… en doet research naar minerale olie in foundations

07:06 - 04:15
luistertijd 07:06 - leestijd 04:15

Karmelita test IDUN Minerals foundation

Het Zweedse IDUN Minerals heeft foundations in zowel poeder als vloeibare vorm. Schoonheidsspecialiste, eigenaresse van Elita Cosmetic Skincare en tester Karmelita Gischler vertelt je er in deze review meer over. En natuurlijk neemt ze zelf ook de proef op de som.

De eeuwige jeugd

De merknaam IDUN komt van de oude Noorse godin van de eeuwige jeugd. Zij had een mand met magische gouden appels, die zij deelde met andere goden om ze te jong te houden. De verpakkingen zijn voorzien van interpretaties van de godin en deze zijn gemaakt door kunstenaar Patrizia Gucci.

 IDUN Minerals staat bekend om het veelvuldig zuiveren van de – van Europese bodem afkomstige – mineralen, zodat de producten vrij zijn van nikkel, chroom en micro-organismen.

 IDUN poeder foundation wordt aanbevolen door de Swedisch Asthma and Allergy Association. Daarnaast raden veel Zweedse dermatologen IDUN Minerals aan voor vrouwen met een acne- of rosacea huid en met allergieën.

Leestip: In dit artikel vertelt Corine je meer over mineralen in foundation. En ook BeautyJournaals expert Catharina Meijer vertelde al eens over kwaliteitsverschil van minerale make-up.

IDUN Minerals poeder foundation: mooi matterend

De poedervorm heeft maar 4 ingrediënten; Mica, Zinc Oxide, Titanium Dioxide en IJzer:

Heb je een vettere huid of wil je een matterend effect dan is deze poeder variant een ideale foundation, zeker ook omdat je dan altijd een UV bescherming hebt.

IDUN Minerals vloeibare foundation: geschikt voor ieder huidtype

De vloeibare foundation is op waterbasis en is geschikt voor ieder huidtype. Omdat mineralen niet vloeibaar zijn, zijn er ook nog andere ingrediënten nodig om deze vloeibare foundation te maken. Niet alleen moeten alle ingrediënten mooi met elkaar binden, zodat de foundation een mooie emulsie krijgt, in het gebruik moet het product ook makkelijk zijn. Zo moet de foundation makkelijk en egaal aan te brengen zijn, een mooie verdeling geven zodat je niet ergens een ophoping krijgt van te veel kleur bijvoorbeeld én het moet goed aan de huid hechten en daar vervolgens een x-aantal uren goed blijven zitten.

Minerale olie?! Zit dat er nou echt in?

In vloeibare minerale foundations (zo heb ik ontdekt in mijn zoektocht op Google) tref je vaak minerale olie of siliconen aan. En ook IDUN Minerals gebruikt minerale olie. Persoonlijk ben ik geen voorstander van minerale olie en daarom heb ik ook contact gehad met IDUN Minerals om te vragen waarom zij dit gebruiken.

Caroline Thunstedt van IDUN Minerals vertelt waarom er toch minerale olie in zit

“Het belangrijkste is dat de gebruikte ingrediënten veilig zijn en werken voor de gevoelige huid. De producten worden beoordeeld op veiligheid. Daarnaast is er nog het kwaliteitscontroleproces van de Zweedse apotheken. Zij controleren alle producten op basis van ingrediënten, gezondheid voor het milieu en toxicologie. Dit gecombineerd zorgt ervoor dat de ingrediënten die we gebruiken als veilig worden beschouwd.

Veilige producten die ook werken voor mensen met allergieën

Cera Microcristallina wordt gebruikt omdat, volgens het onderzoek dat we hebben verricht en de tests die we hebben uitgevoerd, het heel goed werkt met alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige. En dat is ons belangrijkste doel: veilige producten die ook werken voor mensen met allergieën. Voor de vloeibare foundation hebben we een hoog percentage mineralen gecombineerd met andere zorgvuldig geselecteerde ingrediënten om een goede vloeibare formule te creëren.”

Er is geen chemische verklaring in de structuur van de minerale oliemoleculen die wijst op verstopping van de poriën

Over minerale olie als ingrediënt zegt Caroline tot slot het volgende: “En er is geen chemische verklaring in de structuur van de minerale oliemoleculen die wijst op verstopping van de poriën. Verder tonen de tests die we hebben gedaan voor onze vloeibare foundations geweldige resultaten voor de huid.”

Wat er nog meer in zit….

Overige ingrediënten in de vloeibare foundation zijn Mica (geeft ook een mooie glans) en Lingonberry (zowel anti oxidant als hydraterende functie). Deze zorgen samen voor een heerlijk zacht huidgevoel. Daarnaast wordt Tocopheryl Acetate gebruikt. Dit is een zeer stabiele vorm van vitamine E. Om bacterie- en schimmelvorming te voorkomen, wordt Phenethyl Alcohol, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract (anti oxidant) en Caprylhydroxamic Acid gebruikt.

Enigszins gerustgesteld begin ik met testen

Zelf gebruik ik de vloeibare variant, omdat ik een wat vochtarme huid heb, maar ook omdat ik een matte huid minder mooi vind. Op de volgende foto zie je mijn huid zonder foundation:

De foundation heeft een zeer lichte textuur en zonder caking effect geeft het een mooie dekking. De foundation voelt heerlijk zacht aan op mijn huid.

Geen effect op comedonen, terwijl ik daar heel gevoelig voor ben

Ondanks de minerale olie, heeft de vloeibare foundation geen enkel negatief effect op mijn huid die toch makkelijk comedonen kan maken wanneer ik een product gebruik wat niet geschikt is. Misschien omdat het geen verzorgend product is en dus over andere producten gebruikt wordt die de huid verzorgen en onderhouden, of misschien omdat de mix van ingrediënten dusdanig is samengesteld dat het inderdaad geen negatieve invloed heeft.

Na één laagje:

Na twee laagjes:

Wat vind ik van deze foundation? 

Ik vind het een absolute topper, juist omdat het makkelijk aanbrengt en een mooie natuurlijke look geeft. Je krijgt een mooie egale kleur, zonder dat je overduidelijk foundation draagt. Hij blijft de hele dag goed op de huid liggen, dus in de avond zit het nog net zoals je het in de morgen hebt aangebracht.

Tip van Karmelita voor meer dekking

Wil je meer dekking? Dan zou je de poeder foundation over de vloeibare foundation aan kunnen brengen en/of de vloeibare foundation afsluiten met een lichtere geperste poeder die ook in het assortiment van IDUN zit.

Er zijn in totaal 18 kleuren zowel in poeder als in vloeibare variant. Zelf gebruik ik de Embla of de Daga, en beetje afhankelijk van het seizoen en mijn huidkleur.

Nieuwsgierig geworden?

Op de website van IDUN Minerals (onderaan de homepage) vind je een verkooppunt bij jou in de buurt.

Lees ook