BeautyJournaal’s Shop Redactie favorieten
Trinny London Flush Blush, 'your post pilates glow'
Eet meer groente en fruit en minder suikerrijke voeding, volvette kazen, vlees en sterk bewerkte voedingsmiddelen. Een goed advies om van binnenuit aan de huidconditie te werken. Toch houdt het merendeel van de Nederlanders zich niet aan deze aanbevelingen en is zich niet bewust van wat AGE’s doen met de huid. In deze column leggen we uit wat AGE’s zijn en geven we tips om AGE bewust te leven.
Geavanceerde Glycatie-Eindproducten
De rol van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s) is in de afgelopen jaren in toenemende mate besproken als het gaat om huidveroudering. Ons lichaam heeft eigenlijk altijd te maken met AGE’s. We krijgen ze binnen via de voeding, maar mensen kunnen ze zelf ook aanmaken. Gelukkig kan het lichaam vrij makkelijk en snel dingen opruimen en omzetten. Als men in een goede gezondheid verkeert, zorgen AGE’s niet zo snel voor problemen. Maar de hoeveelheid AGE’s in het lichaam neemt toe met de leeftijd en een overmaat kan dan gevolgen hebben voor de gezondheid en de huidconditie.
Kruidige AGE-remmers
Met het huidige schoonheidsideaal wil je de huid (van jouw klanten) juist zo lang mogelijk gezond en stralend houden. Gelukkig is er in de wetenschap steeds meer bekend over de rol van voeding hierbij. Maar hoe maak je dit nu praktisch?
Zorg er allereerst voor dat je voedingsstoffen beperkt die versuikering kunnen veroorzaken. Bekijk eens een willekeurig etiket van een voedingsmiddel en één van de eerstgenoemde ingrediënten is suiker, in wat voor vorm dan ook. Sta ook stil bij de bereidingswijzen van maaltijden. Koken, pocheren, stomen en stoven hebben de voorkeur en gebakken en gefrituurde hapjes zijn af te raden. Bovendien hebben onbewerkte en plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en verse specerijen veel voordelen. Deze bevatten namelijk minder AGE’s dan dierlijke voedingsmiddelen en er zijn aanwijzingen dat allerlei verse kruiden de vorming van AGE’s in het lichaam kunnen afremmen.
Recepten voor een mooie huid
Probeer zo jouw oude gewoontes om te zetten naar nieuwe gebruiken, doe dit geleidelijk aan en maak het vooral leuk. Deel bijvoorbeeld lekkere recepten uit met anderen. Denk aan zo’n heerlijke curry met gestoomde groenten en lekker veel kurkuma, knoflook en gember. Wedden dat jij (en jouw klant) hier blij en AGE-bewust van wordt. En jij draagt hiermee niet alleen bij aan een mooie huid, maar ook aan de algemene gezondheid van jouzelf (en jouw klanten).
Meer weten?
Ben je huidprofessional en wil je meer weten over wat AGE’s nu precies zijn, hoe ze de huidconditie kunnen beïnvloeden en wat je jouw klanten het beste kunt adviseren om dit te voorkomen? Volg dan de opleiding ‘Voeding, suppletie en huidveroudering’. Hierin geven we genuanceerde en praktische handvatten die je direct kunt inzetten in jouw salon. De opleiding is geaccrediteerd met 12,5 punten voor huidtherapeuten en 19 punten voor schoonheidsspecialisten. Aanmelden kan via deze link.
Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.
Lees ook
Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank , draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.
Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)
Lees ook over voeding op BeautyJournaal:
- Lees ook dit interview met dé AGE wetenschapper in de wereld: professor Helen Vlassara
- Intermittent fasting is niet effectiever om af te vallen
- Cafeïne zet aan tot celdood in laaggradige huidkankertjes
- Heeft probiotica nut bij longweginfecties?
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!