Het is niet gevaarlijk, maar wel lastig...

01:56 - 01:09
luistertijd 01:56 - leestijd 01:09

Een lezeres mailde ons onlangs dat ze een restant siliconen in een lymfeklier in haar oksels heeft zitten na lekkende borstimplantaten. Ze heeft haar implantaten laten vervangen, maar de klier met de deeltjes erin laten zitten. Tijdens haar menstruatie zet die klier op en voelt ze een bult. Wat kan of moet ze doen?

Plastisch chirurg Frank Niessen geeft advies:

frank niessen

Immuuncellen sturen de deeltjes door

‘Je lymfeklieren reageren op deeltjes siliconen. Kleine deeltjes zweten uit je implantaten en worden vervoerd door immuuncellen naar je lymfeklieren. Vandaar kunnen ze verder getransporteerd worden en verwerkt door je lichaam.

‘Als je implantaten houdt, zullen de lymfeklieren steeds belast blijven worden met deeltjes siliconen en dus eventueel klachten blijven geven. 

Spaarzaam met lyfmeklier verwijdering

‘Het verwijderen van een lymfeklier kan wanneer je er last van hebt, maar van de andere kant, we hebben ze ook nodig voor de verwerking van afvalstoffen. Daarom zijn we als plastisch chirurgen terughoudend met het verwijderen van lymfeklieren. Er kan in de arm oedeem ontstaan als gevolg van het verwijderen van de klieren.

‘Siliconendeeltjes in de klieren zijn niet gevaarlijk, je krijgt er geen kwaadaardigheden van.

Immuuncellen reageren door de cyclus heen anders

‘Je immuunsysteem verandert ook gedurende de menstruele cyclus. Het is actiever tijdens de menstruatie en daarom kunnen de lymfeklieren in het lichaam wat meer opzwellen en kun je er meer last van hebben. Blijft dit een probleem, dan kun je de klier laten verwijderen.’

Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord.

Lees ook:

Lees ook