Vijf prachtige parfums, ontworpen door vijf eigentijdse parfumeurs

09:15 - 05:33
luistertijd 09:15 - leestijd 05:33

Afgelopen vrijdag heb ik drie heerlijke uurtjes doorgebracht met de altijd sprankelende Tanja Deurloo, in haar prachtige winkel The Perfume Lounge in Amsterdam, ter gelegenheid van de introductie van haar allereerste eigen parfumlijn Annindriya.

Mijn relatie met parfumeur Tanja Deurloo gaat al ruim veertien jaar terug (Tanja zegt zelfs 17 jaar). Ik leerde haar kennen als chemica en sprak haar wel eens over ingrediënten in cosmetica. Tanja formuleerde in die tijd nog cosmetica voor bedrijven, maar ook geuren.

Mijn band met Tanja

Tanja ontwikkelde zich daarna al rap als parfumeur en in de begintijd van haar exclusieve parfumwinkel aan de Cornelis Krusemanstraat in de hoofdstad maakte ik regelmatig parfumvideo’s met haar. We bespraken dan nieuwe geuren. Ik heb zoveel van haar geleerd over parfum, over de geurstoffen, over de taal van parfum.

In de loop der jaren is Tanja, haar winkel, maar ook haar team, waaronder Chester, een begrip geworden in de wereld van niche parfums. Tijdens bijzondere soirees maak je kennis met internationale parfumeurs uit de wereld van niche parfums en hun nieuwe introducties. Deze happenings zijn juweeltjes voor perfumista’s.

De kracht van zintuigen

Tanja’s netwerk is mondiaal uitgegroeid, en nu is daar dan haar eigen exclusieve parfumlijn, onder de naam Annindriya. Dit prachtige woord betekent in het Sanskriet ‘hoogste inzichten en de kracht van zintuigen’. Ik vind het een eer dat ik, net zoals ik in 2014 als een van de eersten berichtte over de oprichting van haar winkel, nu ook bij de bekendmaking van haar parfumlijn mag zijn.

Voila, het design van Joost la Housse

De lijn bestaat nu uit vijf echt heel mooie extraits de parfum met uitgesproken karakters. De Nederlandse brand designer Joost la Housse (hij tekende ook voor de nieuwe look & feel van BeautyJournaal) ontwierp de fraaie verpakkingen in het heldere blauw, met kekke verwijzingen naar de bakermat van de parfums: Amsterdam. Ook dat vind ik weer zo mooi, ook Joost ken ik al vele jaren. We share the energies & connect.

Annindriya is meer dan een parfumhuis, het is een creatief platform dat een rijke mix van technische expertise, parfumkennis en origineel talent samenbrengt. Ik moet hierbij meteen denken aan Frederic Malle, de Fransman die zichzelf een parfummakelaar noemde, zo vertelde hij mij 24 jaar geleden bij de oprichting van zijn parfumhuis Frederic Malle, waar hij de meest geweldige parfumeurs de kans gaf en geeft een eigen parfum te ontwikkelen en de vermarkten onder zijn naam. Lees mijn artikel erover nog maar eens.

Podium voor parfumeurs

Maar waar Malle ook zijn eigen naam op de fles laat prijken, zoekt Tanja de bescheidenheid op. Niet haar naam staat erop, maar die van de parfumeur. En niet haar naam draagt haar parfumhuis, maar Annindriya. De parfumeurs waar Annindriya mee samenwerkt zijn ook niet per se gesettlede namen, maar bijvoorkeur aanstormend talent.

Vijf verrassingen

En dan nu de parfums! Extraits de parfum! Gecreëerd door ‘neuzen’ als Christophe Laudamiel (hij had tot enkele jaren geleden nog zijn eigen parfumlijn The Zoo), Francesca Bianchi, Chester Gibs (die ook al enkele jaren als parfumadviseur in The Perfume Lounge werkt), Meabh McCurtin (afkomstig van IFF) en Spyros Drosopoulos. Ook Spyros ken ik al vele jaren. De geboorte van zijn parfumlijn Baruti kan ik me nog levendig herinneren. Maar ook de parfumworkshop die ik in 2013 met mijn team bij hem gedaan heb, waarbij we ons eigen parfum mochten ontwikkelen. Oei, wat vond ik dat ingewikkeld trouwens! Bekijk hier de video nog eens die we erbij opnamen.

Zo prachtig verwerkt: vetiver

Vetiver Rain van Laudamiel wordt omschreven als een bijzonder, groen, aquatisch parfum dat de frisheid van een tropische regenbui op de aardse, vruchtbare grond vangt. Het resultaat is een energieke geur, verrijkt met vetiver, grapefruit, oranjebloesem, vioolblad, salie en musk. Een opwekkende sensatie na de regen. Klinkt mooi he, nou dat is het echt ook. Ik vind het een chique, subtiele geur. Niet van dat zware vetiver dat je in de basis van parfums vaak terugvindt. De lichtvoetigheid is heel mooi aanwezig. Ik vind dit parfum daarom net zo mooi voor een vrouw als voor een man. Zachte frisheid, bijna etherisch.

