Hoe meer spieren je hebt hoe beter het is als je ouder wordt, en 100 nanomol vit D in je bloed graag!

05:08 - 03:05
luistertijd 05:08 - leestijd 03:05

Jos Teunis is menopauze-verpleegkundige, oftewel overgangsconsulente. Ze heeft al 20 jaar ervaring in deze specialisatie en heeft in de loop der jaren duizenden vrouwen gesproken. Als patiënt kun je doorverwezen worden naar een verpleegkundig overgangsconsulent, dit is een ervaren verpleegkundige die een jaar lang een specialisatie heeft gedaan om vrouwen in de overgang te kunnen begeleiden. Er wordt hierbij gekeken naar de hele context van de vrouw.

In een video van de Dutch Menopause Society legt Jos meer uit over voeding en een gezonde leefstijl voor vrouwen in de menopauze. In dit artikel schrijven we de belangrijkste informatie voor je uit, maar je kunt hieronder ook de hele video bekijken:

Slaapproblemen

Als consulent in de begeleiding van vrouwen met overgangsklachten wordt er natuurlijk ook gekeken naar voeding en leefstijl. Het meest essentieel is dat een vrouw goed slaapt, zegt Jos. Slaapproblemen moeten volgens haar als eerste worden aangepakt. Als iemand niet goed slaapt kan er sprake zijn van stemmingsklachten die blijven bestaan, wat we ook doen. Een vrouw is vermoeid en blijft vermoeid. Door het niet goed slapen kan een vrouw ook aankomen in gewicht.

Krachtsport

Wat betreft het gewicht: ”Wij zijn geen diëtist dus we zullen het samen moeten doen,” zegt Jos. Er wordt wel geadviseerd om, als het kan, aan krachtsport te doen. Hoe meer spieren de vrouw heeft, hoe beter de verbranding is. Vetweefsel is een weefsel waarin we geen calorieën kunnen verbranden, dus dat is een van de dingen waar onze aandacht naar uitgaat.

Vitamine D

Krachtsport is niet alleen goed om spieren te kweken, maar is ook heel goed om je botten in conditie te houden. Via het trainen van je spieren prikkel je het periost en die zorgt ervoor dat het bot zich weer kan ontwikkelen. Voor de botten is het ook super belangrijk om goed op je vitamine D inname te letten. Vitaminen die we via de zon opnemen dalen vaak in de winter behoorlijk,  zeker in een land als Nederland.

”Er zijn sowieso vrouwen die ver onder de 50 nanomol zitten als normaal waarde. Dus zeker voor een vrouw in de overgang is het heel fijn als die vitamine D midden in de winter al wordt bepaald. In de menopauze houden we die 50 nanomol niet aan als ideaal, 80 is prachtig en 100 is beter. Wij zullen vrouwen dan ook altijd aanmoedigen om extra vitamine D te nemen,” vult Jos aan.  

Plantaardige en dierlijke voeding

In Nederland zijn we gewend ons calcium in te nemen vanuit zuivelproducten, als verpleegkundige zet Jos de zuivelproducten juist minder op de voorgrond in haar advies. Calcium wordt meer gepromoot vanuit donkergroene groente, zaden, noten, pitten en peulvruchten. Dus meer plantaardige voeding. ”Daarmee houden we ook meteen rekening met het feit dat vrouwen in de overgang vaak spier- en gewrichtspijn als klacht ervaren. Je kunt een enorm verschil in kwaliteit van leven behalen door meer plantaardige voeding te promoten en de dierlijke voeding, dus ook de zuivel, op de achtergrond te zetten,” zegt Jos.

Opvliegers en nachtzweten

Over de opvliegers en het nachtzweten, daar valt veel over te vertellen. Het zijn twee klachten die vaak genoemd worden als overgangsklacht, maar zolang je het zelf niet hebt weet je niet hoe ernstig en hoeveel vrouwen daar last van hebben. Opvliegers worden gestimuleerd bij voeding die ook stimulerend werkt in je systeem, denk aan koffie, thee, alcohol en gekruid voedsel. Deze producten kunnen de opvliegers enorm op scherp zetten. Citrusvruchten, bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap drinken, kan een half uur later een enorme toename geven van opvliegers. Maar dat verschilt per vrouw.

Kijken naar de toekomst

Als overgangsconsulent wordt er niet alleen gekeken naar de vrouw die nu in de overgang zit, maar ook wat het voor haar in de toekomst kan betekenen. Dus de ouder wordende vrouw. ”Het blijft voor ons belangrijk om naar de familiaire belasting te kijken op hart- en vaatziekten bijvoorbeeld, maar ook naar haar persoonlijke leefstijl,” zegt Jos. Die leefstijl wordt zo goed mogelijk afgestemd om gezond je oude dag tegemoet te gaan. Een ding is zeker: uit de overgang kom je nooit meer. Klinkt heel luguber, maar het is echt zo. Een vrouw krijgt nooit meer haar hormonen terug. 

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook