Huidverbetering van binnenuit, waar kies je voor?

04:08 - 02:28
luistertijd 04:08 - leestijd 02:28

Open een willekeurig medium en er wordt geschreven en geroepen dat voeding en supplementen met collageen, carotenoïden, vitamines en mineralen goed zijn voor een stralende huid. Ook de toediening van hyaluronzuur, de veelbelovende stof die ook in fillers en serums wordt gebruikt, blijft niet onopvallend. Doen supplementen met hyaluronzuur wat ze beloven als het gaat om huidverbetering van binnenuit? In deze column geven we antwoord op deze vraag en leggen we uit waar moet je op letten bij het adviseren ervan.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een lange koolhydraatketen, ofwel een polysaccharide. Het bestaat uit N-acetyl glucosamine en glucuronzuur en wordt overal in het menselijk lichaam aangetroffen. Hyaluronzuurmoleculen dienen als onderdeel van de ondersteunende structuur in de extracellulaire ruimtes. Ze worden het meest aangetroffen in kraakbeen, gewrichtsvloeistof en in de huid. Het lichaam is in staat om hyaluronzuur zelf aan te maken, maar deze capaciteit neemt af naarmate men ouder wordt. Hier wordt slim op ingespeeld in de cosmeticawereld, waar de stof wordt gebruikt in fillers en in topische huidproducten, zoals crèmes en serums.

hyaluronzuur

Een multifunctionele stof

Hyaluronzuur bindt vocht, tot wel zes liter per gram. Hiermee kan het elk weefsel ten goede komen dat hydratatie nodig heeft, vooral een verouderende huid. En wist je dat het ook ontstekingen vermindert en antioxiderende effecten heeft? Bovendien is aangetoond dat hyaluronzuur het genezingsproces van chronische wonden en de genezing van acute wonden verbetert en versnelt. Én het is aangetoond dat hyaluronzuur indirect cel- en huidafbraak kan verminderen.

Zelfgetrokken bouillonsoep

In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie kregen 61 proefpersonen met een droge huid gedurende zes weken een supplement met hyaluronzuur toegediend. De onderzoekers maakte hierbij onderscheid in deeltjesgrootte. Één groep kreeg hyaluronzuur met een molecuulgewicht van 800 kilodalton, de andere groepen kregen supplementen met hyaluronzuur met een molecuulgewicht van 300 kilodalton of een placebo (Kawada, 2015).

supplement

De onderzoekers concluderen dat hyaluronzuur in beide moleculaire gewichten dezelfde hydraterende en huidverbeterende effecten hadden, maar dat de fysiologische activiteit mogelijk wel verschillend is tussen beide toedieningen. Een andere studie toonde aan dat supplementen met dezelfde dosering hyaluronzuur, in moleculaire gewichten van 2 kDa en 300 kDa, rimpels kunnen onderdrukken en de glans en soepelheid van de huid kunnen verbeteren. De onderzoekers suggereren dat oraal gebruik van hyaluronzuur kan bijdragen aan het gezond houden van de huid (Oe, 2017).

Hyaluronzuur komt als dusdanig weinig voor in de natuur. Je kunt het binnenkrijgen door middel van een zelf getrokken bouillon of via supplementen. Hyaluronzuur in supplementen wordt verkregen uit bacteriële fermentatie. In beide gevallen heeft hyaluronzuur een te hoog molecuulgewicht, waardoor het te groot is om te worden opgenomen in de dunne darm. Er bestaan vormen van hyaluronzuur waarbij de deeltjes kleiner zijn gemaakt. Ze hebben een zogezegd laag moleculair gewicht en worden dus wél goed opgenomen. Over het algemeen geldt, hoe lager hoe beter.

hyaluronzuur fillers

Huidverbetering van binnenuit

Zie jij of ziet jouw klant injecties met hyaluronzuur niet zitten, dan kun je prima een supplement met onder andere hyaluronzuur adviseren. Maar let op, supplementenaanbieders zijn niet verplicht om de molecuulgrootte op de verpakking te vermelden. Jij weet nu dat niet iedere grondstof hetzelfde is en de deeltjesgrootte mogelijk het verschil maakt in opname en dus het juiste resultaat. Ga je voor het hoogst haalbare? Dan is het raadzaam om de molecuulgrootte van het ingrediënt hyaluronzuur na te vragen, voordat je een product aanschaft of adviseert aan jouw klanten. En het is goed je te beseffen dat je met enkel hyaluronzuur het verschil niet gaat maken. Er is nog zoveel meer te bereiken met voeding en suppletie bij huidverbetering, je moet alle weten hoe.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook