Natuurlijke tinten die je prima kunt mixen & matchen!

07:57 - 04:46
luistertijd 07:57 - leestijd 04:46

Sally Hansen lanceerde deze zomer een plantaardige en 100% vegan nagellakcollectie onder de veelbelovende naam Good. Kind. Pure. Zelfs het kwastje van de producten is van plantaardige oorsprong, zodat je 100% guilt-free kunt lakken. Bekijk ook het volgende filmpje van Sally Hansen:

Maar… levert guilt-free lakken ook een verzorgde, streeploze en glanzende manicure op? Of heb je soms toch een klein snufje ‘minder gezonde’ stoffen nodig voor een duurzaam resultaat? Ik test het in deze review voor je uit.

Wat vind je vooral niet in Sally Hansen Good. Kind. Pure?

De formule is 16-Free. Je vindt in Good. Kind. Pure. geen: Formaldehyde, Formaldehyde Resin, Tolueen, Xyleen, Aceton, Ftalaten, Kamfer, Parabenen, Ethyl Tosylamide, Triphenyl Fosfaat, ingrediënten van dierlijke oorsprong, Styreen, Bisphenol A, Glycol Ether, Nonylphenol ethoxylate en Sulfaten.

Van 8-Free naar 16-Free

Het is opmerkelijk hoe we in een paar jaar tijd van 8-Free naar 16-Free zijn gegaan. Ik herinner me nog een test van 8-Free Lily Lolo nagellakjes voor BeautyJournaal in 2017. Toen was 8-Free al behoorlijk baanbrekend. Lees mijn review hier nogmaals, met daarin ook de uitleg waarom je de in meer of mindere mate schadelijke stoffen Formaldehyde, Formaldehyde Resin, Tolueen, Dibutyl Ftalaat, Kamfer, Parabenen, Triphenyl Fosfaat (TPHP) en Sulfaten beter kunt vermijden.

Anno 2020 komen daar dus nog 8 stoffen bij. Ik zet ze hieronder voor je op een rij, met daarbij een korte toelichting.

Shop hier online

 

Xyleen

Neutraliseert de onaangename geur van nagellak. Xyleen is hormoonverstorend en veroorzaakt irritatie van huid, ogen en longen.

Aceton

Een agressief oplosmiddel dat voorkomt dat je nagellak minder vloeibaar wordt. Wil je weten hoe agressief aceton exact is? Bekijk dan het volgende filmpje even, waarin een styrofoam bekertje oplost in een acetonbad:

Ethyl Tosylamide

Een zogenaamde ‘film former’, die een flexibel laagje op je manicure aanbrengt, zodat je nagellak soepel blijft en minder snel barst of chipt. Ethyl Tosylamide is net als Xyleen hormoonverstorend.

Styreen

Net als Tolueen, Formaldehyde en Xyleen veroorzaakt Styreen irritatie van huid, ogen en longen.

Bisphenol A

Deze stof wordt gebruikt als een hardmaker. Je treft het ook aan plastics, zuigflessen en fopspenen (inmiddels in de EU gelukkig verboden), voedselverpakking en magnetronmaaltijden, tandheelkundige composietvullingen, lijmen, lakken en dus ook in nagellakken. Bisphenol A is neurotoxisch en hormoonverstorend.

Glycol Ether

Een zogenaamde vluchtige organische stof (VOS) die in nagellak als oplosmiddel wordt gebruikt. Blootstelling aan Glycol Ether kan leiden tot astma en allergieën.

Nonylphenol ethoxylate

Een wasactieve stof (vergelijkbaar met SLS en SLES) die vooral schadelijk is voor het aquatisch milieu, zoals vissen en waterplanten.

Ingrediënten van dierlijke oorsprong

Dit behoeft uiteraard geen uitleg bij een 100% vegan nagellakcollectie.

Shop hier online

 

Sally Hansen laat zich inspireren door de natuur

De Good. Kind. Pure. collectie is in Nederland verkrijgbaar in zestien kleuren. Van ‘sheers and creams to metallics,’ zoals het merk het zelf zegt. Schitterende kleuren met evenzo schitterende namen als Mother Earth, Pink Clay en Coral Calm.

sally hansen good kind pure

Ik houd wel van dergelijke natuurlijke tinten. Zachte kleuren zijn misschien iets minder een ‘nagel statement’ dan bijvoorbeeld de kleurrijke OPI Mexico City collectie die ik eerder dit jaar testte, maar natuurlijke tinten zijn ietwat vergevingsgezinder. Je kunt makkelijk van outfit wisselen, zonder meteen een mismatch met je manicure te hebben. En ook kleine lakfoutjes vallen bij natuurlijke tinten minder snel op.

Shop hier online

 

Pink Cloud: wolkjesroze

Om de nagellak te testen zonder base en top coat, begin ik met de sheer tint Pink Cloud. Hiervan breng ik twee laagjes aan. Het brede kwastje lakt prettig en de nagellak droogt snel. Wat me ook meteen opvalt, is dat de nagellak geen vervelende ‘nagellakgeurtjes’ heeft. Vooral manlief vindt die geurtjes zo onprettig en verwijst me dan ook regelmatig naar het fornuis om mijn nagels te lakken onder de afzuigkap. Met Good. Kind. Pure. is dat niet nodig.

sally hansen pink cloud

Pink Cloud geeft zeker geen volledige dekking. Dat is ook niet de bedoeling van een sheer tint. Het resultaat is een verzorgde manicure, bijna een french.

sally hansen pink cloud

Meteorite: meteorietgrijs met een glittertje

Door naar het andere uiterste van het kleurenspectrum van de Good. Kind. Pure. Collectie. Het meteorietgrijze Meteorite, met een klein glittertje. Donkere kleuren lak gebruik ik bij voorkeur op mijn teennagels. Dat staat zo chique bij open pumps.

sally hansen

Om te voorkomen dat de donkere kleurpigmenten in mijn nagel belanden, gebruik ik nu wel de base coat. Deze fungeert tevens als nagelverharder. Het is een vrij fluïde lak die razendsnel opdroogt. Ik kan binnen no time aan de twee kleurlaagjes beginnen en sluit af met de top coat. Ook deze lakken zijn vrijwel geurloos.

nagellak base coat

Al met al wacht ik een goede minuut of vijf om mijn nagellak te laten drogen. Het resultaat is daarna ook écht droog en stootvast. Als ik wil, kan ik meteen sokken en schoenen aantrekken, zonder mijn pedicure te beschadigen.

sally hansen pedicure

Shop hier online

 

Mixen en matchen voor een speelse nail art

Door het uitgebreide kleurenpallet van Good. Kind. Pure. is het vrij eenvoudig om te mixen en matchen met verschillende kleuren voor een speelse nail art. Ben jij (net als ik…) iets minder bedreven in het aanbrengen van meerdere kleurtjes op één nagel, zoals in het filmpje? Gebruik dan gewoon meerdere kleurtjes op één hand, zoals ik op de volgende foto heb gedaan. In dit geval de rozenblaadjes-roze Rose Petal, de klei-roze Pink Clay en de zandkleurige Mother Earth.

roze nagellak

sally hansen nail art

Een prachtige collectie!

Good. Kind. Pure. bestaat uit schitterende kleuren die eenvoudig zijn in gebruik. De lakken blijven uitstekend zitten (3-4 dagen zonder base en top coat, 5-6 dagen met) en zijn vrijwel geurloos. Heel fijn.

Shop hier online

 

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook