal onbekende geuren, dus vind ik het des te interessanter om kennis te maken met het merk en te ontdekken wat het flesje Diane voor mij in petto heeft.

De geur opent zich met een klassieke roos- en patchoelicombinatie. Een mooi duo van een weldadige bloem en de diepe, donkere aardachtige noot van patchoeli. Het is net als de eerste adem van het najaar, waarin de laatste zomerse bloeier (rozen) de eerste signalen van vergankelijkheid ontmoeten (patchoeli).

Rijk, intens en licht melancholisch. En om de aankomst van de herfst een beetje zoet en zonnig te houden, krijg je een vleugje van het najaarsdessert – gebakken appel geserveerd met een zuurtje van abrikoos. Fruit kondigt de komst van tropische bloemen aan – wellustige jasmijn en intens zoete frangipani met fruitige accenten (ook plumeria genoemd). Ze geven een mooi aspect van sensualiteit, ultieme vrouwelijkheid en tederheid aan deze geur. Ook geven ze warmte aan de vrij koele wisselwerking tussen roos en patchoeli.

Het bijzondere van deze geur is dat vrij zwaar ruikende bloemen op een heel licht en luchtige manier zin het parfum zijn verwerkt.

De basis ondersteunt jasmijn met lichte, dierlijke noten en omhult de patchoeli in een zacht, licht chypre akkoord. Er is ook een noot van viooltje genoemd in de geurpiramide van Diane. In mijn beleving is het subtiel aanwezig in de vorm van een teder wit viooltje, wat voor een subtiele pikante twist zorgt.

De intentie achter Diane was om de kracht van een vrouw in het flesje te vangen en een geur te creëren die krachtig en verleidelijk zou zijn zonder opdringerigheid. In mijn beleving is het haar helemaal gelukt.

De tegenstellingen tussen roos en patchoeli met jasmijn en frangipani zorgen voor een verleidelijke intrige. Het is vrouwelijk, sensueel en rijk. En inderdaad niet opdringerig door zijn lichte karakter. De neus achter deze geur is Aurelien Guichard. In zijn portfolio vinden wij ook de laatste creaties voor Nina Ricci (waaronder Ricci Ricci en L’eau du Temps), een hit van vorig jaar: Gucci Guilty, de meeste herformuleringen van de klassieke geuren van Robert Piguet, aantal geuren voor Bond No. 9, Ego Facto, Kenzo, en vele anderen.

Roos en Patchouli is een interessante thema binnen de parfumerie en kan op verschillende manieren worden aangepakt. Wie het verder wil onderzoeken, nodig ik uit om Diane te vergelijken met de zoetere oriëntaalse uitwerking zoals in Coco Mademoiselle van Chanel of een moderne chypre versie in Guerlain Idylle (en vooral zijn diepere variant Idylle Duet waar roos en patchouli zijn extra geaccentueerd). En voor wat gewaagde minder conventionele variaties op het samenspel van roos en patchoeli zou ik tussen de nichegeuren gaan zoeken naar Portrait of a Lady van Frederic Malle of Calamity van Juliette has a Gun (beide te koop bij Skins Cosmetics). Wat mij betreft is Diane een mooie toevoeging binnen dit thema.

Lees ook