Cosmetisch medisch Expertadvies Klinieken Operatietechnieken Plastische chirurgie

Kies ik voor ronde of druppelvormige borsten?

dr. Frank Niessen
Geschreven door dr. Frank Niessen

Wat zijn de mogelijkheden?

rond en druppelvormig implantaatAls je een borstvergroting overweegt, zul je ook hier over moeten nadenken. Er zijn namelijk ronde en druppelvormige protheses. Maar in welk geval kies je wat? Bijvoorbeeld als je een heel kleine borst hebt, die je wilt vergroten?

 

 

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mitssu Institute antwoordt:

Bij een borstvergroting laat ik me leiden door wat de patiënt het liefste heeft.

  • Voor een meer gevuld decolleté en een wat rondere bovenkant van de borsten, adviseer ik een rond implantaat te nemen.
  • Vrouwen met kleine borsten raad ik een anatomisch/druppelvormig implantaat aan wanneer ze een wat meer natuurlijke vorm willen
  • en vrouwen met al enige borstvorming die een mooie, maar wat kleine borst hebben raad ik weer een rond implantaat aan. Dan het liefste onder de spier, zodat de druk van de spier een beetje een druppelvorm geeft.

Druppelvormig

Dit is puur persoonlijk. Een collega plastisch chirurg kan daar anders over denken, de persoonlijke smaak speelt ook een rol. Omdat de meeste patiënten die ik zie nauwelijks borstontwikkeling hebben en graag een zo natuurlijke vorm als mogelijk willen, opereer ik voornamelijk anatomische/druppelvormige implantaten.

Achter de spier

voor en achter de borstspierDaarnaast heeft het mijn persoonlijke voorkeur om de implantaten achter de spier te plaatsen. Je ziet de rand dan minder, er treedt waarschijnlijk minder kapselvorming op en de kans op zenuwbeschadiging lijkt kleiner. Het nadeel is de eventuele vervorming van de borst bij het aanspannen van de borstspieren. Voor fanatieke sporters kan dat een groot nadeel zijn.

Ik heb het afgelopen decennium veel patiënten gezien met PIP implantaten. Deze waren allemaal rond en lagen bijna allemaal voor de borstspier. Helaas gingen ze sneller kapot en was de inhoud niet medisch goedgekeurd, maar het waren wel allemaal mooie zachte natuurlijke borsten. Ook zagen we weinig kapselschrompeling.

De huidige implantaten zijn wat stugger, omdat de siliconen op zijn plaats moeten blijven wanneer het implantaat kapot zou gaan. Daarom geven ze ook wat meer bovenpool vulling, zoals we dat noemen.

Omdat het altijd een persoonlijke overweging is, moet de arts de borsten eerst goed inspecteren. Zijn ze natuurlijk van vorm dan kun je een rond implantaat onder de spier overwegen, een druppelvormig implantaat kan op langere termijn de onderpool van de borst wat meer uitrekken, waardoor de tepels iets te veel naar boven kunnen gaan ‘kijken’. Maar zijn de borsten vrij plat, dan zou ik een druppelvormig implantaat overwegen.

Lees ook:

Ten tijde van de productie van dit artikel was Frank Niessen nog werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen, tegenwoordig werkt hij als plastisch chirurg in het Mittsu Institute in Amsterdam en als staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Bekijk zijn werk als arts ook op Frank Niessen.com

 

Over deze schrijver

dr. Frank Niessen

dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg en littekenspecialist Frank Niessen noemt zichzelf een innovatief en creatief plastisch chirurg. Op het esthetisch cosmetische vlak zoekt hij naar de beste verfraaiingsmogelijkheden om de veranderingen die zijn patiënten wensen er ook zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. ‘Noem het anatomische harmonie,’zegt hij. ‘Je bent eigenlijk heel creatief aan het beeldhouwen. Je overziet de patiënt in zijn of haar geheel.’
Frank Niessen heeft in 2018 zijn eigen kliniek opgericht in Amsterdam, het Mittsu Institute.

1 reactie

  • Ik vind het zo lastig te kiezen wat te doen. Ik had altijd n b cup maar wel stevige borsten, klein maar vond ze prima. Nu na veel sporten, afvallen, 2 kinderen verder heb ik aardige theezakjes gekregen en huid over, nu adviseert de chirurg ronde en mensen om me heen die zelf ook borstvergroting hebben anatomische.. ik wil namelijk geen koplampen, maar dat verzekeren ze dat dat ook niet gebeurd..?

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.