Hoe behandel je pigmentvlekjes op je lichaam na gordelroos als je toch al sneller pigment ontwikkelt?

01:38 - 00:58
luistertijd 01:38 - leestijd 00:58

Een lezeres vertelt ons dat ze gordelroos heeft gehad, waarna ze pigmentvlekjes overhield op haar huid. Ze geeft aan dat het lijkt alsof het verbrand is geweest. Ze heeft de plekjes op haar bil, achterdijbeen en in de knieholte. Omdat ze van Aziatische komaf is, vraagt ze zich af of de verkleuring daardoor erger lijkt. Ze smeert met littekencrème, maar het enige dat het doet is de huid soepel houden, zegt ze.

Dermatoloog Francis Wu geeft advies:

‘Een getinte huid heeft vaker last van pigmentvlekken na een huidbeschadiging/wondje. We noemen dit een postinflammatoire hyperpigmentatie.

‘In het algemeen is het belangrijkste: zonbescherming, zorgen dat de donkere verkleuring niet extra wordt gestimuleerd. Een zonnebrandcrème met SPf30 is voldoende.

‘De verkleuring op zich verdwijnt uit zichzelf. Echter bij mensen met een getinte huid kan dat lang duren: maanden, en in het slechtste geval zelfs jaren.

‘Oplichten van pigmentvlekken is mogelijk. Ingrediënten zoals vitamine A, nicotinamide (niacinamide), kojic acid, arbutine zijn vrij veilige alternatieven.

‘De dermatoloog gebruikt sterkere middelen, en deze moet je onder toezicht gebruiken, want elke irritatie of roodheid kan weer pigmentvlekken veroorzaken.’

Lees ook:

Lees ook