Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Expertadvies Gezicht Injectables Monique schrijft Oogverzorging

Gezwollen ogen door Botox, wat nu?

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates geeft eerlijk en uitgebreid antwoord

Gezwollen ogen door botox, het komt veel meer voor dan we denken. Lezeressen vragen ons wat ze moeten doen nu ze na een jaar nog zwellingen rond de ogen hebben door botuline toxine (in de volksmond Botox genoemd) of fillers. Je leest deze vragen hier.

Kort uitgelegd, gaat het erom dat de vrouwen of enkele dagen na de inspuiting tot zelfs nog een jaar na de inspuiting last hebben en houden van zwellingen rond de ogen. Het is een ingewikkelde kwestie. We hebben al eens drie van onze experts erop laten reageren.

Meningen van experts

De dermatoloog vertelde dat je moet laten checken of er allergie in het spel kan zijn, de plastisch chirurg zegt dat het afhankelijk kan zijn van het type/merk botuline toxine omdat er lichaamsvreemde eiwitten in zitten die een reactie kunnen uitlokken en adviseert geen injectables meer te doen in het ooggebied, de injectables arts wijdt het aan het verouderingsproces waarbij de huid losser wordt en de botmassa afneemt. Normaliter trekken de spieren dat wel weer een beetje strak, maar als je die uitschakelt middels botox wordt het verslappende/hangende effect groter.

Voor onze lezeressen lijken deze antwoorden niet afdoende te zijn, omdat ze er na een jaar nog mee lopen. Tijd om te rade te gaan bij cosmetisch arts en wetenschappelijk onderzoeker Tom Decates. Hij heeft net een klinische studie afgerond en gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift over complicaties bij injectables.

Vertel altijd van te voren als je van nature al sneller last hebt van vochtophopingen

Het malar oedeem

Hij vertelt ons het volgende: ‘We noemen dit medisch gesproken het ‘malar oedeem’. Een overmatige vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel. Sommige mensen hebben dat aangeboren, anderen krijgen dit na een botox behandeling. Er is dan teveel botuline toxine ingespoten, waardoor spierfunctie zodanig verstoord is dat lymfevocht minder word afgevoerd, en het is ook mogelijk na een filler behandeling.

Ook dan weer doordat lymfesysteem verstoord is – doordat de filler in het oppervlakkige compartiment boven het malar septum geplaatst wordt, verkeerde inducatie stelling of verkeerd materiaalgebruik.

Is het lymfesysteem eenmaal verstoord geraakt, heeft dat vaak een blijvend effect

Injecties van grote volumes, of hyaluronzuurfillers met een grote liftende capaciteit kunnen in het diepe (juiste) compartiment ook malar oedeem geven door de externe druk op het oppervlakkige lymfatische systeem. Ofwel: de ene filler kan deze bijwerking sneller geven dan de andere.

Hoe kun je dit nou voorkomen?

Ten eerste door naar een zeer kundige arts te gaan, die de technieken goed beheerst, de juiste indicatie kan stellen en kwaliteitsmateriaal op de juiste manier gebruikt. Ten tweede door ook zelf aan te geven of je makkelijk zwelling hebt in dat gebied: wallen of vochtophopingen. Als dat zo is, moet je namelijk terughoudend zijn met injectables in dat gebied.

Het punt is dat wanneer je lymfedrainage systeem eenmaal een klap heeft gehad, het blijvend verstoord kan raken. Zoveel weten we nu wel. Artsen moeten daarnaast ook niet willens en wetens toch injectables zetten in de trant van: grote stappen snel thuis.

Breng heel gefaseerd injectables in bij deze patienten, alleen maar in kleine beetjes. Zo kun je ook blijven monitoren of het goed gaat.

En wat kun je doen als het leed geschied is?

hyaluronzuurfiller

Als het recent is, kun je besluiten de filler, indien het een hyaluronzuurfiller is geweest, weg te spuiten met hyaluronidase. Indien de filler al weken geleden ingespoten is kan je nog steeds met hyaluronidase behandeld worden, maar zullen er meerdere behandelingen nodig zijn. Ook kun je twee weken een plaspil voorschrijven voor extra vochtafdrijving.

Oedeemtherapie bij huidtherapeute kan verlichting brengen

Als dat niet afdoende is, kan het helpen om drie tot vier maanden lang oedeemtherapie toe te passen. Een huidtherapeute kan je dit leren. Maar laat er ten eerste een kundige arts naar kijken voor een goede diagnose en behandelingsvoorstel.

botuline toxine

Ook bij problemen met zwelling door botuline toxine kan oedeemtherapie verlichting geven. De spier rondom het oog werkt als een pomp, en de hypothese bij botuline toxine is dat als die pomp een behoorlijke ‘tik’  heeft gehad, de pompfunctie langere tijd verstoord raakt. Ook hierbij kan met een plastablet teveel aan vocht worden afgevoerd, waarna de spier het weer kan overnemen.

