Wat zijn de mogelijkheden?

03:24 - 02:02
luistertijd 03:24 - leestijd 02:02

rond en druppelvormig implantaatAls je een borstvergroting overweegt, zul je ook hier over moeten nadenken. Er zijn namelijk ronde en druppelvormige protheses. Maar in welk geval kies je wat? Bijvoorbeeld als je een heel kleine borst hebt, die je wilt vergroten?

 

 

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mitssu Institute antwoordt:

Bij een borstvergroting laat ik me leiden door wat de patiënt het liefste heeft.

Druppelvormig

Dit is puur persoonlijk. Een collega plastisch chirurg kan daar anders over denken, de persoonlijke smaak speelt ook een rol. Omdat de meeste patiënten die ik zie nauwelijks borstontwikkeling hebben en graag een zo natuurlijke vorm als mogelijk willen, opereer ik voornamelijk anatomische/druppelvormige implantaten.

Achter de spier

voor en achter de borstspierDaarnaast heeft het mijn persoonlijke voorkeur om de implantaten achter de spier te plaatsen. Je ziet de rand dan minder, er treedt waarschijnlijk minder kapselvorming op en de kans op zenuwbeschadiging lijkt kleiner. Het nadeel is de eventuele vervorming van de borst bij het aanspannen van de borstspieren. Voor fanatieke sporters kan dat een groot nadeel zijn.

Ik heb het afgelopen decennium veel patiënten gezien met PIP implantaten. Deze waren allemaal rond en lagen bijna allemaal voor de borstspier. Helaas gingen ze sneller kapot en was de inhoud niet medisch goedgekeurd, maar het waren wel allemaal mooie zachte natuurlijke borsten. Ook zagen we weinig kapselschrompeling.

De huidige implantaten zijn wat stugger, omdat de siliconen op zijn plaats moeten blijven wanneer het implantaat kapot zou gaan. Daarom geven ze ook wat meer bovenpool vulling, zoals we dat noemen.

Omdat het altijd een persoonlijke overweging is, moet de arts de borsten eerst goed inspecteren. Zijn ze natuurlijk van vorm dan kun je een rond implantaat onder de spier overwegen, een druppelvormig implantaat kan op langere termijn de onderpool van de borst wat meer uitrekken, waardoor de tepels iets te veel naar boven kunnen gaan ‘kijken’. Maar zijn de borsten vrij plat, dan zou ik een druppelvormig implantaat overwegen.

Lees ook:

Ten tijde van de productie van dit artikel was Frank Niessen nog werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen, tegenwoordig werkt hij als plastisch chirurg in het Mittsu Institute in Amsterdam en als staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Bekijk zijn werk als arts ook op Frank Niessen.com

 

Lees ook