Met uitgebreid foto- en video-verslag!

10:25 - 06:15
luistertijd 10:25 - leestijd 06:15

Karmelita laat haar lippen inkleuren met permanente make-up – dit is het eindresultaat

Ik heb altijd zelf de opleiding PMU willen doen. Het is er om diverse redenen nooit van gekomen. Onlangs kreeg ik de kans om model te zijn voor mijn collega Sibel Gruber van The Beauty Club. Zij doet haar opleiding bij Irma Hulscher in Almere. En deze kans heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen.

Gister vertelde ik je over de research die ik heb gedaan over PMU. Maar goed, je inlezen zegt natuurlijk nog niets over hoe je de behandeling gaat ervaren.

Ik ben er geheel blanco ingegaan en had geen idee wat mij te wachten stond

Na een intake, uitleg over de behandeling en kleurbepaling werden mijn lippen behandeld met een verdovingscrème (Emla). Eerst wordt met een potlood de liplijn getekend en vervolgens wordt deze gepigmenteerd met exact dezelfde kleur als de kleur, waarmee mijn lippen werden gekleurd.

PMU Karmelita verdovingscreme aangebracht

Bij het begin van de eerste behandeling, na het aanbrengen van de verdovingscrème.

Mijn lippen zijn niet helemaal symmetrisch

Links is altijd anders dan rechts en nu vond ik het een mooie gelegenheid daar iets aan te veranderen. Daarom moest het tekenen van de liplijn heel secuur worden gedaan. Dat betekent eigenlijk dat aan de ene kant de lijn net op de liplijn gepigmenteerd wordt en aan de andere kant net onder de liplijn. Optisch gezien lijken de lippen dan weer gelijk.

Wanneer je de gepigmenteerde liplijn buiten de natuurlijke liplijn (en dus letterlijk in de huid om de mond zou plaatsen) krijg je een vreemd effect. Dit komt doordat het pigment onder de huid zit en niet zoals bijvoorbeeld een lippotlood op de huid. De huid reflecteert het licht en het lijntje wat dan onder de huid zit, zal er vreemd uitzien. Letterlijk vergroten van lippen is dus niet mogelijk.

Naaldkeuze erg belangrijk

Voor een PMU behandeling maakt de specialist een keuze welke naalden gebruikt zullen worden. Er zijn veel verschillende naalden: platte, ronde, meerdere in één houder. Nadat de lijn is gepigmenteerd, worden de lippen ‘ingekleurd’, want ik heb gekozen voor een full colour lip.

Mijn pijngrens was al snel benaderd…

Veel sneller dan mijn medemodellen en veel sneller dan menig cliënt, zo werd mij door Irma Hulscher verteld. Donkere mensen ervaren net als roodharige mensen meer pijn. Tijdens de behandeling werden mijn lippen dan ook vaak gekoeld met een ice pack. Dat werkt net als een verdoving. Hierdoor werd de behandeling nagenoeg pijnloos.

Bekijk ook het volgende fragment. Het geeft je een beetje een indruk van van de behandeling.

De behandeling duurde zo’n 2,5 uur…

Dat is niet 2,5 uur achter elkaar pigmenteren, gelukkig. Er wordt steeds een klein stukje van de huid (lippen in dit geval) gepigmenteerd, er wordt voortdurend gekeken of het nog goed gaat, de lippen worden gedept en gekoeld.

Met andere woorden: de huid krijgt voortdurend een rustmoment en eigenlijk vind ik de behandeling (mede door de ice pack) daardoor goed te doen.

Na de behandeling zijn mijn lippen voor 100% gekleurd

Met een dikke laag vaseline over mijn lippen, zijn ze echt nadrukkelijk aanwezig. Schrik hier niet van, want de kleur loopt tot zeker 40% terug, zoals ik ook al in mijn vorige artikel schreef. Belangrijk is om de adviezen van je PMU specialist goed op te volgen. Niet alleen om de genezing te bevorderen, maar ook om zoveel mogelijk pigment te behouden. Ik zet ze voor je op een rij.

PMU Karmelita na de eerste behandeling

Het resultaat direct na de eerste behandeling: full color!

Thuiszorg is weliswaar eenvoudig, maar kan best lastig zijn

De behandelde huid mag drie dagen niet nat worden. Het is heel belangrijk om dit goed te voorkomen. Want wanneer de huid nat wordt, zullen de pigmenten samen met het water ‘weglopen’ en hou je dus weinig pigment over. Drinken doe ik daarom met een rietje.

Vet houden met vaseline en zon uit den boze

Verder moet de huid goed vet gehouden worden met bijvoorbeeld vaseline. Vaseline sluit de huid af waardoor de huid, zonder enige invloed van buitenaf, goed kan genezen. Zon is natuurlijk uit den boze, omdat UV de pigmenten zal verkleuren en de huid nog een wondje heeft.

Zo af en toe een pijnstiller

De avond na de behandeling heb ik best wel veel pijn. Maar zoals gezegd, voelde ik al meer pijn dan menig ander persoon tijdens de behandeling. Eén pijnstiller was genoeg om dat weg te nemen. De volgende ochtend werd ik wakker met hele grote, dikke lippen. Als ik fillers had laten aanbrengen, in plaats van PMU. Gelukkig nam dit snel af.

