Gebruik de Roberts Skin Type Classification System. Er zijn 53 huidtinten en wat is Oklahoma Blonde?

06:07 - 03:40
luistertijd 06:07 - leestijd 03:40

Onlangs woonde ik via Zoom een fantastische meeting bij van Amerikaanse huidexperts over behandeling van de huid van kleur. Het was een meeting van vrouwen voor met name vrouwen. De huidexperts waren zelf vrouwen van kleur en het was een regelrechte eyeopener om hen te horen praten over problemen van donkere huid en hoe weinig goede kennis er eigenlijk nog steeds is.

De meeting heette The Brown Skin agenda. Experts waren dermato-chirurg Jeanine Downie, dermatoloog Wendy Roberts en plastisch chirurg Nia Banks.

Jeanine Downie opende de meeting, ze is een bekende vrouw in de wereld van beauty. Haar Instagram account toont veel educatieve posts van behandelingen van de donkere huid.

40% van de Amerikanen heeft een gekleurde huid, minder dan 10% van de dermatologen is gekleurd

Ze vertelde meteen al hoe verwonderlijk het is dat in Amerika inmiddels 40% van de inwoners van het land een huid van kleur hebben, terwijl minder dan 10% van de dermatologen zelf een huid van kleur heeft.

Vraag naar de genetische afkomst

Ze schrikt er al vele jaren van hoe verkeerd donkere huiden behandeld worden als het om verfraaiing van de huid gaat. Ze vertelt: ‘Elke donkere huid is anders. Het is zo verschrikkelijk belangrijk om inzicht te krijgen in de mix van culturele achtergronden mensen hebben. Ben je Jamaicaans, Chinees, Indiaas, Mexicaans? Het merendeel van de mensen is een mix.

Geen gekleurde huid is  hetzelfde

Je etnische achtergrond is alles bepalend voor de juiste behandeling van je huid, zonder dat er nare bijwerkingen ontstaan als gevolg van aantasting van je pigment.  Steeds meer mensen zijn uberhaupt bi-raciaal. Durf er gewoon naar te vragen, het is super  belangrijk, drukt ze de twee honderd volgers van het seminar op het hart.

Er zijn ook maar liefst 37 verschillende soorten black hair

Jeanine Downie benadrukt ook nog eens dat er maar liefst 37 verschillende zwart-haar-typen in de wereld bestaan. Ik vind het supergoed dat ze ook dit aankaart, want dit was mij in 2012 al eens verteld toen L’Oreal in Parijs een nieuw wetenschappelijk haaronderzoekscentrum opende. Dat artikel lees je nog eens hier.

Jeanine benadrukt dat vragen naar etniciteit niet betekent dat dit stigmatiserend gebruikt moet worden. Het gaat om je genetische paspoort, je afkomst, je voorouders. Heb je echt een donkere huid, of zitten daar ook lichtere componenten tussen, van witte voorouders? Het is alles bepalend om uit te zoeken hoe jouw type pigmentering eruit ziet.

Maar eenderde van de Aardbewoners is wit

Het is eigenlijk ook bizar want tweederde van de wereldbevolking heeft een huid van kleur! Ze is er ook fel tegen gekant dat de schaal van Fitzpatrick, om een huidtype qua kleur te bepalen zo toegespitst is op lichte huiden. Ze pleit ervoor dat de hele wereld gebruik gaat maken van de Roberts Skin Type Classification System. 

Wendy Roberts

Pleidoor voor de Roberts Skin Type Classification System

Met behulp van dit systeem zou veel beter geëvalueerd kunnen worden of en welke bijwerkingen een huidtype kan krijgen door cosmetisch-medische procedures. De classificatie is uitgevonden door dermatoloog Wendy Roberts en heel positief gereviewd in wetenschappelijk gepubliceerd onderzoek. In het Amerikaanse magazine New Beauty heeft er al eens een uitgebreid artikel over gestaan.

Het Fitzpatrick systeem is na 45 jaar volledig achterhaald

Dermatoloog Wendy Roberts benadrukt dat de Fitzpatrick schaal in 1975 ontwikkeld was om huidverbranding en de risico’s van huidkanker inzichtelijk te maken. Maar het systeem is 45 jaar later volstrekt achterhaald, vindt ze. De Roberts-schaal kijkt veel breder naar huidtypen, ook op gekleurde schaal, waar vele varianten te vinden zijn.

Bi-raciale herkomst sinds 1980 verdrievoudigd

Volgens Roberts zijn steeds meer  mensen in de Verenigde Staten van bi-raciale afkomst. Het is sinds 1980 verdrievoudigd.

Het geheim van de zg. Oklahoma Blondes

Het allermooiste verhaal vertelt ze over de zogenaamde Oklahoma Blondes, waaruit blijkt dat de huidkleur die je ziet heel bedriegelijk kan zijn. Witte mensen uit Oklahoma hebben vaak Indianen als voorouders en die hadden een bruine huid. Deze witte mensen kunnen nog steeds dezelfde huidklachten krijgen als hun donkere voorouders.

Er zijn inmiddels 53 huidtinten onderscheiden

In 1980 konden huidexperts zo’n 23 huidtinten onderscheiden, inmiddels zijn er al 53 huidtinten geclassificeerd. Roberts benadrukt dat ook elke huid van kleur een mooie glow wil, misschien nog wel meer omdat deze huid sneller vaal en grauw kan tonen.

Nia Banks

Laser en peelings voor de donkere huid

Nia Banks is een groot voorstander van de aanpak van hyperpigmentaties bij mensen van kleur. Bijvoorkeur met peelings, maar ook fraxel laser kan goed ingezet worden, mits je voldoende kennis hebt van de gepigmenteerde huid. De drie vrouwelijke artsen prijzen Vi-Peel aan, maar ze zijn ook dol op de skincare van dr. Obagi en de producten van Colorescience. Deze artsen beschouwen pigmentvlekken niet als normaal, maar als een huidziekte, veroorzaakt door zonschade. Nia Banks vindt dat ook met microneedling veel gedaan kan worden aan de huidconditie.

Ze drukken alle kijkers op het hart om vooral sunscreen te gebruiken en aan te bevelen, want hoewel huidkanker bij 72% van de witte mensen voor komt, komt het nare melanoom ook zeker bij donkere huid voor.

Opstekers dus!

Lees ook:

Lees ook