Cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates geeft eerlijk en uitgebreid antwoord

05:12 - 03:07
luistertijd 05:12 - leestijd 03:07

Gezwollen ogen door botox, het komt veel meer voor dan we denken. Lezeressen vragen ons wat ze moeten doen nu ze na een jaar nog zwellingen rond de ogen hebben door botuline toxine (in de volksmond Botox genoemd) of fillers. Je leest deze vragen hier.

Kort uitgelegd, gaat het erom dat de vrouwen of enkele dagen na de inspuiting tot zelfs nog een jaar na de inspuiting last hebben en houden van zwellingen rond de ogen. Het is een ingewikkelde kwestie. We hebben al eens drie van onze experts erop laten reageren.

Meningen van experts

De dermatoloog vertelde dat je moet laten checken of er allergie in het spel kan zijn, de plastisch chirurg zegt dat het afhankelijk kan zijn van het type/merk botuline toxine omdat er lichaamsvreemde eiwitten in zitten die een reactie kunnen uitlokken en adviseert geen injectables meer te doen in het ooggebied, de injectables arts wijdt het aan het verouderingsproces waarbij de huid losser wordt en de botmassa afneemt. Normaliter trekken de spieren dat wel weer een beetje strak, maar als je die uitschakelt middels botox wordt het verslappende/hangende effect groter.

Voor onze lezeressen lijken deze antwoorden niet afdoende te zijn, omdat ze er na een jaar nog mee lopen. Tijd om te rade te gaan bij cosmetisch arts en wetenschappelijk onderzoeker Tom Decates. Hij heeft net een klinische studie afgerond en gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift over complicaties bij injectables.

Vertel altijd van te voren als je van nature al sneller last hebt van vochtophopingen

Het malar oedeem

Hij vertelt ons het volgende: ‘We noemen dit medisch gesproken het ‘malar oedeem’. Een overmatige vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel. Sommige mensen hebben dat aangeboren, anderen krijgen dit na een botox behandeling. Er is dan teveel botuline toxine ingespoten, waardoor spierfunctie zodanig verstoord is dat lymfevocht minder word afgevoerd, en het is ook mogelijk na een filler behandeling.

Ook dan weer doordat lymfesysteem verstoord is – doordat de filler in het oppervlakkige compartiment boven het malar septum geplaatst wordt, verkeerde inducatie stelling of verkeerd materiaalgebruik.

Is het lymfesysteem eenmaal verstoord geraakt, heeft dat vaak een blijvend effect

Injecties van grote volumes, of hyaluronzuurfillers met een grote liftende capaciteit kunnen in het diepe (juiste) compartiment ook malar oedeem geven door de externe druk op het oppervlakkige lymfatische systeem. Ofwel: de ene filler kan deze bijwerking sneller geven dan de andere.

Hoe kun je dit nou voorkomen?

Ten eerste door naar een zeer kundige arts te gaan, die de technieken goed beheerst, de juiste indicatie kan stellen en kwaliteitsmateriaal op de juiste manier gebruikt. Ten tweede door ook zelf aan te geven of je makkelijk zwelling hebt in dat gebied: wallen of vochtophopingen. Als dat zo is, moet je namelijk terughoudend zijn met injectables in dat gebied.

Het punt is dat wanneer je lymfedrainage systeem eenmaal een klap heeft gehad, het blijvend verstoord kan raken. Zoveel weten we nu wel. Artsen moeten daarnaast ook niet willens en wetens toch injectables zetten in de trant van: grote stappen snel thuis.

Breng heel gefaseerd injectables in bij deze patienten, alleen maar in kleine beetjes. Zo kun je ook blijven monitoren of het goed gaat.

En wat kun je doen als het leed geschied is?

hyaluronzuurfiller

Als het recent is, kun je besluiten de filler, indien het een hyaluronzuurfiller is geweest, weg te spuiten met hyaluronidase. Indien de filler al weken geleden ingespoten is kan je nog steeds met hyaluronidase behandeld worden, maar zullen er meerdere behandelingen nodig zijn. Ook kun je twee weken een plaspil voorschrijven voor extra vochtafdrijving.

Oedeemtherapie bij huidtherapeute kan verlichting brengen

Als dat niet afdoende is, kan het helpen om drie tot vier maanden lang oedeemtherapie toe te passen. Een huidtherapeute kan je dit leren. Maar laat er ten eerste een kundige arts naar kijken voor een goede diagnose en behandelingsvoorstel.

botuline toxine

Ook bij problemen met zwelling door botuline toxine kan oedeemtherapie verlichting geven. De spier rondom het oog werkt als een pomp, en de hypothese bij botuline toxine is dat als die pomp een behoorlijke ’tik’  heeft gehad, de pompfunctie langere tijd verstoord raakt. Ook hierbij kan met een plastablet teveel aan vocht worden afgevoerd, waarna de spier het weer kan overnemen.

Tip van BeautyJournaal: zoek een arts uit die aangesloten is bij de beroepsvereniging NVCG, niet dat dat een waterdichte garantie geeft, maar deze artsen zijn wel getoetst op hun kennis en vaardigheden en doen bijscholingen.

Heb je meer vragen over injectables? Stel ze gerust aan ons, wij zorgen dat een arts je vragen zorgvuldig persoonlijk beantwoord.

Lees ook al onze artikelen met cosmetisch arts KNMG, dokter Frodo Gaymans

Lees ook al onze artikelen met cosmetisch arts KNMG, dokter David Mosmuller

Lees ook