PMU Karmelita the day after

The day after…gezwollen

De volgende dag waren mijn lippen wat gezwollen en voelde dat ongemakkelijk. Ik kan dat het beste beschrijven als dat ik mij constant bewust was dat ik lippen had en het deed mij een beetje denken aan de tijd dat ik verslaafd was aan minerale olie op mijn lippen. De pijn die je voelt wanneer je even te lang hebt gewacht met Labello….

Na een dag of 3 krijg ik korstjes…

Niet de korstjes zoals je die over een wondje krijgt, maar veel eerder hardere velletjes. Ideaal is wanneer je dit proces natuurlijk laat verlopen en geduldig wacht tot deze velletjes loslaten. Wanneer je ze eraf gaat trekken, bestaat de kans op litteken vorming en dat zou jammer zijn.

PMU Karmelita korstjes

Na een paar dagen ontstaan er korstjes op mijn lippen.

Ik ben een beetje eigenwijs en heb hier en daar wel een velletje los getrokken. Dat heeft dus gezorgd voor littekens. Gelukkig moet je heel goed kijken om ze te zien, maar zelf zie ik ze wel.

PMU Karmelita littekens

Littekens op mijn bovenlip… ik was natuurlijk weer eigenwijs en kon niet van de korstjes afblijven.

Volop kleur

Dat was voor mij belangrijk, ik wilde zoveel mogelijk pigment behouden. De dagen na de behandeling ben ik druk met smeren, nog wat smeren en nog meer smeren, met rietjes drinken (vergeet deze niet mee te nemen waar je ook naar toe gaat!) en mijn lippen niet nat laten worden. Met dit laatste had ik best wat moeite. Omdat ik aanvankelijk mijn lippen écht voelde, was het niet zo moeilijk.

Maar op de tweede dag in de avond voelde mijn lippen niet meer en was ik zowaar vergeten dat ik moest opletten bij het tandenpoetsen. En ook mijn gezicht reinigen ging niet meer zo voorzichtig. Ik moest mezelf steeds herinneren aan de richtlijnen voor een goede nazorg om de kleur zo mooi mogelijk uit te laten pakken.

En dan de tweede behandeling, wat heb ik daar tegenop gezien

Ik kon mij de pijn nog goed herinneren van de eerste keer, maar afzeggen was geen optie. Als model kan je het niet maken om iemand tijdens een belangrijke les of examen te laten zitten, zo vind ik. Ik ben heel blij dat ik gegaan ben. Niet alleen omdat mijn lippen natuurlijk mooier worden, maar vooral omdat ik ontdekt heb dat pijn een wonderlijk iets is.

Heel wonderlijk: alleen een lichte kriebel tijdens de tweede behandeling

De tweede behandeling heb ik niets anders dan een lichte kriebel gevoeld. Ik ben zelfs bijna in slaap gevallen .. hoe dat kan weet ik echt niet. Zelf denk ik dat mijn zenuwen de eerste keer in shock zijn geraakt en de tweede keer gewend waren .. of misschien heeft de eerst pigmentlaag wel de tweede behandeling wat geabsorbeerd.

PMU Karmelita behandeling

Beetje onlogisch natuurlijk, maar je bedenkt de gekste dingen wanneer je iets niet begrijpt… Feit is dat het mij alles is meegevallen. Zelfs de napijn bleef uit, geen gezwollen lippen en geen velletjes.

Pigment iets aangepast

Voor de tweede behandeling hebben we in overleg het pigment iets aangepast en gekozen voor een lichtere kleur. De eerste keer is het pigment wat donkerder uitgevallen en dat heeft alles te maken met mijn eigen pigment, dat van nature donkerder is. Hieruit blijkt nogmaals dat PMU niet permanent is, aanpassingen zijn gedurende de 3 behandelingen altijd mogelijk.

Ben je niet tevreden over de kleur. Of wil je toch de liplijn net even anders? Dan kan dat gemakkelijk aangepast worden.

Binnenkort ga ik voor de derde keer

Aan de kleur hoeft niets meer veranderd te worden. Met de symmetrie ben ik meer dan tevreden. Niet alleen loopt mijn lippenstift niet meer uit, maar ook het aanbrengen is zoveel makkelijker. Met als voordeel dat mijn lippenstift ook nog langer blijft zitten.

Overigens hoef je met PMU lippen eigenlijk geen lippenstift meer te gebruiken. De pigmentatie geeft je een subtiel kleurtje.

PMU Karmelita eindresultaat

Het resultaat na drie behandelingen.

Hoe denk ik nu over PMU?

Of je het nu kiest voor je gemak, of omdat het noodzakelijk is… er is in de afgelopen 30 jaar veel veranderd. Technieken zijn verbeterd, pigmenten zijn mooier en geheel veilig voor het lichaam. Bestaande vooroordelen kloppen al lang niet meer, dat heb ik zelf mogen ervaren! Het is een fantastisch mooie specialiteit, die ik iedereen kan aanraden.

En dit is het eindresultaat na enkele weken

Een mooi subtiel effect. Ingekleurd, maar zacht….ik ben er heel blij mee.

permanente make-up lippen

Het effect na enkele weken, wat je nog ziet van de PMU

Lees ook