Speciale oogdruppels kunnen soelaas bieden, lees maar

02:16 - 01:21
luistertijd 02:16 - leestijd 01:21

We hebben deze lezersvraag al eens eerder besproken. Soms gaat het fout met de ontspannende stof botuline toxine, om overmatige spierspanning af te remmen en daarmee ook rimpels en fronsjes te verminderen in het gezicht. Het probleem is dan dat de oogleden gaan hangen, de wenkbrauwen uitzakken, vochtophopingen onder de ogen…

Dermatoloog Marco van Coevorden laat weten:

‘Het is heel uitzonderlijk dat dat gebeurt. Het kan een een fout zijn van de behandelaar, een fout zijn in zijn of haar nazorg of gewoon ontzettende pech.

Iopidine oogdruppels

‘Het gaat sowieso vanzelf over, maar je kunt het ook verminderen met iodipine druppels, 3-4x per dag. Hiermee gaat het oog 1-2mm verder open. Het gaat niet sneller over, maar die ene of twee millimeters kan je echt wel zien. Het effect van de Botox duurt overigens langer dan dat het hangende ooglid aanhoudt.’

Cosmetisch arts Hayri Hortoglu van Amstelzijde Kliniek laat weten:

‘Het lijkt er op dat je (iets) teveel aan Botox in het voorhoofd heb gehad of dat je meer dan gemiddeld gevoelig bent voor het product.

Oogdruppels en tijd geven

‘Het helpt soms om in de frons iets extra botuline toxine in te spuiten. Als de oogleden zelf zijn aangedaan dan kan er in sommige gevallen een oogdruppel voorgeschreven worden, Iopidine. Als je niets doet zal de zwelling (vocht bij de oogleden) in 8-12 weken stukken minder moeten worden. Het is verstandig je te laten voorlichten door een cosmetisch arts.

Kijk hier ook naar het advies van cosmetisch arts Frodo Gaymans:

Lees ook met dokter Frodo:

Lees ook:

Lees ook