Zonder allergie kun je toch overgevoelig op geurstof reageren. Een op de 3 mensen heeft daar last van.

05:15 - 03:09
luistertijd 05:15 - leestijd 03:09

Eén op de drie volwassen mensen heeft last van gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door parfums. Door de taxfree-zone naar het vliegtuig lopen is bijvoorbeeld geen pretje als je hier last van hebt. Zouden parfums geweerd moeten worden uit de publieke ruimte?parfum

Taxfree-zone

De meeste mensen vinden het een leuk onderdeel van een verre vliegvakantie: even in de taxfree-zone rondneuzen en wat dure parfums en eau de toilettes uitproberen. De wijde omgeving van de parfumerieën op luchthavens is dan ook doordrenkt met een potpourri van parfums. Ben je overgevoelig voor parfums dan lukt het je niet om zonder tranende ogen en hoofdpijn  bij de juiste gate te komen.

Klachten door geparfumeerde producten

Uit een recent onderzoek, waaraan 4.300 volwassen mensen uit Groot-Brittannië, de VS, Australië en Zweden deelnamen, bleek dat één op de drie volwassen mensen last heeft van overgevoeligheid voor geparfumeerde producten, zoals bijvoorbeeld parfums, cosmetica, zeep en wasmiddelen. Ze hebben last van migraine, waterige ogen en ademhalingsproblemen. Volgens professor Anne Steinemann van de Universiteit van Melbourne, die het onderzoek leidde, gaat het om een probleem waarvan we de omvang nog niet kunnen zien.

hoofdpijn

 

Parfumvrije routes

Steeds meer luchthavens erkennen het probleem. In Helsinki, Vancouver en Kopenhagen zijn er inmiddels parfumvrije routes voor mensen met een parfumallergie. Ook schieten hier en daar wetgevers in actie: in de meeste ziekenhuizen en scholen in Halifax, Nova Scotia, mag het personeel geen parfum meer dragen. In Oakland, Californië, wordt mensen verzocht geen parfum te dragen tijdens openbare bijeenkomsten. Een kerk in Seattle stelde in 2013 al parfumvrije zones in.

Meervoudige chemische overgevoeligheid

Ooit zullen wellicht alle openbare ruimtes parfumvrij zijn. Dat is niet leuk voor parfumfabrikanten maar wel voor mensen als de 46-jarige Canadees Lesley Heidinger. Ze lijdt aan meervoudige chemische overgevoeligheid, oftewel MCS. Lesley is overgevoelig voor tal van chemicaliën in onder meer zeep, afwasmiddel en parfums. Ze heeft geen last van natuurlijke parfums, zoals essentiële oliën, maar krijgt migraine en ademhalingsproblemen van synthetische parfums. MCS kan ook leiden tot spierpijn, hevige vermoeidheid en warrigheid.

vermoeidheid

Ziek thuis

Heidinger zit al het grootste deel van het jaar ziek thuis. Alhoewel haar directe collega’s geen parfums meer dragen, wordt ze er in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de entrée en de kantine, nog wel mee geconfronteerd. Daarnaast heeft ze haar appartement moeten verkopen. Ze is ook allergisch voor parfums in wasmiddelen en kon daardoor geen gebruik maken van de gedeelde wasruimte. Ze heeft nu een appartement waar ze haar eigen wasmachine heeft. Ook moet ze in vliegtuigen vaak van plaats wisselen omdat ze niet naast iemand die parfum draagt kan zitten.

Het probleem zit tussen de oren

Nu heeft Heidinger nog geluk. Haar MCS is erkend, ze heeft een officiële diagnose, waardoor ze wordt doorbetaald als ze weer eens met migraine thuiszit. Maar niet iedereen die aan deze klachten lijdt wordt serieus genomen door de medische wereld. Dokters schepen mensen nog te vaak af met de mededeling dat het probleem tussen de oren zit. Slechts 30% van de artsen is op de hoogte van MCS.

Geen allergie, wel overgevoeligheid

Het probleem is dat deze mensen overgevoelig zijn voor parfums en niet allergisch voor parfums. Allergietesten zijn daardoor meestal negatief, waardoor de patiënt te horen krijgt dat het allemaal wel meevalt en, erger nog, dat hun klachten ingebeeld zijn. Ze worden vervolgens doorverwezen naar een psycholoog of psychiater. Gelukkig begint dat zo zoetjesaan te veranderen en begrijpt de medische wetenschap het er wel degelijk om een serieus gezondheidsprobleem gaat.

Neurologisch probleem

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat het om een neurologisch probleem gaat. Parfums triggeren iets in de hersenen, wat vervolgens leidt tot een heel scala aan klachten. Dat kan deels psychisch, deels fysiek zijn. Om daar achter te komen is meer, veel meer onderzoek nodig.

parfum

Parfumvrije publieke ruimtes

Tot er meer duidelijk is omtrent MCS, de oorzaken en een eventuele behandelmethode, zijn parfumvrije publieke ruimtes een hele goede oplossing. Eén op de drie volwassenen wordt immers door de alom aanwezige parfums in meer of mindere mate gehinderd in het dagelijks leven en de dagelijkse bezigheden.

“Parfumvrije publieke ruimtes zouden een zegen zijn”, zegt Heidinger tegen The Guardian. “Het is bijzonder frustrerend om niet naar je werk te kunnen gaan, niet te kunnen genieten van het leven omdat overal parfum is. Het is niet bepaald prettig om zo te moeten leven.”

Lees ook:

Lees ook