Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Expertadvies Gezicht Injectables Oogverzorging

Expertvraag: donkere kringen na Botox injectie

dr. Francis Wu
Geschreven door dr. Francis Wu

Bloedvat beschadiging, ontsteking of slagschaduw?

Gaan donkere kringen na Botox injectie nog weg?

Een lezeres van Mediterrane komaf mailde ons dat ze na een Botox injectie in de kraaienpootjes ineens met donkere kringen onder haar ogen zit. Ze vraagt zich af hoe dit kan, en of het nog weggaat.

BeautyJournaal’s expert dermatoloog Francis Wu geeft advies:

‘Als deze mevrouw hiervoor geen donkere schaduwen had onder de ogen, dan kan dit passen bij een allergische reactie, maar die zwelling gaat meestal binnen 48 uur weg, een postinflammatoire hyperpigmentatie (tijdelijke pigmentvlekken) of een purpura als gevolg van de behandeling (een onderhuids bloedinkje), en dat gaat vanzelf weg. Het heeft wel tijd nodig in verband met haar donkerder huid. Het kan 4 tot 6 weken duren.

Als het na zes weken niet weg is, dan is het zinvol om bij een dermatoloog een biopt te laten nemen voor verder onderzoek.

Ontstekingsreactie, bloedinkje of slagschaduw…

Als zij voor de behandeling al enigzins donkere onderoogleden had, dan kan botuline toxine fijne spiertjes ontspannen en hierdoor een slagschaduw veroorzaken, waardoor de donkere schaduwen nog meer opvallen.’

 

Francis Wu is werkzaam in het Dermatologisch Centrum Maarssen en Vechtstreek, eigenaar van Shape Aesthetics BV voor cosmetische dermatologische anti-aging consultatie & behandeling en mede-oprichter Cosmeceutics BV voor zijn huidverzorgingslijn Iconic Elements.

 

Lees ook:

Over deze schrijver

dr. Francis Wu

dr. Francis Wu

In 2004 is dermatoloog Francis Wu gepromoveerd op chirurgisch gebied en wondgenezing en sinds 2008 is hij dermatoloog.
Naast algemene en oncologische dermatologie is hij ook actief in de esthetische dermatologie. De stap naar huidverbetering is heel klein. Voor hem is de esthetische dermatologie een interessant en dynamisch gebied, daarnaast is het een verlenging van het vak dermatologie.
‘Mijn streven is om een gebalanceerde en natuurlijke uitstraling te creëren bij al mijn behandelingen. De nieuwe veranderingen moeten bij iemand passen.’

3 reacties

  • Ik heb een plexr boven oogleden laten doen en heb al een maand buiten rode huid ook gezwollen oogleden en gezwollen gezicht vol vocht ophopingen. Is dit normaal had gehoord normaal 5 tot 10 dagen.

  • Donkere kringen onder de ogen en zelfs wallen komen inderdaad voor na de behandeling van de kraaienpootjes met botox. De oorzaak van deze bijwerking is meestal de verstoorde pompfuntie van de ronde oogspier waar de botox geïnjecteerd wordt. De oogspier wordt gedeeltelijk verlamd door botox wat kraaienpootjes doet verminderen maar tegelijkertijd kan de vocht onder het oog minder goed verspreid worden. Daardoor kunnen tijdelijk wallen ontstaan. Ook door de stase in de oppervlakkige huidvaatjes krijgen mensen een zogenaamde blauw doorschijn door opgezette vaatjes in de huid. Zeker zie je dat vaker bij mensen van Mediterrane komaf. Het gaat gelukkig vanzelf over naar een week of 4-6. Je kan zelf het spiertje activeren door regelmatig oogspier aan te spannen, lachen dus! Advies voor de toekomst is een lichtere botoxdosering of zelfs bij een bepaalde aanleg GEEN botox bij de kraaienpootjes. Er wordt dan naar een andere oplossing gezocht om een frisse, jeugdige uitstraling te bereiken.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.