Als je een parfum koopt staat op de verpakking of het een eau de cologne, eau de toilette of eau de parfum is.

01:16 - 00:45
luistertijd 01:16 - leestijd 00:45

Als je een parfum koopt staat op de verpakking of het een eau de cologne, eau de toilette of eau de parfum is. Het zijn termen die de sterkte van de geur aangeeft en daarmee de concentratie van de gebruikte zuivere parfumolie.

Parfum bestaat uit een olie dat vaak opgelost is in alcohol en water. Hoe meer alcohol er in het parfum wordt gebruikt, hoe minder de parfumconcentratie is. De alcohol vervliegt en het parfum blijft over.

Over het algemeen worden de volgende concentraties van parfums gebruikt:

* Eau de parfum: bevat 10-20% parfumolie

Een eau de parfum (edp) is vrij sterk geconcentreerd en blijft lang op de huid waarneembaar.

* Eau de toilette: bevat 5-15% parfumolie

Een eau de toilette (edt) is toegankelijker en  de meest verkochte vorm.

* Eau de cologne: bevat 3-7% parfumolie

Eau de Cologne (edc) is een van de oudste vormen van parfum. Letterlijk komt de term van ‘Kolnisches Wasser’ (water van Keulen). Traditioneel is een cologne een mix van veel citrus, wat bloemen, kruiden en hout. De eerste reukwaters stammen al uit 1370. Napoleon was een enorme fan van colognes. Voorbeelden zijn 4711 en Boldoot.

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook