Uitbundiger kan het universum jou bloemengeur niet schenken

03:52 - 02:19
luistertijd 03:52 - leestijd 02:19

Als het Franse huis Guerlain nieuwe parfums introduceert, ben ik meteen alert. De parfums zijn vrijwel altijd meesterlijk. Neem nu Florabloom. Niet alleen visueel spat het voor mij ogen in hemels genot uiteen. De geur is van een klassieke schoonheid die ik lang niet heb mogen ervaren.

Bloemen, heel veel bloemen. En wel op zo’n frisse, speelse, maar toch ook klassiek rijke wijze bijeengebracht. Nergens te zoet, nergens te fris, te kruidig. Tijdloos modern.

Florabloom is uitgebracht in de beroemde collectie Aqua Allegoria, waarbij het huis altijd weer zoekt naar nieuwe, vreugdevolle geurcomposities, en met respect voor de natuur.

Voor de biodiversiteit maar ook voor de mens. Bijenkolonies worden beschermd, bloemenvelden zorgvuldig onderhouden, en in de parfums zit een alchohol die tot 95% van natuurlijke oorsprong is, uit biologisch geteelde bieten. Überhaupt is 90% tot 95% van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong, overeenkomstig de ISO 16128-norm, berekening inclusief water.

Het superbloom fenomeen in Chili

Superbloom fenomeen in de Chileense woestijn

Florabloom heeft een prachtig verhaal. Het is geinspireerd op het superbloom fenomeen dat zich voordoet in de Chileense Atacama-woestijn na zware regenval. Duizenden bloemen in alle mogelijk denkbare kleuren komen tevoorschijn. En met het tot leven komen van deze paradijselijke droom, komt meteen een heel ecosysteem tot leven, van plant tot dier. De adembenemende visuals die horen bij Florabloom ademen deze droom.

Tuberoos in een frisse compositie

Florabloom opent voor mij meteen met een hint van die romigheid van de witte bloemen, waarbij de geur van de tuberoos het meest herkenbaar is. Al snel komt daar een zoetje bij, wat verkregen wordt uit een mango-akkoord dat eveneens, samen met mandarijn voor een frisse noot zorgt. Naarmate de tijd verstrijkt ontdek je de poederachtige noten van iris en viooltje. Groen mos komt daarbij, en de totale embedding vindt plaats in sandelhout.

Wat een geurwolk, wat een universum

Het is zo’n delicaat, etherisch bloemenspel, ik vind het prachtig. Het een waanzinnig mooi geformuleerde geurwolk die je ervaart. Een explosie zonder overdaad. Ik zeg met nadruk explosie, want je ervaart echt een wolk, een universum vol bloemengeur. Alsof je door de natuur wandelt in de lente in een land waar de zon vele malen krachtiger haar warmte afgeeft dan bij ons in Nederland.

Meester-parfum Delphine Jelk spreekt zelf van een boeket dat zo kleurrijk is als een regenboog, en niets is minder waar.

Mooi vind ik ook het verhaal over het vangen van de Tuberoos geur. Het laat maar weer eens zien wat een ongelofelijk mooi ambacht parfum ontwikkelen is. In essentie. Er wordt gebruik gemaakt van de oeroude techniek van enfleurage. Hierbij wordt de geur van bloemen gevangen in een vettige plantaardige stof.

Het enfleurage proces, mooier kan het niet

In Grasse werkt Guerlain hiervoor met een biologisch teelster. Er staan bijenkorven van Guerlain aan de rand van de bloemend- en kruidenvelden. Te midden van dat veld met de korven staan ook afgesloten houten frames die zijn ingevet met de plantenboter. Hierop worden de bloemen gelegd. De boter raakt vanzelf geimpregneerd met de geurmoleculen van de bloemen. Als de boter verzadigd is wordt het gewassen met alcohol om een zalf te krijgen. Die zalf levert de mooiste essence van de Tuberoos.

Niet bescheiden, maar een vol bloemenbad

Ik ben letterlijk en figuurlijk erg vol van dit nieuwe parfum in de Aqua Allegoria serie. Het is een forte-parfum, dus krachtiger dan de meer aqua-eau varianten in deze uitgebreide familie.

Lees hier al onze parfumreviews

Lees ook