Het is geen luxe maar noodzaak om je huid rondom een operatie te laten behandelen

09:52 - 05:55
luistertijd 09:52 - leestijd 05:55

Het wordt al vele jaren door enkelen met een vooruitziende blik geroepen dat je je huid voor en na een operatie moet (laten) behandelen. Een goede huidconditie zorgt dat het wondgebied mooier herstelt en ook sneller herstelt. Bovendien helpt het serieus om littekens mooier te laten uitrijpen en ook het inwendige verlittekende weefsel zachter te maken en te houden: om fibrose te voorkomen.

Huidklachten (ook inwendig) na operatie altijd behandelen

Iedereen die ooit een operatie heeft ondergaan weet dat verharde littekens (ook inwendig) klachten kunnen geven. En mocht je je daar eigenlijk niet zo van bewust zijn, dan weet je het nu. Niet doorlopen als een (oud) operatiegebied klachten blijft geven, het is niet nodig.

In dit artikel vertelt huidtherapeut Belinda Roerig, tevens businesspartner bij Mittsu Institute, voor plastische chirurgie, over de behandelmogelijkheden die voor een nog beter operatieresultaat kunnen zorgen. In de kliniek worden onder andere liposuctie en lipofilling behandelingen gedaan. Het geeft mooie resultaten, maar het vraagt ook om voor- en nazorg, omdat huidlagen los gemaakt worden om vet te oogsten.

We leggen eerst uit wat er allemaal bij liposuctie en lipofilling komt kijken en daarna bespreken we waarom die huidbehandelingen zo belangrijk zijn, en wat er mogelijk is.

Wat is liposuctie?

Bij een liposuctie wordt vet geoogst. Dit vet zit onder de huid vast aan bindweefselstrengen tussen de huid en de spierlaag. Dit vet maakt de chirurg vrij door het van de bindweefselstrengetjes los te maken. Belinda: ‘Om het vet makkelijker vrij te maken brengen we onderhuids een vloeistof in: zout of ringerlactaat. Hier kan bijvoorbeeld ook een pijnstiller of een middel tegen bloeduitstorting aan worden toegevoegd. Op deze manier wordt het vet ook verdund.

‘Bij het losmaken van het vet wordt met de liposuctie canule langs bloed- en lymfevaten en zenuwen gestreken. Hierdoor kan het gevoel van de huid in het begin anders ervaren worden door de cliënt: je kan gevoelloosheid ervaren en/of overgevoeligheid. Dit kan soms tot enkele maanden aanhouden. Na een liposuctie ontstaat ook vochtophoping door wondvocht (oedeem) en blauwe plekken (hematomen).

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Monique Lindeboom (@beautyjournaal_daily)

De Vaser

Belinda vertelt dat gedurende de liposuctie ook nog een apparaat ingezet kan worden: de zogeheten Vaser. Het is een handstuk dat ultrageluid (ook wel ultrasound genoemd) afgeeft waarmee vetcellen losgetrild worden uit hun omgeving. ‘Dit zorgt ervoor dat het vet nog makkelijker weggehaald kan worden, maar ook dat de vetcellen minder beschadigd raken, waardoor ze beter overleven bij een lipofilling.

Minder beschadiging, betere oogst, huidverstrakking

‘Er ontstaat zo ook minder schade aan bloedvaten, zenuwen en bindweefsel,’ vervolgt ze. ‘Een extra mooie bijkomstigheid is dat het ultrageluid de huid verstrakt. De huid wordt namelijk van binnenuit door de ultrasone trillingen opgewarmd, waardoor deze samentrekt. Dit wordt dan tijdens het oogsten van het vet meteen gedaan.

Wanneer wordt de Vaser ingezet?

‘Vaser wordt ingezet bij uitgebreide liposucties voor lichaamscontouring waarbij er een te ruime huid enveloppe ontstaat en bij lipofilling operaties van cliënten met al een slappe huid. ‘In beide gevallen zorgt de verwarming van de weefsels van binnenuit voor een gelijkmatige verstrakking van de huid.

‘Daarnaast wordt de Vaser ingezet bij heel slanke mensen. Door de Vaser kan het vet makkelijker geoogst worden waardoor ook bij heel slanke mensen lipofilling tot de mogelijkheden behoort.

Wat is lipofilling?

Belinda: ‘Bij een lipofilling operatie gebruiken we het eigen vetweefsel als vulmateriaal. Dit biedt een veilige, definitieve oplossing met zeer weinig risico’s. Met behulp van dit eigen vetweefsel kan vormverbetering van het figuur, gezicht, decolleté of handen worden bereikt, maar ook kunnen de borsten of billen worden vergroot.

Het vet wat wordt opgezogen, wordt gezuiverd en daarna geïnjecteerd waar het nodig is. Het vet overleeft onder andere door de ingroei van kleine bloedvaatjes en door lokale opname. Van het oorspronkelijke volume van net na de operatie, blijft na enkele maanden vijftig tot zeventig procent over,’ aldus Belinda.

