Retinol voor de gevoelige 40+ huid

08:31 - 05:06
luistertijd 08:31 - leestijd 05:06

La Roche Posay Redermic R

Omdat ik ruim zes maanden tretinoïne ofwel vitamine A-zuur, halfzijdig op mijn gezicht heb gesmeerd om te zien welk effect dat op mijn huid had, was ik er als de kippen bij om me in te schrijven om Redermic[R} uit te mogen testen. Ik had inmiddels op BeautyJournaal een review gelezen maar ook in het buitenland bleek deze crème zeer goede recensies te krijgen.

Mijn interesse was gewekt. Ik heb ruim 6 maanden met vitamine A-zuur gesmeerd en er, op wat lichte vervelling rondom mijn neus na, geen bijwerkingen of iets van gehad. De tretinoïne gaf inderdaad een “mooi” glad effect, maar na het achteraf goed bekijken van mijn foto’s bleek, dat mijn huid er erg waxachtig van uit was gaan zien. Pigmentvlekken waren niet echt verminderd of opgelicht en gezond zag het er, door de waxachtige kleur, naar mijn idee ook niet uit.

La Roche-Posay claimt:

Nu, daar ga ik voor!

De volgende ingrediënten zitten in de Redermic[R] van La Roche-Posay:

Aqua / Water, Isostearyl Neopentanoate, Glycerin, Octyldodecanol, Propylene Glycol, Pentylene Glycol, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Cetearyl Alcohol, Glycine Soja Oil / Soybean Oil, Triethanolamine, Isohexadecane, Sodium Hyaluronate, Retinol, Retinyl Linoleate, Adenosine, Capryloyl Salicylic Acid, Caprylyl Glycol, Polysorbate 80, Phenoxyethanol, Parfum / Fragrance.

Shop hier online

 

In cosmetica wordt propyleenglycol gebruikt voornamelijk als vochtbinder en oplosmiddel. De aanwezige alcoholgroepen, in dit geval cetearyl alcohol,  hebben affiniteit met het watermolecuul en kunnen er verbindingen mee aangaan. Daarom trekt propyleenglycol (net als andere polyalcoholen) vocht aan en houdt ook het aanwezige vocht vast. Van alle glycolen is propyleenglycol één van de allerkleinste. En hoe kleiner de stof, hoe gemakkelijker deze de huid binnengaat.

Aangezien het de huid binnengaat en daar de oplosbaarheid van stoffen in de huid beïnvloedt, kan de aanwezigheid van propyleenglycol de effectiviteit van een cosmetische formulering bepalen. Hoe en in welke mate, hangt af van het actieve ingrediënt en de rest van de formulering.

Gladmakend effect

Ook het feit dat er Sodium Hyaluronate (hyaluronzuur) inzit doet mij vermoeden dat deze crème inderdaad een gladmakend effect zal gaan geven. Van hyaluronzuur is bekend dat het een lichaamseigen stof is en daarom nagenoeg tot geen bijwerking kent en het tot 30 keer zijn eigen gewicht aan water vast kan houden. Vandaar, dat het rimpels/fijne lijntjes optisch laat “verdwijnen”.

Van vitamine-A zijn de volgende INCI namen bekend: Retinol, Retinyl Palmitate, Retinyl Linoleate en Retinyl Oleate. De rol van Retinol in de huid is o.a. om de keratinevorming te regelen. Keratine is een eiwit dat in de bovenste laag van de huid maar ook in haar voor komt. Vitamine A reguleert de ontwikkeling van de huidcelgroei en de celdifferentiatie, wat de basis van een gezonde celvernieuwing vormt.

Shop hier online

 

In dit product is een retinol gebruikt wat geleidelijk wordt afgegeven aan de huid.  De retinol is “omgeven” door linolzuur. Dit linolzuur breekt langzaam af waardoor de retinol geleidelijk vrijkomt. Om de huid glad te maken wordt de retinol ook versterkt door het toegevoegde lipo-hydroxy zuur. Dit nieuwe zuur werkt peelend en je kunt het vergelijken met salicylzuur. Het zou minder irriterend werken maar is wel sterker.

