Er zit een kern van waarheid in

04:38 - 02:47
luistertijd 04:38 - leestijd 02:47

Op de diverse social media zingt al een tijdje een artikel rond waarin wordt beweerd dat je resistent kunt worden tegen Botox, waardoor een behandeling met dat middel nauwelijks nog resultaat zou hebben. Maar klopt dat wel? BeautyJournaal ging op onderzoek uit.

botox

Immuunsysteem pakt stof in botox aan

Volgens het artikel zou je immuunsysteem na verloop van tijd botulinetoxine, de werkzame stof in Botox, gaan herkennen en vervolgens, want dat is wat je immuunsysteem doet, aanpakken en deactiveren. Daardoor zou een Botox-behandeling niet goed meer werken en zou je steeds meer en steeds vaker Botox nodig hebben om nog een acceptabel resultaat te krijgen. Maar liefst 13,9% van de mensen die Botox gebruiken (het artikel heeft het over ‘patiënten’ – terecht, zo zal verderop in dit stuk blijken) antilichamen tegen botulinetoxine ontwikkelt.

Bacteriële eiwitten zijn de boosdoener

Er wordt ook nog uitgelegd hoe dat allemaal komt: botulinetoxine wordt geproduceerd door bacteriën en moet worden gezuiverd. Verschillende fabrikanten die producten op basis van botulinetoxine maken doen dat op verschillende manieren, waardoor er in sommige producten extra bacteriële eiwitten achterblijven en in andere niet. En die eiwitten zijn de grote boosdoener: die activeren het immuunsysteem en zorgen ervoor dat de botulinetoxine zijn werk minder goed kan doen.

Het artikel haalt hierbij een niet met name genoemd wetenschappelijk onderzoek aan waarin één en ander zou zijn onderzocht en bewezen.

botox

Drie maanden wachten

We moeten daarom, zo concludeert het artikel, allemaal botulinetoxine-producten gaan gebruiken waar geen extra bacteriële eiwitten inzitten om zo resistentie te voorkomen. Tenslotte wordt in het artikel geadviseerd om altijd drie maanden te wachten voor je een nieuwe behandeling boekt en moet je per keer zo weinig mogelijk botulinetoxine laten injecteren.

Maar klopt dit allemaal wel? Ja en nee.

We vroegen het aan cosmetisch arts Tom Decates

Tom Decates

Cosmetisch arts Tom Decates

Hij stelt het volgende:   

Alhoewel iedereen het standaard over botoxbehandelingen heeft zijn er verschillende botulinetoxine-producten op de markt. Botox is een merk van fabrikant Allergan. Daarnaast zijn er merken als Bocouture en Xeomin van fabrikant Merz, Dysport van fabrikant Ipsen en Azzalure van fabrikant Galderma. Botox bevat ona-botulinetoxine A als werkzame stof, Bocouture en Xeomin bevatten inco-botulinetoxine A, Dysport en Azzalure bevatten abo-botulinetoxine A.

Al die botulinetoxine-soorten zijn in wezen identiek, ze worden allemaal gemaakt door dezelfde bacteriestammen. Het verschil tussen de verschillende eindproducten ontstaat doordat de fabrikanten het ingekochte basisproduct anders bewerken. Botox, Dysport en Azzalure bevatten allen inderdaad bacteriële eiwitten, waar je in principe resistent voor kunt worden. Bocouture en Xeomin bevatten die overtollige eiwitten niet.

Neurologische behandelingen

Het onderzoek waarover hoogstwaarschijnlijk wordt gesproken in het artikel, “High prevalence of neutralizing antibodies after long-term botulinum neurotoxin therapy”, van Phillip Albrecht, uit november 2018, onderzoekt het gebruik van botulinetoxine bij neurologische aandoeningen, niet bij cosmetisch gebruik. Bij neurologische behandelingen wordt een aanzienlijk hogere dosis botulinetoxine gebruikt dan bij cosmetische behandelingen. En ja, dan kan resistentie ontstaan en is het dus zaak om zo weinig mogelijk te gebruiken. Maar dat is dan altijd nog veel meer dan bij cosmetisch gebruik.

hersenen

Het percentage dat wordt genoemd, 13,9%, gaat om, inderdaad, patiënten met neurologische aandoeningen, niet om mensen die botulinetoxine om cosmetische redenen gebruiken. Gebruik je botulinetoxine om cosmetische redenen dan zal haast nooit resistentie ontstaan. Daar is tenminste tot op heden geen enkel bewijs voor.

Drie tot zes maanden plezier van een behandeling

Het is wel verstandig om minimaal drie maanden te wachten voor je een nieuwe behandeling doet. En met dat kan ook, aangezien je zeker drie tot zes maanden plezier van een behandeling hebt.

botox

Niet resistent worden

Het artikel vermeldt zaken waar een kern van waarheid in zit, maar verdraait ze, dikt ze aan en verzwijgt weer andere feiten. Je kunt dus gerust een behandeling met een van de eerder genoemde botulinetoxine-producten doen om zo van die irritante frons af te komen. Je kunt daardoor niet resistent worden.

Lees ook:

Lees ook