Hipdips

Ook populair is het behandelen van “hipdips”: met lipofilling maak je de heupen wat ronder, verdwijnen de kuiltjes uit de billen. Ook is het mogelijk om met behulp van lipofilling zichtbare oneffenheden of littekens in en onder de huid te verbeteren. Bijvoorbeeld ontstaan na een operatie of trauma.

Maar dan……wat er is vooraf en achteraf zo belangrijk om de huid in conditie te krijgen en mooi te laten herstellen?

Drukkleding

De huidlagen komen door liposuctie los van elkaar en moeten weer goed aan elkaar vasthechten. Belinda: ‘Hiervoor adviseren we het dragen van drukkleding, net zo lang tot het vocht zoveel mogelijk verdwenen is. Meestal is dit een week of 6 maar als je meer vocht vasthoudt adviseren we het pak langer te dragen. Voor minimale liposucties is het dragen van 4 weken afdoende.

After-lipo massage

‘Verder adviseren we het dragen van drukkleding aan te vullen met speciale after lipo-massages. Dit is heel belangrijk voor een mooie genezing. Er zijn drie aandachtspunten na een operatie: de zwelling, ofwel vochtophoping die we oedeem noemen. Dan is er het risico op fibrose dat je wilt voorkomen en ten slotte is bindweefsel massage belangrijk om de huid te egaliseren, de onderliggende structuren glad te maken.

Waarom je moet voorkomen dat er fibrose ontstaat

Belinda: ‘We starten eerst met oedeembehandeling. Het is belangrijk dat dat verdwijnt. Als het lichaam moeite heeft met het vocht af te voeren, kunnen eiwitdeeltjes van het vocht neerslaan en ontstaat er fibrose. Het weefsel verhardt dan en dit kan tot intrekkingen van de huid of juist verdikkingen leiden. Dit geeft een minder fraai esthetisch resultaat. Behandelingen zoals lymfedrainage zijn nu heel belangrijk, en pas daarna ga we bindweefselmassages doen.

Maderotechnieken en cupping bij verklevingen

‘Het behandelprotocol kan zo nodig uitgebreid worden met cupping en speciale Maderotechnieken waarbij met houten attributen eventuele verklevingen worden losgemaakt.’

Voorafgaand aan de operatie

‘Maar ook voor de operatie passen we lymfedrainage en bindweefselmassage toe,’ legt Belinda uit. ‘De lymfedrainage zorgt er voor dat het lymfesysteem alvast geactiveerd is en beter zijn werk kan doen na de operatie.

‘De bindweefselmassage voorafgaand stimuleert de doorbloeding en daarmee de afvoer van afvalstoffen en de aanvoer van voedingsstoffen voor de huid. Het werkt immuunversterkend. Daarnaast wordt het vetweefsel door de massages losser en dat vergemakkelijkt de liposuctie.

Wat kan LPG Endermologie doen?

Naast de klassieke manuele massages er is ook een andere toepassing: het voor- en nabehandelen met LPG Endermologie. Belinda: ‘Hier zijn we bij Mittsu ook groot fan van. Onze schoonheidsspecialist Lydia Jürgens is speciaal getraind om cliënten voor- en na de operatie te behandelen met onder andere LPG Endermologie, om zo het beste operatieresultaat te behalen.

Wat is LPG Endermologie?

Belinda: ‘Met behulp van zuigende en rollende bewegingen van een machinekop op de huid worden de weefsels gemasseerd. Je houdt de kop in de ene hand en met je andere hand ga je achter de beweging aan om manueel te voelen waar de verklevingen of onregelmatigheden zitten.

Meer zuurstof en minder afvalstoffen

‘Het apparaat volgt wat de massage therapeut voelt. Zo kun je de instellingen ook wijzigen naar van minder zwaar naar intensiever, meer focus op lymfedrainage of bindweefselmassage. Deze methode stimuleert de doorbloeding, waardoor er meer zuurstof en voeding naar de weefsels gaat. Het stimuleert ook de afvoer van afvalstoffen, vermindert oedeem en blauwe plekken en het zorgt voor een afname van pijnklachten.

Positief effect op vetcel overleving

Hoe beter de huid met de onderlagen gemasseerd is van te voren, hoe minder zwaar de blauwe plekken na afloop ook zijn. Onderga je een lipofilling behandeling, dan is het vet door de massages beter doorbloed en gevoed waardoor het te transplanteren vet optimaal gevoed en gezond is, waarmee een positief effect bereikt wordt op de vetoverleving.

‘Ik adviseer onze cliënten om vóór de operatie 1 tot 2 behandelingen te ondergaan, en bij hele uitgebreide liposucties van bijvoorbeeld een buikstreek en bij een BBL toch wel 2 tot 3 behandelingen.

‘Als nabehandeling na liposuctie en/of lipofilling operaties is de frequentie afhankelijk van de uitgebreidheid van liposuctie. Het kan variëren van 1 tot 15 massage behandelingen in combinatie met lymfe- en bindweefselmassage.’

Belinda besluit: ‘Van deze voor- en nabehandelingen ga je echt plezier hebben. Meer comfort, voor een goede huidgenezing en optimaal resultaat.’

Lees ook