Een vitaal gezicht straalt welvaart en gezondheid uit

07:26 - 04:27
luistertijd 07:26 - leestijd 04:27

Dokter Frodo: zo veroudert je gezicht en dit zijn oplossingen

portret drs frodo gaymansHet verouderingsproces van een gezicht verloop bij iedereen precies hetzelfde, ongeacht de etnische achtergrond. Maar door verschillen in vorm van de schedel, de hoeveelheid onderhuids volume en de huidstructuur ziet iedereen er anders uit en veroudert elk gezicht op haar eigen manier.

Door inzicht in dit verouderingsproces kan je ook beter begrijpen waarom sommige mensen zo mooi oud worden en anderen juist niet, maar kan je ook veel beter bepalen wat je er tegen kunt doen. Door precies dat te corrigeren wat er tijdens de natuurlijke veroudering verandert, kan je er zelf voor zorgen dat je gezicht natuurlijk, mooi en fris ouder wordt.

Huidstructuur, volume en botverlies
De anatomie van het verouderende gezicht is een interessant gegeven waar we de afgelopen jaren pas meer over te weten zijn gekomen. Die veroudering is wat men noemt een cumulatief proces (het gaat dus door, het stopt niet) en vindt op maar liefst drie niveaus tegelijk plaats.

Bekijk hier wat BeautyJournaal’s Monique liet doen om de contouren wat terug te brengen:

Andere huidstructuur, verlies van vet en verlies van bot

De huidstructuur verandert, er is sprake van volumeverlies in de huid door het verdwijnen van onderhuids vetweefsel en er vindt een herverdeling plaats (het zakt naar beneden richting kaak vanuit de wangen). Bovendien is er sprake van botverlies (de schedel wordt letterlijk kleiner).

aging face

Verlies van onderhuids steunweefsel (de gele gebieden)

Het is een fascinerende gedachte dat de meeste mensen naar een gezicht kijken vanuit een 3- dimensionaal perspectief, terwijl het gezicht juist op een tweedimensionale manier beschreven wordt. Hoewel de 3 bovengenoemde oorzaken van zichtbare veroudering zich los van elkaar voltrekken, worden ze wel als een geheel zichtbaar, alsof alles in een keer gebeurt en ook in relatie tot elkaar.

Nu zijn dat de belangrijkste interne oorzaken van veroudering, maar er zijn ook externe factoren, die veroudering in de hand werken. Denk aan mentale stress, je voedingsgewoonten, werkdruk, zongedrag, drugs/medicijngebruik en ziekte. Deze lifestyle indicatoren kunnen gezichtsveroudering in een stroomversnelling brengen.

Wat gebeurt er bij botafbraak
Botatrofie is een van de belangrijkste oorzaken voor verandering en veroudering van het gezicht.

gezichtsveroudering in 3 D

Vetverdeling in het gezicht

In een jong gezicht zie je een evenwichtige verdeling van het oppervlakkig en diepe vet. Doordat het vloeiend in elkaar overloopt ziet een gezicht er zacht en jong uit. Zachte bogen en welvingen definiëren jeugdigheid in het gezicht.

De belangrijkste vetcompartimenten in het gezicht

De belangrijkste vetcompartimenten in het gezicht

Bij de veroudering zien we naast het verlies van volume ook een herverdeling van het gezichtsvet. Het verlies van volume door afname van onderhuids vet zien we op de volgende plekken;

vergroting van de oogkassen bij veroudering

Naarmate we ouder worden, schuiven vetkussentjes van de wangen geleidelijk naar voren/ beneden. Hierdoor zien we een toenamen van (overtollig) huid/ vet ontstaan:

details van veroudering middengezicht

Het komt erop neer dat vetcompartimenten die je eerst, in het jonge gezicht niet zag, nu als afzonderlijke eenheden wel zichtbaar worden. Ze liggen niet meer zo strak tegen elkaar aan (zoals de kussens van een oude bank ook minder aansluiten). Door de veranderde vetverdeling worden uiteindelijk de ‘bogen en welvingen die jeugdigheid definiëren’ verstoord.

Er ontstaat huidoverschot

Gezichtsveroudering is dus het resultaat van vetafbraak, een veranderde vetverdeling en een toenemende botafbraak. Omdat dit onderliggende steunmatras verandert en dunner wordt, komt de huid die erover heen ligt ruim in het vel te zitten. Letterlijk. Er ontstaat huidoverschot. ‘Overschot aan gezichtshuid’ geeft rimpels, en dat wordt geassocieerd met veroudering.

Voorzichtig herstellen, en zonder blauwe plekjes

md codes

MD punten in het gezicht die behandeld kunnen worden

Dokter Frodo gebruikt een geavanceerde techniek om deze anatomische veranderingen te herstellen zonder dat andere mensen het verschil kunnen zien. Door het gebruik van canules en de MD codes (injectie punten voor fillers, waarvan is aangetoond dat ze precies dat doen wat wij willen: het gezicht liften en verfrissen en op een natuurlijke manier probleemgebieden verbeteren.) is de kans op zwelling of blauwe plekken verwaarloosbaar klein. Voor de cliënt is het resultaat direct na de behandeling duidelijk zichtbaar en deze na hun behandeling direct weer aan het werk.

De sleutel tot succes is dat de verbetering onbewust wordt waargenomen.

Op basis van tientallen jaren van onderzoek naar anatomie, aantrekkingskracht en evolutionaire schoonheid is Dokter Frodo ervan overtuigd dat schoonheid een evolutionair proces is om welvaart en gezondheid te communiceren. Dit proces vindt voornamelijk in het onderbewustzijn plaats.

Een behandeling is dan ook niet geslaagd als andere mensen kunnen zie dat er wat gedaan is. In feite zend je dan de boodschap uit van kwetsbaarheid en veroudering.

Juist door trouw te blijven aan de veranderde anatomie en de aspecten voorzichtig te corrigeren is het resultaat van een cosmetisch behandeling echt verbluffend. Dat is wat het werk leuk maakt, aldus cosmetisch arts Frodo Gaymans.

Ga voor meer informatie naar de informatieve website van de Dokter Frodo kliniek in Amsterdam.

logo kliniek wit

Lees ook