Leef je leer fetisj uit!

05:18 - 03:11
luistertijd 05:18 - leestijd 03:11

Maitre Parfumeur et Gantier Cuir Fétiche

Een leerfetisj is iets wat bijna elke parfumliefhebber vroeger of later overkomt. De behoefte aan de nog niet gekende emotionele ervaringen dwingt je om naar de nieuwe twists te gaan zoeken – je volgende geur zou dieper, dramatischer of extremer moeten zijn. En op een gegeven moment kom je bij de leergeuren uit.

Ooit werden ze gebruikt voor het maken van handschoenen om de onaangename geur van leer letterlijk te verbloemen. Later werd het een zelfstandig parfum. Ledergeuren zijn vaak diep en donker met de dramatische accenten en onwennige nuancen met rokerige en dierlijke noten. Voor een beginner zijn ze vaak te zwaar en overweldigend. Maar voor de parfumkenner zijn ze een ware traktatie. Ik weet nog toen ik mijn eerste leergeur Knize Ten had aangeschaft – het was een jaar later nadat ik het voor het eerst had geroken. Ongeveer één jaar had ik nodig om naar deze geur toe te groeien.

Hebberig

Toen ik Cuir Fétiche voor het eerst rook, werd ik er hebberig van. Ik moest het bijna meteen aanschaffen. Gelukkig kon ik me beheersen door mezelf eraan te herinneren dat je een geur moet kopen pas nadat je het uitgebreid op de huid hebt getest. Het verleidelijke in Cuir Fétiche is dat je het een Anthologie der Leergeuren kan noemen. Toen ik het op mijn huid deed, kreeg ik flashbacks van herinneringen aan de meest indrukwekkende leergeuren.

Flashbacks

De geur omhulde mij met de diepe dierlijke noten (denk aan Oud Cuir Arabie van Montale), lichamelijke komijnnoot (denk aan Knize Ten), een ruw leerakkoord (zoals in Cuir van Mona di Orio), iets rokerige bloemenakkoord (Cuir de Russie van Chanel) en ook de warme bloemige irisnoot die vaker de leer vergezelt (zoals in En Avion van Caron). In zijn totaliteit leek het op een knuffel van de zachte suède omringd door de bloemen. Een ander bijzonder moment was, dat Cuir Fétiche elke keer anders leek te openen op mijn huid. Soms rook ik vooral de warme diepe dierlijke noten. En op een ander moment kwamen de rokerige hout en bloemen combinatie meer naar voren. Oh, deze geur houdt wel van spelletjes, wat ook bij het karakter van leer past.

Het bedrieglijke van deze geur is, dat het vrij snel van mijn huid vervliegt. Al na een uurtje kan ik het alleen ruiken als ik mijn neus dicht tegen mijn huid houdt. En nog weer een uur later verandert de heftige leercompositie in een dun liefelijke spoor van het zoete benzoëhars. Ik kan helemaal niets meer terug vinden van drama en diepte. Daarbij moet ik wel zeggen dat de basis van deze geur vrij intiem, warm en lief is.

Kinky droom

Stel je het even voor. Je gaat naar een besloten club voor een kinky ervaring. Je hart bonkt hard als je naar binnen gaat en je raakt bijna buiten adem als je rondkijkt. Al die bijzondere voorwerpen die je ziet. Ze suggereren iets wat misschien slechts in je meest geheime fantasieën voorkomt. Zou je het vandaag ook durven beleven? Deze gedachte alleen is zo beschamend. Je belandt op een met zachte suède beklede sofa, ruikt een scherpe lustopwekkende geur van leer en voelt de koude bekleding onder je blote huid. Je polsen worden vastgebonden met een zachte stof en je krijgt een zijdedoek over je ogen.

Geblinddoekt zit je vol spanning te wachten. En verder… en verder gebeurt er eigenlijk niets spectaculairs. Er wordt een beetje gespeeld met zachte veren op je huid en een beetje geknuffeld. Al je geheime fantasieën zouden nog even moeten wachten. Dat is ongeveer mijn indruk van Cuir Fétiche. Niet helemaal bevredigend, maar toch veel spanning en een mooie sensuele ervaring. Als deze geur maar langer op mijn huid kon blijven…

Cuir Fétiche van Maître Parfumeur et Gantier behoort tot de familie van de bloemige leergeuren. Zijn geurpiramide ziet als volgt uit:

Topnoten: rode mandarijn, bergamot, citroen en geranium

Hartnoten: leer, ylang-ylang, jasmijn, roos, iris en vanilla

Basisnoten: musk, grijze amber, patchoeli, cederhout en sandelhout

Deze geur is exclusief verkrijgbaar bij Skins Cosmetics en is voorzien van het prijskaartje van €150 voor 100 ml. In mijn beleving is het een mooie geur voor een beginnende leerparfum liefhebber – het introduceert alle facetten van de leergeur, maar is niet al te heftig. Met zijn in rode leer beklede flacon voorzien van een lacet is het een juweeltje voor de collectie van de ervaren ledergeurenexpert. Hoe lang deze geur op de huid blijft kan per persoon verschillen en ik adviseer het eerst op de huid te testen. Een leerfetisjist houdt niet van overhaaste beslissingen. Het opbouwen van een intieme band is zeker niet overbodig. Luister goed naar je fantasieën en kijk of Cuir Fétiche deze kan beantwoorden.

Lees ook