De verpakking

Redermic[R] wordt geleverd in een farmaceutisch uitziend doosje. Het metalen tubetje bevat een klein tuitje zodat het doseergaatje niet al te groot is. Op de verpakking staat, dat de crème  ’s ochtends en/of ’s avonds gebruikt mag worden nadat de huid gereinigd is. Omdat ik weet dat vitamine A wordt afgebroken door UV en er in de bijsluiter ook wordt geadviseerd om minimaal SPF15 te gebruiken, kies ik voor gebruik in de avond. De SPF gebruik ik overigens toch wel.

Snel opgenomen

Deze geconcentreerde retinolcrème past prima in mijn huidige regime van producten. Ik gebruik geen andere ex-foliërende producten meer en heb  voor de zekerheid nagevraagd of er in mijn huidige producten een retinol-achtige stof zit. Na het goed reinigen van mijn gezicht met olie, en deze na te reinigen met een lotion, gebruik ik de Redermic.

In eerste instantie weet ik niet goed hoe de crème te gebruiken. De substantie is een beetje dikkig maar trekt wel heel erg snel in. Ik doe dus een dotje op mijn vinger en zet dan stipjes op mijn huid waarna ik deze uitsmeer. Dit werkt prima!

Shop hier online

 

Lichte prikkeling

De crème wordt heel snel opgenomen door mijn huid. Om het effect af te wachten, wacht ik met het aanbrengen van mijn overige crèmes. Na verloop van een aantal minuten voel ik het licht prikken en mijn gezicht voelt ook een beetje branderig aan, wat na een half uur wegtrekt. Dan ervaar ik een mooi, glad gezicht.

Vervolgens breng ik de overige crèmes e.d. uit mijn regime aan. Na een paar dagen gebruik krijg ik lichte jeuk na het opbrengen. Van Monique begrijp ik, dat het branderige gevoel voort kan komen uit het feit, dat het door de exfoliërende werking kan komen. Dat zou zomaar kunnen omdat je wel goed kunt zien dat je huid met de dag gladder wordt.

Bij het gebruik van vitamine A-zuur had ik alleen last van lichte vervelling, en verder geen bijwerkingen van een jeukerig of branderig gevoel. Redermic vervelt niet maar exfolieert wel dus doet wel zijn werk!

Na ruim een week gestopt te zijn, ben ik weer begonnen met deze crème. Jeuk en een branderig gevoel heb ik er niet meer van, gelukkig. Ik krijg echt een mooie, gladde huid maar heb nog steeds last van onderhuidse ontstekinkjes, m.n. op de kaaklijn, en puistjes op mijn wang. Ik gebruik het van de toegestane tweemaal daags, slechts één maal maar ben sinds ik het gebruik niet meer pukkelvrij geweest. Maar wat ik al schreef, ik ben volop in de overgang. Zo glad ziet mijn huid er, 5 januari, uit. Ook de pigmentvlekken zijn lichter.

Anja concludeert:

Redermic R serum is geschikt voor de vrouw van 40 jaar of ouder, met een gevoelige huid en het doel om rimpels te vervagen en pigmentvlekken op te lichten. Een tube kost 28,95 euro.

Het heeft een prettig niet overheersend parfum, het “strijkt” inderdaad mijn huid glad,  waardoor de fijne lijntjes minder opvallen. Ik krijg een gelijkmatiger teint, pigmentvlekken lijken lichter, en mijn huid voelt glad aan door de licht peelende werking.

Ik heb er ivm het “branderige” gevoel wel even aan moeten wennen maar dit zou kunnen komen door mijn, toch wel ferme gezichtsbehandelingen (fruitzuur 70% en microdermabrasie) die ik, kort voor ik met Redermic begon, heb laten doen. Het is een veilig product want andere nare bijwerkingen zoals vervellen of rode plekken heb ik niet ervaren. Ik ervaar alleen nog wat kleine onzuiverheden, wellicht veroorzaakt door de overgang/hormoonschommelingen. Buiten dit nadeel, dat wellicht alleen voor mij geldt, is dit product aan te bevelen.

Shop hier online

 

Lees ook