 

Tip van BeautyJournaal: zoek een arts uit die aangesloten is bij de beroepsvereniging NVCG, niet dat dat een waterdichte garantie geeft, maar deze artsen zijn wel getoetst op hun kennis en vaardigheden en doen bijscholingen.

 

Wil jij voor je bedrijf meer weten over cosmeticatrends? Heb je hulp nodig je communicatiestrategie te bepalen? BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom is al 24 jaar journalist en kan als consultant het verschil maken voor je propositie. Mail haar op info@beautyjournaal.nl

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

12 reacties

 • Hoi Merve, oedeemtherapie is zachter. Je zou dat nog kunnen overwegen. werkt meer op lymfesysteem. Ik kan niet zeggen welke plaspillen je moet slikken, ik ben geen arts. dit zijn medicijnen namelijk. daarvoor zul je toch aan je behandelend arts advies moeten vragen. Ik hoor het graag. Ik vraag me trouwens wel af waarom je je op je 25ste al laat behandelen voor kraaienpootjes en welke arts dat ook doet. Het is wel heel erg jong hoor. je mag ook altijd offline met ons mailen op info@beautyjournaal.nl

 • Hi Monique,

  Nee ik ben niet bij oedeemtherapie geweest, wel voor bindweefselmassage. De arts die mij heeft behandeld zegt dat het vanzelf weg moet gaan en heeft ook oedeemtherapie geadviseerd. In het artikel staat ook iets over plaspillen, welke plaspillen worden geadviseerd en is dit dan een oplossing in mijn geval? aangezien ik al 6,5 maand met een lelijke wal heb, is dan 2wk plaspillen gebruiken afdoende, ik ben trouwens 25jaar.

 • Beste Merle, wat vervelend. Wat zegt je behandelend arts erover? En ben je al bij een huidtherapeute geweest voor oedeem therapie, zoals wordt voorgesteld in het artikel?

 • Hi ik heb 6,5 maand geleden pijn kraaienpootjes laten botoxen, na 2wk kreeg een veel vocht onder mijn rechter oog en dat is er nog steeds. Ik heb bepaalde massages geprobeerd en face cups maar krijg het niet weg. Gaat dit weer herstellen denkt u?

 • Beste Loes, wat ontzettend vervelend voor jou, wat zegt jouw eigen behandelaar erover?

 • Hoi! Ik heb 2,5 week geleden Botox laten inspuiten voor mijn frons (ik fronste nogal veel waardoor ik vaak hoofdpijn heb aan het einde van de dag). Eerder ook al eens gedaan (7 maanden terug) en dat beviel erg goed. Dit keer echt een stuk minder. Ik word in de ochtend wakker met vooral aan een kant flink veel vocht rond het oog (boven en onder de bekende vochtwal). Ook mijn wenkbrauw staat een stukje hoger dan de andere. Ik zie er uit (en voel me) alsof ik flink gehuild heb. Is het bekend dat dit soort klachten zich ook kunnen voordoen wanneer er niet in het ooggebied geprikt is? Daarnaast word ik erg bang van het ‘resultaat is vaak blijvend’ in dit artikel. Kan het echt zijn dat dit nooit meer weggaat? Ik maak me echt zorgen. Iedereen vraagt continu of het wel goed met me gaat. Zo vervelend dat ik er regelmatig van wakker lig of moet huilen. Waardoor het dus alleen maar erger wordt. Kan ik die plaspillen bij een huisarts krijgen? En heb ik dan kans dat de afvoer dan weer opgang komt en het probleem verholpen is?

 • Heel goed Imaani, maar zoals je kunt lezen ligt het niet altijd aan de kwaliteit van de arts en kliniek, er kunnen zich ook onverwachte zaken voordoen. Het is en blijft een medisch ingreepje, de lichamelijke reacties zijn niet altijd peilbaar. Waakzaamheid is geboden, en daarom zijn dit soort artikelen ook nuttig. Fijn dat het bij jou altijd goed gaat, zoals we dat ook willen natuurlijk;-)

 • Wat gek, ik heb hier helemaal nooit echt last van gehad terwijl ik al een tijdje met regelmaat mijn kraaienpootjes met behulp van Botox probeer weg te werken. ook mijn fornsrimpel kom hier in sommige gevallen aan te pas, als dat het effect net even wat mooier maakt. Ik laat dit eigenlijk altijd naar tevredenheid bij van Goyen doen, zo weet je zeker dat je goed zit qua kwaliteit.

 • Graag gedaan Moon, laat ons weten of hetgeen je er aan gaat doen ook helpt?

 • Hoi Jellie, we hebben inmiddels gemaild met elkaar, laat je ons weten wat de uitkomst wordt? Sterkte!

 • Goedemorgen,
  Er is onder mijn ogen botox gespoten en heb veel vocht onder mijn ogen.
  Het geeft een drukkend en een wat pijnlijk gevoel. Het is nu pcies 2 weken geleden.
  Heb nu een week en 2 dagen last van dat vocht. Gaat dat nog weg;((?

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.