Cosmeticastoffen Vitamine E Werkstof dossiers Woordenboek (A-Z)

Vitamine E in cosmetica

INCI naam: tocopheryl acetate

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Het is een sterk antioxidant en beschermt de vette stoffen in ons lichaam tegen schadelijke factoren zoals vrije radicalen of UV-straling. Vitamine E komt in het lichaam dankzij het eten van plantaardige oliën, noten en granen. Vooral de graankiemen (zoals tarwekiem) zijn heel rijk aan vitamine E. Het wordt opgeslagen in het lichaam in het vet- en spierweefsel.

Vitamine E bereikt de huid op twee manieren. Het wordt opgeslagen in keratinocyten (cellen waaruit  de opperhuid is opgebouwd). Deze cellen schuiven langzaam omhoog en verhoornen dan, zodat ze de beschermende hoornlaag van het huidoppervlak kunnen vormen. Hoe hoger ze liggen, hoe minder vitamine E ze bevatten, omdat het langzaam verbruikt wordt. Daarnaast wordt vitamine E afgescheiden door de talgklieren en wordt van buitenaf door de huid opgenomen. Het betekent dat vitamine E ook uit cosmetische producten kan worden opgenomen en de huid binnendringt.

Er zijn acht verschillende vormen voor vitamine E bekend, die in twee groepen worden ingedeeld: tocopherolen en tocotriënolen. Alpha-topopherol is de meest voorkomende vorm van vitamine E in de huid en andere organen van het menselijk lichaam. Omdat het net als andere antioxidanten niet stabiel is en makkelijk wordt afgebroken (onder andere onder de invloed van licht en zuurstof), worden er stabiele vormen van vitamine E gemaakt, zoals tocopheryl acetate. In deze vorm is vitamine E stabiel en minder gevoelig voor licht en zuurstof, maar ook minder effectief als antioxidant.

In de huid wordt vitamine E verbruikt als antioxidant. Het beschermt de cellen tegen oxidatieve stress die in verband wordt gebracht met veroudering. Het beschermt de huid tegen de UV-straling en verhoogt daarmee ook effectiviteit van andere zonbeschermende factoren.

In het menselijk lichaam moet het eerst worden afgebroken in de darmen, zodat de actieve vorm van vitamine E weer vrij komt en dan kan zijn werking als antioxidant doen. Er is tegenstrijdige informatie te vinden of de stabielere vorm van vitamine E ook in de huid kan worden afgebroken, zodat actieve vitamine E vrij kan komen. Er zijn onderzoeken die suggereren dat dit proces niet mogelijk is en er zijn ook bewijzen dat het proces daadwerkelijk plaats vindt in de menselijke huid.

In de praktijk gebruiken de cosmetische formule bedenkers vitamine E acetaat om labiele producten in hun formulering te stabiliseren, terwijl vitamine E zelf wordt gebruikt om de huid zelf te beschermen door de schadelijke factoren van UV-licht en vrije radicalen weg te vangen.

Vitamine E is een veilige cosmetisch stof die niet irriterend is voor de huid. Het is toegestaan als een antioxidant in de voedingsindustrie onder de E-nummers E306 – E309 (voor de verschillende vormen van de vitamine E).

Lees het cosmetica woordenboek

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.