Wat is het? Gourmand is de naam voor een groep parfums die associaties hebben met zoete, eetbare ingrediënten.

01:20 - 00:48
luistertijd 01:20 - leestijd 00:48

Wat is het?

Gourmand is de naam voor een groep parfums die associaties hebben met zoete, eetbare ingrediënten. Je kan het vergelijken met elementen van een dessert of snoepgoed.

De gourmand geurfamilie is eind jaren tachtig, begin jaren negentig opgekomen. Het was zeer innovatief en een geheel nieuwe trend in de parfumwereld.

Wie had gedacht dat je met chocola, karamel, hazelnoten en praline een parfum zou kan maken. De gourmand parfums spelen met onze associaties van snoepgenot, warme appeltaart, cappuccino, suikerspin of vers gebakken brood.

Hoe ruikt het?

Gourmand-geuren ruiken begeerlijk en comfortabel. Het zijn zoete geuren, soms bijna een beetje plakkerig met veel vanille – het zijn geuren die je letterlijk het water in de mond doen lopen. Als je goed ruikt, kan je geurtonen herkennen zoals caramel, chocolade, hazelnoot, drop, anijs en zelfs brood.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Een van de eerste en bekendste is Angel van Thierry Mugler uit 1992 waarin veel chocola is gebruikt. Daarna volgende er velen zoals Elixir des Merveilles van Hermes, Gourmand Coquin van Guerlain, Jeux de Peau van Serge Lutens, Lolita Lempicka van Lolita Lempicka, Nina van Nina Ricci en Aomassai van Parfumerie Generale.

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook