Tijd om oude gewoontes om te zetten naar nieuwe gebruiken!

03:02 - 01:49
luistertijd 03:02 - leestijd 01:49

Eet meer groente en fruit en minder suikerrijke voeding, volvette kazen, vlees en sterk bewerkte voedingsmiddelen. Een goed advies om van binnenuit aan de huidconditie te werken. Toch houdt het merendeel van de Nederlanders zich niet aan deze aanbevelingen en is zich niet bewust van wat AGE’s doen met de huid. In deze column leggen we uit wat AGE’s zijn en geven we tips om AGE bewust te leven.

AGE voeding

Geavanceerde Glycatie-Eindproducten

De rol van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s) is in de afgelopen jaren in toenemende mate besproken als het gaat om huidveroudering. Ons lichaam heeft eigenlijk altijd te maken met AGE’s. We krijgen ze binnen via de voeding, maar mensen kunnen ze zelf ook aanmaken. Gelukkig kan het lichaam vrij makkelijk en snel dingen opruimen en omzetten. Als men in een goede gezondheid verkeert, zorgen AGE’s niet zo snel voor problemen. Maar de hoeveelheid AGE’s in het lichaam neemt toe met de leeftijd en een overmaat kan dan gevolgen hebben voor de gezondheid en de huidconditie.

huidconditie

Kruidige AGE-remmers

Met het huidige schoonheidsideaal wil je de huid (van jouw klanten) juist zo lang mogelijk gezond en stralend houden. Gelukkig is er in de wetenschap steeds meer bekend over de rol van voeding hierbij. Maar hoe maak je dit nu praktisch?

Zorg er allereerst voor dat je voedingsstoffen beperkt die versuikering kunnen veroorzaken. Bekijk eens een willekeurig etiket van een voedingsmiddel en één van de eerstgenoemde ingrediënten is suiker, in wat voor vorm dan ook. Sta ook stil bij de bereidingswijzen van maaltijden. Koken, pocheren, stomen en stoven hebben de voorkeur en gebakken en gefrituurde hapjes zijn af te raden. Bovendien hebben onbewerkte en plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en verse specerijen veel voordelen. Deze bevatten namelijk minder AGE’s dan dierlijke voedingsmiddelen en er zijn aanwijzingen dat allerlei verse kruiden de vorming van AGE’s in het lichaam kunnen afremmen.

kruiden

Recepten voor een mooie huid

Probeer zo jouw oude gewoontes om te zetten naar nieuwe gebruiken, doe dit geleidelijk aan en maak het vooral leuk. Deel bijvoorbeeld lekkere recepten uit met anderen. Denk aan zo’n heerlijke curry met gestoomde groenten en lekker veel kurkuma, knoflook en gember. Wedden dat jij (en jouw klant) hier blij en AGE-bewust van wordt. En jij draagt hiermee niet alleen bij aan een mooie huid, maar ook aan de algemene gezondheid van jouzelf (en jouw klanten).

 

 

Lees ook over voeding op BeautyJournaal:

beautyjournaal shop

Lees ook