En dr. Frank Niessen geeft zijn mening

03:43 - 02:13
luistertijd 03:43 - leestijd 02:13

Andere structuur zorgt voor minder inkapselingsproblemen….

Naar schatting worden jaarlijks tot 8000 borsvergrotingen in ons land uitgevoerd (ja, merkwaardig, dat het nog steeds niet registreerd wordt landelijk), en het merendeel daarvan komt tot stand met implantaten. Waar deze lichaamsvreemde elementen worden ingebracht, bestaat altijd een risico van inkapseling door het weefsel, met vervelende gevolgen van dien. Lees hier ons artikel erover.

Inkapseling komt voor bij 11 tot 19% van de vergrotingen

Uit wetenschappelijk onderzoek zou bekend zijn dat kapselvorming bij ongeveer 11% tot 19% van de vrouwen voor komt die een cosmetische borstvergroting hebben ondergaan. Tussen de 19% en 28% van die vrouwen laat zich uiteindelijk weer opereren (onderzoek CORE studie, FDA Amerika).Bij vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan, ligt dat percentage hoger.

1%

Er spelen talloze factoren een rol, zoals we ook in het hierboven aangehaalde artikel beschrijven. Een daarvan is de soort implantaat die gebruikt wordt. Het blijkt namelijk dat een prothese van polyurethaan minder kans op klachten geeft. Lange termijn studies met dit type implantaten laten zien dat ernstige vormen van kapselcontractie na 15 tot 18 jaar follow-up gemiddeld 1% bedraagt.

Het geruwde implantaat

Gangbaar is het gebruik van zg. geruwde implantaten (bekijk ook deze film nog eens waarin chirurg Frank Niessen pip’s verwijdert en geruwde implantaten terugplaatst, en uitlegt waarom hij ze gebruikt).

foto 2: implantaat met kapsel van weefsel (animated)

Wat is het verschil tussen een geruwd implantaat en een polyurethaan implantaat (merknaam oa Silimed)? De Nederlandse importeur Dalton Medical geeft ons uitleg:

foto 1, polyurethaan laagje rond implantaat met porie achtige structuur

‘ De polyurethaan implantaten van Silimed bestaan volledig uit hoog cohesieve siliconen, maar zijn in plaats van geruwd aan de buitenkant, bekleedt met een laagje polyurethaan. Dit implantaat heeft een structuur (foto 1) die heel open is zodat de bindweefselcellen in de gaatjes kunnen groeien en niet als een ballon/hoesje om het implantaat groeien (foto 2).

In de gaatjes groeien

Er vormt zich dus geen kapsel om het implantaat, maar de bindweefselcellen groeien in het polyurethaan en worden dus één geheel met de prothese. Daarom zal een Silimed polyurethaan implantaat ook nooit verplaatsen of draaien en zal altijd op zijn plaats blijven zitten. Omdat de bindweefselcellen compleet anders gestructureerd liggen, zal ook kapselcontractie zelden optreden.’

Natuurlijk hebben wij ook aan onze plastisch chirurgisch expert Frank Niessen gevraagd wat hij van deze implantaten vindt, en of hij ermee werkt. Hij laat ons weten:

‘In patiënten die kapselproblemen hebben, en waarbij ik implantaten moet vervangen, gebruik ik de Silimed implantaten.

Studies naar andere implantaten en kapselvorming zijn moeilijk te vergelijken, omdat de omstandigheden en wijze van opereren niet altijd hetzelfde zijn. De CORE studies van de FDA zijn moeilijk te interpreteren, omdat er veel uitvallers zijn in deze studies. Je weet dus niet of de patiënten die blijven meedoen juist die zijn met, of juist zonder klachten en problemen. Daarom vind ik de claims van Dalton wat wat stellig.

Weinig meegaand….

Persoonlijk vind ik het verder nog lastig om deze implantaten te gebruiken bij een eerste borstvergroting. Deze implantaten groeien vanwege hun structuur veel sneller vast dan andere implantaten en zakken niet verder uit, zodat het heel belangrijk is om bij de operatie de implantaten goed te positioneren.’

Heb jij een vraag aan plastisch chirurg Frank Niessen? Stuur hem via het contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook