En hij licht toe welke rol de darmen hierbij spelen

08:17 - 04:58
luistertijd 08:17 - leestijd 04:58

Advies bij overgangsklachten: hoe onze interne huishouding verandert

Rond de feestdagen evalueren we vaak het afgelopen jaar en spreken we onze verwachtingen uit voor het nieuwe jaar. We realiseren ons daarbij dat we het komende jaar weer een jaartje ouder worden. Met het vorderen van de leeftijd verandert onze interne huishouding en ook ons uiterlijk. Bij vrouwen is dat meestal plotsklaps bij het aanbreken van de menopauze. Arts Hans van Montfort geeft advies bij overgangsklachten.

Start met preventie vanaf je 45ste

De vergrijzing is letterlijk af te lezen aan onze haren. Toch kan het voorkomen dat mensen al op jonge leeftijd dunner wordende haren en grijze haren krijgen. Na het 40ste levensjaar is dit al gebruikelijk. Het remmen van het proces van veroudering is belangrijk voor zowel onze gezondheid als ons uiterlijk. In principe moeten vrouwen op z’n laatst actief met de preventie starten op hun 45ste levensjaar.

Minder oestrogeen, relatief meer androgene hormonen: meer klachten

Na de overgang verandert bij vrouwen de hormoonhuishouding. Er is een sterke daling van de oestrogenen en progestagenen, terwijl de androgene hormonen (ten onrechte mannelijke hormonen genoemd) langzaam en gestaag afnemen. Hierdoor is er een dysbalans met relatief een hoge spiegel van deze androgenen. Buiten de bekende klachten, zoals opvliegers en emotionele labiliteit, neemt het risico op hart- en bloedvatziektes en osteoporose toe.

advies bij overgangsklachten esthecin

Op bovenstaande foto zien we een normale hoofdhuid en normaal haar. We zien de variatie in haardikte en er groeien meer haren uit een haarzakje. De wat dunne haren duiden op het herstel van de normale situatie na een behandeling.

Relatie darmgezondheid en overgangsklachten

Het blijkt dat de mate van overgangsklachten beïnvloed wordt door de leefstijl en de darmgezondheid. We moeten ons daarbij voorstellen dat in de darm een aantal hormoonachtige stoffen worden geproduceerd die de overgangsklachten kunnen verminderen.

Dat zien we aan de preventie van osteoporose, het verminderen van opvliegers en het remmen van de huidveroudering en rimpelvorming. Het blijkt dat slechts 35% van de westerse vrouwen daadwerkelijk deze stoffen voldoende aanmaakt. Dat heeft te maken met de soort bacteriën in het darm microbioom en met het gebruik van volwaardige voeding. Bij Van Montfort Laboratories werken we aan een supplement dat dit tekort kan opvangen.

Hans van Montfort Esthecin

dr. Hans van Montfort

De huid wordt vochtarmer

Door de daling van het oestrogeen daalt het hyaluronzuur en neemt het bindweefsel (collageen en elastine) af. Het vermogen om vocht vast te houden vermindert door de afname van de Natural Moisturizing Factor.

De huid wordt vetarmer, de pH wordt hoger, meer interne ontstekingsreacties

Er is een daling van de natuurlijke vetstoffen (ceramides) welke zich normaal voor 50% in het bindweefsel bevinden. De zuurgraad wordt hoger. In de celstofwisseling blijven ontstekingsbevorderende stoffen (inflammasomen) langer actief, waardoor er laaggradige ontstekingen ontstaan die het proces van veroudering alleen maar versnellen. Door al deze factoren wordt de huid droger en slapper. Het totale resultaat is de vorming van rimpels.

haar

Op bovenstaande foto zien we alopecia androgenetica oftewel hormonaal haarverlies. We zien het gebrek aan variatie in de haardikte en algemeen te dun haar. De diagnose wordt mede gesteld door het verschil te meten tussen de haren bovenop de hoofdhuid en aan de achterkant. Ook zijn er breuklijnen te zien.

advies bij overgangsklachten haarverlies

De zeer dunne haren met weinig variatie in de dikte en het feit dat er slechts een haar groeit uit een haarzakje duiden op seniele alopecia.

