Een frissere huidtonus

06:28 - 03:53
luistertijd 06:28 - leestijd 03:53

Retinol 3 TR Advanced Night Serum bestaat uit 0,3% oplossing van ingekapseld Retinol (een vorm van vitamine A) in jojoba olie. Uit de INCI lijst verneem ik ook andere ingrediënten die voor stabiliteit zorgen en penetratie van vitamine A in de diepere huidlagen bevorderen.Dat zijn onder andere siliconen, vitamine E, wasactieve stoffen en synthetische antioxidant BHT. Jojoba olie is in dit serum als drager gekozen voor de vitamine A omdat het niet oxideert en qua eigenschappen op de huidseigen vetlaagje lijkt.

Retinol en andere vitamine A vormen zijn de meest onderzochte cosmetische ingrediënten met  bewezen werkzaamheid. Binnen de cosmetica wordt het een verjongingsstof genoemd, omdat het rimpelvorming, ruwheid en pigmentatie vermindert en elasticiteit van de huid verhoogt.

Bij Retinol 3 TR serum claimt Medik8 de volgende:
– vermindert de omvang en de diepte van rimpels en lijnen;
– versterkt stevigheid, molligheid en epidermale hydratatie;
– minimaliseert grote poriën en ruwe huid structuur;
– vermindert de vlekkerige huidtint en tekenen van oude vlekken.

Het gebruik

Gerti:

Na de reiniging en eventueel een anti-oxidant serum druppel ik vier druppels op mijn handpalm en smeer daarmee mijn gezicht en hals in. 4-5 druppel zijn voldoende voor gezicht en hals. Het serum is volledig transparant en voelt een beetje olieachtig aan. Het laat zich daardoor goed verdelen. Het trekt snel in de huid. Het serum is ongeparfumeerd en heeft geen bijzondere geur.

Maxim:

Omdat Retinol de gevoeligheid van de huid voor het zonlicht verhoogt kan het serum beter ’s avonds worden gebruikt of in combinatie met een hoge SPF factor. In de meeste gevallen moet de huid eerst even wennen aan een retinolhoudend product. Daarom wordt er een speciaal protocol aanbevolen. Eerste paar weken om de drie dagen, dan voor nog drie weken om de dag en dan pas elke dag.

Ik heb dit serum volgens het protocol gebruikt in combinatie met Firewall serum en oneCleanse (om mijn gezicht alvorens te reinigen). Daarna heb ik verschillende hydraterende crèmes geprobeerd. Het serum smeert niet makkelijk uit. Met twee druppels kan ik ongeveer één vierde van mijn gezicht en nek gebied smeren. Dus, ongeveer 8 druppels per keer nodig. Ik merk, dat ik een pompflacon en een crèmetextuur (zoals bij Firewall) veel prettiger had gevonden al zou het niet doorslaggevend zijn.

De ervaring:

Maxim:

Ik merk tijdens het gebruik geen irritatie en mijn huid gaat ook niet schilveren. Het laat wel een dun vettig laagje op mijn gezicht wat snel wegtrekt. Ik merk wel, dat mijn huid tijdens gebruik van Firewall en Retinol 3 TR serum iets trekkeriger voelt alsof het iets droger wordt. Ik kan niet zeggen of het aan Retinol serum ligt of aan Firewall. Ik merk wel, dat ik meer behoefte krijg om mijn gezicht met een hydraterende crème te smeren.

Gerti:

Ik heb geen last van irritatie en kan het serum zonder problemen elke dag gebruiken. Maar mijn huid is niet zo gevoelig. Als je wel een gevoelige huid hebt, zou ik conform het advies voorzichtig opbouwen. De ochtend na gebruik, ziet mijn huid er goed, rustig en glad uit.

De conclusie

Gerti:

Het resultaat van retinol is niet direct zichtbaar. Vermindering van rimpels en versteviging van de huid worden pas na verloop van maanden zichtbaar. Daar moet je geduld voor hebben. Retinol is wel een van de weinige ingrediënten waarvan bewezen is, dat het een antirimpel werking heeft. Hoewel dat in meerdere mate voor vitamine A zuur aangetoond is en in mindere mate voor retinol. Na drie maanden gebruik vind ik het nog steeds moeilijk om te zien of mijn huid steviger is geworden, maar wat me wel opvalt, is de gladheid van mijn huid en de mooie structuur. Alsof mijn poriën kleiner zijn. Het Medik8 retinol 3 TR™ serum krijgt van mij dan ook het oordeel zeer goed. Met €39,50 voor 15 ml is het niet het goedkoopste retinol serum, maar ook zeker niet het duurste.

Maxim:

Ik heb het Retinol 3 TR serum in combinatie met Firewall serum voor ongeveer 10 weken gebruikt. Ik merk wel, dat mijn gezicht is frisser geworden en ziet er verzorgder uit. De roodheid lijkt minder opvallend te zijn. De huid ziet er steviger uit en mijn rimpels van de neus naar de mondhoeken zijn minder opvallend geworden. Ik heb niet het idee, dat mijn poriën ook kleiner zijn geworden, maar het is ook iets wat moeilijk te zien is met het blote oog. Ik weet niet welk effect ik aan het Retinol serum zou moeten toeschrijven, wat aan het gebruik van Firewall zou liggen en welke verbeteringen te danken zijn  aan de regelmaat van de dagelijkse huidverzorging. Ook kan ik geen uitspraken doen over de preventie van de verouderingsprocessen. Er zijn op dit moment geen manieren bekend om het op een simpele wijze thuis als consument te kunnen meten.

Tot slot

Gerti:

Om de werking te intensifiëren heb ik het retinol serum in combinatie met de dermaroller gebruikt. Hans heeft de dermaroller  al eens tot zijn grote tevredenheid getest. Mijn ervaring is niet anders: het is pijnlijk, maar daar wen je aan. Je gezicht wordt rood, maar dat trekt weg. Voor de combinatie van de dermaroller met retinol was ik huiverig. Zou dit niet tot irritatie leiden. De retinol kan dieper in de huid doordringen en door de dermaroller wordt je huid toch gevoeliger. Maar ook in combinatie met de dermaroller had ik totaal geen last van irritatie. Na gebruik van de dermaroller kon ik zonder probleem het retinol serum verdragen. Het prikte en irriteerde niet. De dag erna zag mijn gezicht niet meer rood, was glad en had een rustige uitstraling.

Lees ook:

Lees ook