Go cologne!

04:03 - 02:26
luistertijd 04:03 - leestijd 02:26

roosThe Different Company South Bay Cologne

Deze zomer (2013) lanceerde The Different Company drie nieuwe colognes in Nederland. Je zou zeggen dat colognes voor de zomer zijn en het is nu al volop herfst, maar in dit geval hebben we het over colognes die het gehele jaar door kunnen worden gedragen. In 2012 verschenen in de cologne serie al vier geuren: After Midnight, Limon de Cordoza, Sienna d’Orange en Tokyo Bloom, alle gemaakt door Emilie Coppermann. De drie nieuwe colognes, ook van haar hand, dragen de intrigerende namen South Bay, Kâshân Rose en White Zagora. De creaties van Emilie staan bekend om hun speelsheid. The Different Company werd in 2000 opgericht door de beroemde Jean Claude Ellena, thans huisparfumeur bij Hermès, en zijn dochter Céline.

De verpakking

De drie nieuwkomers maken onderdeel uit van de cologne collectie, inmiddels bestaande uit zeven geuren. Allen ogen hetzelfde: een sobere witte doos met fraaie, strakke flacon en herkenbare zwarte cilindrische dop. De geuren onderscheiden zich uiterlijk door de kleur van de ‘juice’ en het bijkleurende etiket. Bovendien hebben de namen van de colognes alle een eigen lettertype, passend bij de inhoud van de geur.

Zoals ook op de verpakking te lezen is, vernieuwt en verjongt The Different Company het fenomeen cologne. De l’Esprit Cologne lijn integreert componenten van de traditionele cologne met een hoge complexiteit en dichtheid. Zo blijft de frisse spirit van een cologne behouden, maar heeft het tegelijkertijd de geurconcentratie van een eau de toilette.

De geur

Als fan van het merk The Different Company en als liefhebber van niet al te zware geuren, valt het me moeilijk een keuze te maken uit de drie nieuwelingen. Ik vind ze alle drie namelijk erg lekker. Kâshân Rose, the eternal East, vormt de belichaming van de Perzische roos die jaarlijks centraal staat op het Rose Festival in de Iraanse stad Kâshân. Wat ik ruik, is een zijdezachte, volle rozengeur, op dezelfde manier zacht als bijvoorbeeld de rozengeur Chloé, maar dan subtieler en gelaagder. Vooral de opening is verrukkelijk.

White Zagora, ‘a fresh oasis’, ruikt eerst fris, dan fruitig en ‘pastellerig’ en is ook weer zijdezacht. Zagora is een stad in Marokko, een van de toegangspoorten tot de Sahara. De geur is geïnspireerd door oranjebloesem, tuberoos en perzikbloesem. Naast oranjebloesem is vooral de perzik zeer prominent. Zoals mijn achtjarige dochter spontaan opmerkte: ‘deze geur ruikt naar kauwgom’. Maar wel een hele lekkere dan…

Ik kies uiteindelijk voor South Bay. Deze geur wordt omschreven als een ‘party geur in Miami’: intens sprankelend met een houtige structuur onder de frisse topnoten. De top bestaat uit grapefruit, mandarijnblad en tamarinde. Het hart is gebaseerd op de grapefruit boom, de petit-grain dus, egelantier roos en fresia. De basis vormt sandelhout, vetiver en daim, een geurstof die een suède sfeer benadrukt. Party in Miami of niet, dit is het effect wat South Bay op mij heeft: PLING!  Het licht gaat aan. Helder, groen, alert en zeer verfrissend. De geur doet innovatief aan, dus stel je je er geenszins een traditionele eau de cologne bij voor. Grapefruit is inderdaad het toverwoord bij deze geur. Dat zurige, op een positieve manier, houdt bovendien lang stand. Zeer geschikt voor zowel dames als heren, net als de andere twee colognes trouwens.

Roos_voor_kastRoos concludeert:

De nieuwe colognes van The Different Company zijn alle drie aanraders. De geuren zijn modernistisch en blijven dicht bij de huid. Ze houden urenlang en worden een geheel met de drager. Bovendien zijn ze prima geschikt om het hele jaar door te dragen.

Lees ook