Tips om je te helpen bij de keuze voor arts en prothese

02:39 - 01:35
luistertijd 02:39 - leestijd 01:35

Onlangs vroeg een lezeres ons hoe ze de juiste chirurg kan kiezen en hoe ze zich kan voorbereiden op de keuze van het implantaat. Na alle schandalen rond PIP, wordt je als consument/patiënt met een cosmetische wens, toch voorzichtiger.

portret Frank Niessen 1

BeautyJournaal’s plastisch chirugisch expert dr Frank Niessen gaf enkele tips ten aanzien van het maken van keuzes voor een chirurg.

‘Om een plastisch chirurg te kiezen kun je tevoren kijken of hij/zij lid is van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Je kunt natuurlijk recensies lezen op internet, maar het belangrijkste blijft volgens mij of de plastisch chirurg bij je past. Per slot ga je samen met de chirurg de weg van operatie en genezing. Om hier achter te komen kun je navraag doen bij de huisarts, vrienden of kennissen en kun je enkele plastisch chirurgen bezoeken voor een consult.

Om je voor te bereiden is er op internet heel veel informatie te vinden, maar die informatie moet je samen met de chirurg in perspectief plaatsen, dus vragen voorbereiden en niet alleen naar het consult gaan. Twee horen en herinneren meer dan een.’

Ook deze informatieve vragen zijn handig om mee te nemen in een gesprek met een chirurg:

1. Kies ik voor een rond implantaat of anatomisch model?
2. Welk profiel/projectie is gewenst: laag, medium, hoog of extra hoog?
3. Welke positie van het implantaat geeft voor mij het beste resultaat: voor de spier, volledig achter de spier of dual plane (gedeeltelijk achter de spier)?
4. Welk type implant is het best en geeft de minste kans op complicaties: geruwd (getextureerd) of een polyurethaan implantaat?
5. Welke volume zal ik kiezen (inhoud)?

Vraag gerust naar de ervaring van het toepassen van de verschillende technieken (voor de spier, dual plane enz.) en bedenk dat als er alleen maar over 1 techniek wordt gesproken dit wellicht niet de juiste techniek voor jou zou kunnen zijn.

Verzeker je ervan dat de keus wordt geboden om polyurethaan implantaten te plaatsen, waarmee u de kans op complicaties zoals kapselcontractie, draaien of verplaatsing van het implantaat, drastisch kunt verlagen.

Bekijk realistische voor en na foto’s van eerder, door de arts zelf, behandelde cliënten/patiënten, zodat je een reëel verwachtingspatroon krijgt.

Ga hier naar de website van Mittsu Institute voor meer informatie

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Lees ook