Voor wie SLS en SLES toch liever vermijdt

02:34 - 01:32
luistertijd 02:34 - leestijd 01:32

Ingrediënten uitgelegd: milde varianten op de schuimmiddelen SLS en SLES

Reinigings- en schuimmiddelen zoals SLS en SLES zijn al jarenlang het onderwerp van verhitte discussies en verdeelde meningen in beauty land. Deze zogenaamde wasactieve stoffen – of surfactants in het Engels – zouden de huid uitdrogen en de huidbarrière aantasten.

Wil je weten waar deze afkortingen voor staan? Lees dan hier ons artikel, waarin we de ingrediënten ALS, SLS, SLES en ALES voor je op een rij zetten en uitleggen wat de afkortingen inhouden. 

Schadelijke effecten

Zoals gesteld, zijn de meningen over de daadwerkelijke schadelijke effecten van SLS en SLES verdeeld. Vaak wordt ook beweerd dat het eigenlijk wel meevalt met deze schadelijke effecten, mits je niet op overdreven wijze of in overdreven mate gebruik maakt van wasactieve stoffen. We zijn soms ook gewoon een klein beetje té schoon aan het worden, met alle gevolgen van dien… In dit artikel lees je er meer over.

Voor wie SLS en SLES toch liever vermijdt, zetten we in dit artikel enkele mildere varianten op een rij.

Sodium Methyl Cocoyl Tauraat

Dit is een mild reinigingsmiddel dat veelal wordt toegepast om zijn volgende eigenschappen: goede opschuimende werking, het blijft stabiel bij uiteenlopende pH-waarden, het is biologisch afbreekbaar (en daarmee minder belastend voor het milieu), het droogt de huid niet uit en laat na gebruik een zacht huidgevoel achter. Hieronder zie je Sodium Methyl Cocoyl Tauraat op moleculair niveau:Sodium Cocoyl Isethionaat

Vergeleken met het ‘klassieke’ Sodium Laureth Sulfaat (SLES) is dit een milde, goed schuimende, anionische reiniger. Het is daarom een uitstekend alternatief voor SLES in reinigingsproducten. Het is wel een stuk duurder dan SLES en wordt daardoor minder vaak toegepast.

Voor de volledigheid… en anionische reiniger is een reiniger waarvan de kop van het molecuul bestaat uit een anion, zoals sulfaat of sulfonaat, en die een sterk emulgerende en schuimende werking heeft. De tegenhanger van anionische reiniger is een zogenaamde kationische reiniger waarvan de kop bestaat uit een kation, met een sterk irriterende werking en waarvan het gebruiksgebied dientengevolge grotendeels buiten de cosmetica ligt. Binnen de cosmetica worden kationische reinigers niet zozeer toegepast als reiniger, maar vooral als antistatische stof in bijvoorbeeld haarconditioners.

Sodium Lauryl Sulfo-Acetaat

Ook wel SLSA genoemd. Dit middel wordt toegepast in reinigende formules en is milder voor de huid dan SLES.

 

Lees ook