Toename van Dihydrotestosteron geeft haarverlies

De daling van de oestrogenen en de relatieve hogere spiegel van de androgenen zorgen voor een vermeerdering van het Dihydrotestosteron (DHT) welke de aantasting van de haarwortels op de hoofdhuid veroorzaakt. Gelukkig voor vrouwen zijn de haarzakjes van vrouwen 75% minder gevoelig voor het DHT dan die van mannen.

Bij vrouwen vooral bovenop het hoofd

Het patroon van dit androgene haarverlies is anders dan bij mannen. Ook dit heeft te maken met een andere gevoeligheid. Bij mannen zien we het haarverlies meer aan de inhammen en de kruin; bij vrouwen is dat meer bovenop het hoofd.

Haargroeifasen veranderen

Daarnaast is er nog een zeer belangrijke factor in het ouder worden van het haar. Het groeiproces van een haar uit hetzelfde haarzakje duurt 2-6 jaar en dat herhaalt zich gemiddeld 20 maal in een mensenleven. Dat betekent dat bij mensen die een zeer korte cyclus van 2 jaar hebben de haargroei stopt op hun 40ste levensjaar en bij mensen met een 6-jarige cyclus op hun 100ste nog een volle haardos kunnen hebben. Bekijk de bovenstaande animatie om meer te weten te komen over de haarcyclus.

Slapper, breekbaarder haar

De hormonale veranderingen in de overgang zorgen voor een kortere anagene (groei-) fase in de haarcyclus. Hierdoor worden de haren slapper en breken makkelijk af. De verkorting van de cyclus betekent eveneens dat de kans toeneemt dat het haar bij het vorderen van de leeftijd steeds verder uitdunt. Met een mooi woord heet dat dan “seniele alopecia”.

advies bij overgangsklachten haarfollikel zo werkt esthecin

Minder haren uit 1 haarzakje

Haren groeien steeds uit dezelfde haarzakjes in de hoofdhuid. Uit een haarzakje groeien tussen de een en vier haren. In het verouderingsproces zien we dat niet alleen de haarschacht dunner wordt; ook groeien er minder haren uit een haarzakje.

Advies bij overgangsklachten: Wat Esthecin voor je kan betekenen

Bij het weer activeren van de haarzakjes worden de haren dikker, de anagene (groei-)fase verlengt en er groeien meer haren uit een haarzakje.

Je kunt je voorstellen dat alleen al het verdubbelen van het aantal haren uit een haarzakje een verdubbeling betekent van de haarmassa. We hebben dat ook in de praktijk gezien. Een van de oudste gebruikers met een leeftijd van 80 jaar is zeer tevreden. Ze krijgt weer een vollere haardos en ze hoeft de hoofdhuid niet meer te pigmenteren om het te dunne haar te camoufleren.

Shop Esthecin hier online

Sluipend proces, tijdig starten

Omdat de verouderingsprocessen meestal sluipend verlopen, zijn deze in het begin moeilijk waar te nemen. Voorkomen is in deze makkelijker dan genezen. Het tijdig starten met de verzorging van de hoofdhuid is daarom belangrijk. Het haargroeiserum Esthecin bevat een aantal ingrediënten welke een remmende invloed hebben op de verouderingsprocessen van de haarzakjes. Ook de kwaliteit van de haren wordt, zo nodig, verbeterd. Esthecin verlengt de anagene fase, waardoor vroegtijdig haarverlies wordt voorkomen. Het bevat de zo belangrijke vetstoffen (ceramides) en een DHT-remmer.

advies bij overgangsklachten esthecin kit

Eenmaal per week inmasseren

Voor de verzorging van de hoofdhuid en de haren en het voorkomen van de verouderingsprocessen van het haar wordt Esthecin eenmaal per week licht ingemasseerd in de hoofdhuid. Voor het herstel van de haargroei wordt Esthecin tweemaal per week toegepast. Laat het haarserum vervolgens minimaal een half uur intrekken en was het zo nodig daarna uit. Esthecin kan ook s ’avonds worden aangebracht en vervolgens de volgende ochtend worden uitgewassen.

Weg is weg….

Als de haarzakjes niet meer actief zijn, verdwijnen deze na een aantal jaren. Zijn er geen haarzakjes meer aanwezig, helpt geen enkel middel meer.

Zelfvertrouwen

Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn. Een gezonde levensstijl draagt bij aan het voorkomen van verouderingsprocessen. Het is belangrijk er goed uit te blijven zien en daarom kan je best een beetje ondersteuning gebruiken met de juiste middelen.

Lees ook