Prachtige collectors items

04:48 - 02:52
luistertijd 04:48 - leestijd 02:52

Het is alweer twintig jaar geleden dat Thierry Muglers Angel het licht zag. Hoe spraakmakend was dat! Een warme zoete gourmand geur, met een zweem van chocolade en patchouli, gepresenteerd in de inmiddels beroemde koelblauwe stervormige fles. Het was een trendsetter die ook een trendbreuk veroorzaakte: de familie van de gourmand geuren deed definitief haar intrede. Twintig jaar succes is zeker een mijlpaal om te vieren. Maar hoe vier je de verjaardag van een geur?

Gezien het gourmand karakter van Angel zou een taartje misschien voor de hand liggend zijn, maar bij Thierry Mugler hebben ze iets heel bijzonders bedacht. Ze hebben besloten om niet alleen Angel, maar ook drie andere succesvolle geuren een transformatie te laten ondergaan. Een nieuwe set met donkere, warme ondertonen: Le parfums de Cuir. De vier bekende geuren Angel, Alien, Womanity en A*men zijn verrijkt met de noot van leer.

Dit originele idee van Thierry Mugler is eigenlijk makkelijk te verklaren gezien er een lange gezamenlijke geschiedenis bestaat tussen het verwerken van leer en het maken van parfums.

Parfum om leergeur te verbloemen…

Het eerste gilde van handschoenmakers en parfumeurs is ontstaan in Grasse in 1656. Leren handschoenen waren toen heel populair, maar de dierlijke geur van leer werd niet gewaardeerd. De handschoenenmakers gebruikten parfumcomposities om de scherpe leergeur letterlijk te verbloemen en daarvoor leerden ze om verschillende geurcomposities samen te stellen. Binnen de moderne parfumerie geeft de leernoot vaak een mysterieus en dramatisch accent aan het parfum. Soms verrijkt het de geur met de verleidelijke dierlijke noten en soms omhult het een parfum in een fijne zachte suède.

Gerijpt in cognacvaten

Het beeld uit de geschiedenis waarin de leerwaren in de parfumvaten worden gestopt om de geur op te nemen heeft Thierry Mugler als inspiratie gebruikt voor zijn nieuwe collectie. Angel, Alien, Womanity en A*men zijn in de cognacvaten voor vier weken gerijpt met stukjes leer om ze met de leeraccenten te verrijken. Op YouTube is er een mooi filmpje te vinden over het ontstaan van de Le Parfums de Cuir collectie:

http://youtu.be/5QF7d7w27Xg

De presentatie van de nieuwe collectie vind ik heel mooi. Vooral de damesgeuren Angel, Alien en Womanity zijn prachtig verpakt. Een mooie flacon lijkt een samensmelting te zijn tussen de ster van Angel en de “klauwen” van Alien. Elk flacon is omhuld met een schattig leren buildeltje met een strikje. Het zijn de prachtige kerstcadeautjes. En voor de liefhebbers van Thierry Mugler geuren zijn het de must-have collectable items. De mannengeur A*men ziet er iets soberder uit. Een herkenbare A*men flacon met een ster erop is omhuld in plastic jasje wat op een stugge leer lijkt.

Subtiel

De leernuancen in de geuren zijn vrij subtiel. Ik herken geen duidelijke leernoot, maar eerder accenten waardoor andere noten net anders naar voren komen. Het is heel grappig, want als ik een doosje met een parfum openmaak, dan is leer het eerste wat ik ruik. Alleen is het niet afkomstig van de geur zelf, maar van het buildeltje eromheen. Lekker om in de stemming te komen.

Angel: Bij Angel is het de bedoeling dat de geur van leer de noten van iris en abrikoos verlengt en meer naar voren brengt om het parfum nog verleidelijker te maken. De leernoot ruik ik ver op de achtergrond. Het zorgt voor de donkere stoere nuancen en creëert de spannende contrasten met de romige noot van abrikoos.

Alien: Bij Alien moet leer de accenten van gedroogd fruit versterken. En inderdaad, het parfum ruikt warmer, droger en exotischer.

Womanity: In Womanity is leer verenigd met de subtiele noten van amber. In mijn beleving is deze geur jonger, dynamischer en ondeugender geworden.

A*men is naast leer ook verrijkt met de noot van patchouli. Hierdoor wordt het parfum donkerder en mysterieuzer. In de verte ruik ik iets wat op een slok rum lijkt met daarop een “echo” uit het Angel parfum . Hierdoor lijkt A*men op een donkere kant van Angel.

De damesgeuren kosten €69 voor 30 ml EdP en bij A*men betaal je dezelfde prijs voor 100 ml EdP.

Lees ook:

Lees ook