Dirty & boozy

Orris Soyeux is afgeleid van Francesca’s Cuir Soyeux (2019), een limited edition ter ere van het 10-jarig jubileum van Perfume Lounge. Orris Soyeux wordt omschreven als een krachtige mix van iris, heliotroop, musk, citrus, aldehyden, magnolia, narcis, labdanum, patchouli, leernoten en vanille. Het resultaat is sensueel en zijdezacht leer. Oei! Wat knalt dit erin. Tijdens mijn gesprek met Tanja waren we het er wel over eens: dit is seks en uniseks. Zwaar, bedwelmend, romig en rond, heel pikant. Ik vind het een boozy smell, een mix tussen cognac en whisky, een sigaartje erbij. Lichaamswarmte. Off you go…

Tanja Deurloo en Chester Gibs

Dan Walk with Me van Chester Gibs. Man, wat heb je mij te pakken met dit parfum. Zodra ik het ruik word ik meteen op het verkeerde been gezet. Ik heb geen wat ik ruik, het is een reis, ja, een wandeling. Het is oost en west, gourmand en bloem. Het is een geur die ik maar wil blijven besnuffelen op mijn huid. Ik krijg er geen genoeg van. Gek genoeg aanvankelijk niet als parfum, maar als geurbeleving. Alsof je met een blinddoek op mee uit wandelen gaat, en je ondertussen wordt gevraagd je zintuigen in te zetten om te vertellen wat je beleeft…..

Dit parfum is een reis op zich

Het parfum wordt omschreven als een van contrasten: koele, groene en citrus tonen vermengen zich met warme, romige facetten. Gember en kaffir limoen worden opgevolgd door een zacht, romig hart van kokosnoot, ylang ylang en vanille. Omhullend als een omhelzing, van het bos naar het strand, van de oceaan naar je eigen huid. Voor mij voelt het aan alsof ik een thee samenstel met verse gember en kaffir limoen in een basis van amandel, waar langzaam de bloemigheid van ylang doorheen waaiert. Nee, er zit geen amandel in. Da’s mijn fantasie.

Liefdevol

Chester heeft er ook een prachtige, voor mij wat psychedelische tekening bij gemaakt. Waarbij een mens heel liefdevol het hoofd van een ander mens in de handen houd. Het is zo lief, zo zacht en hartverwarmend. Door de combi van geurbeleving en dit beeld raak ik ontroerd. Ik hou ervan. Als ik uren later nog eens aan Walk with Me op mijn huid ruik, is de geur heel strelend zacht geworden. Chapeau voor jou Chester.

Mijn favoriet

Hoewel het eigenlijk de meest voorspelbare geur uit de collectie is, heb ik hem toch gekozen als mijn favoriet: Tipsy Tuberose van Meabh McCurtin. Ik ben namelijk dol op Tuberoos, echt dol. En deze vrolijke, speelse geurbeleving met oranjebloesemwater, roze pepertjes, de tuberoos en wat whisky makes my day. Het is ruiken en blij worden, in een split second weet ik dat dit mijn grote vriendin is waar ik altijd mee samen wil zijn. Ik hoef geen keuze te maken over hoe ik mij voel, wat bij mijn outfit past, et ceterea. Tipsy Tuberose past bij mijn ziel.

Tuberoos is mijn favoriete geur….

Een creatie met Santalol, uit sandelhout

Tot slot het bijzondere parfum Seekwood van Spyros Drosopoulos. Dit is opgebouwd rond de scheikundige geurcomponent Santalol, dat ook de essentiële geur geeft aan sandelhout. Een creatie uit het lab, omdat het natuurlijke sandelhout zeer kostbaar en eigenlijk te zeldzaam is om het molecuul te derven.

Het parfum wordt omschreven als warme zon op het hout. Knisperende lakens in de ochtend. Een goed boek dat je niet weg kan leggen. Seekwood staat voor gelukzalige momentjes. Een houtachtige basis van santalol, cederhout en papyrus wordt gecombineerd met Griekse saffraan en mirre, verrijkt door oranjebloesem en osmanthus voor een zonovergoten, verfijnde gloed.

Zacht, maar ook gegrond stevig

Helaas, het is niet mijn parfum. Opmerkelijk, want het is geliefd bij journalisten die ik erover sprak. Mijn ziel gaat niet dwalen als ik dit ruik. De geurmoleculen laten mijn voorhoofdspieren gek genoeg samentrekken, als ik het ruik. Toch snap ik verstandelijk de zachtheid, de warme omhelzing. Ik denk dat de combinatie met het straffe saffraan en mirre voor mij net iets te korrelig maakt.

Ik kan niet anders dan mijn bewondering uitspreken voor Tanja en haar vijf parfumeurs. Ze verklapt me dat het hier ook niet bij blijft. Stay tuned! En ga ruiken, bij The Perfume Lounge in Amsterdam, of vraag een kennismakingssetje aan? Bekijk hier alles online.

Lees ook