Claims Cosmeticastoffen Droge huid Gevoelige huid Gezicht Groene Special Haar In de spa Lekker smeren Lichaam Lichaam en zon Natuurlijk 100% Stoffen Woordenboek (A-Z) Zon

Jojobaolie

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

INCI naam: Simmondsia chinensis seed oil

Jojobaolie is een vette olie die wordt verkregen door de persing van zaden van woestijnstruik jojoba (Simmondsia chinensis of Simondsia californica of Buxus chinensis). Hij is te vinden in de woestijnen van Arizona, Californië en Mexico. Jojoba is een inheemse naam en wordt uitgesproken als “hohoba”. De zaden van deze struik bevatten ongeveer 55% olie.

Het is een relatief nieuwe olie in de westerse wereld. Voor het eerst werd het gebruikt als een vervanger van walschotolie voor het smeren van machines. Later werd het ook ontdekt door de cosmetische industrie. De Indianen gebruikten jojobaolie van oudsher voor het zacht maken van leer, cosmetische doeleinden en als geneesmiddel bij huidziektes. Door zijn goudgele kleur wordt het ook “vloeibaar goud” genoemd.

Chemisch gezien is jojobaolie eigenlijk geen olie maar een vloeibare was. Het verschil tussen oliën en wassen ligt in de samenstelling. In de oliën en vetten zijn de vetzuren verbonden aan glycerine en in wassen aan vetalcoholen. In jojobaolie is niet glycerine de alcohol waaraan het vet gebonden is maar zijn dit veel langere koolstofketens (onverzadigde C20 en C22 alkoholen). Combinaties van alcoholen en zuren worden esters genoemd. Het grote voordeel van de jojobawas, vergeleken met de vette oliën, is dat (ondanks het feit dat het onverzadigd is) het niet oxideert en daarom niet ranzig wordt. Naast wassen bevat deze olie ook kleine hoeveelheid vitamine E en mineralen. Qua chemische structuur lijkt jojobaolie meer op menselijk talg, dan de vette oliën. In huidsverzorgingsproducten wordt jojobaolie gebruikt als emoliënt (zie aldaar) en als hydratatiebevorderend middel. Net als andere vette oliën sluit het huid gedeeltelijk af, waardoor het vochtverlies door de huid met ongeveer de helft vermindert. Dit verbetert de hydratatie van de huid. Het wordt goed opgenomen door de huid en maakt deze glad en zijdezacht zonder vettig laagje achter te laten.

Jojobaolie wordt in haarverzorgingsproducten gebruikt. Van nature beschikt jojobaolie over een UV-beschermingsfactor 4, waardoor het ook als basis voor de zonbeschermende producten kan worden gebruikt.

Recent in-vitro onderzoek heeft de wondhelende eigenschappen van jojobaolie bevestigd (J. Ethnopharmacol. 2011 Jan 4). Waarschijnlijk is dit terug te voeren op de occluderende werking van deze olie.  De enige mate van afsluiting van de huid creëert blijkbaar de ideale omstandigheden voor de wondgenezing (zoals aangetoond in het onderzoek naar vernix caseosa of babysmeer die op vele pas geboren kinderen zit). Dat kan je misschien vergelijken met een gaasverband, waarmee een wond wel bedenkt wordt, maar niet volledig wordt afgesloten. Teveel afsluiting is niet goed, en te weinig ook niet. Jojobaolie zit klaarblijkelijk net in de goede range. De ontstekingsremmende eigenschappen van jojobaolie bij huidproblemen zijn wetenschappelijk bewezen (Pharmacol. Res. 2005 Feb; 51(2):95-105).

In aromatherapie en natuurparfumerie wordt jojobaolie ook gebruikt als drager voor etherische oliën.

Jojobaolie zelfs in pure vorm is niet irriterend en niet toxisch.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.