Over locatie, frequentie, timing en “full wear”

05:49 - 03:29
luistertijd 05:49 - leestijd 03:29

Cindy tipt: Hoe test je parfums?

Wanneer je wat meer wilt weten over parfums, kun je boeken lezen, parfumsblogs lezen, maar… het belangrijkste is zelf doen! Test de geuren waarover je gelezen hebt, die je lekker lijken. Of misschien juist helemaal niet. Hoe test je nu een parfum goed? Daar komen best wat factoren bij kijken. In dit artikel legt parfumista Cindy uit hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten.

Waar?

Thuis is de allerbeste plek. Daar ben je op je gemak. Maar je kunt ook rekening houden met een bepaald doel: is dit parfum lekker als je gaat shoppen, of is het subtiel genoeg om naar je werk te dragen? Daarvoor zou je de geur dan toch ook eerst thuis moeten testen. Voor je het weet kom je op je werk aan met een enorme stinkbom die je iets te royaal hebt aangebracht omdat je het parfum een beetje verkeerd had ingeschat.

Niet zozeer de plaats in huis, maar de plaats op je lichaam waar je het parfum aanbrengt, is nog veel belangrijker. Om te beginnen kun je een parfum testen op een geurstrip of op je huid. De huid is waar je de geur daadwerkelijk zou dragen, dus dat is de meest logische optie. De strip is vooral geschikt om een voorselectie te doen. Je kunt parfum lokaal aanbrengen: aan de binnenkant van je onderarmen of bovenop je armen, op je hand, in de knieholtes, op de borst of lager op de buik, in je nek of op de onderrug. Dit zijn de warmste plekjes van je lichaam, en die plekjes zorgen ervoor dat een parfum zich om je heen verspreidt, zij zorgen voor een mooie sillage.

Parfumista Cindy: “Spray bovenop je arm of ga juist voor een full wear.”

Ga eens voor een “full wear”

Een “full wear”, dus het parfum aanbrengen op meerdere plaatsen op je lichaam, is het eerlijkst. Dan ruik je de geur echt om je heen, zoals het bedoeld is. Maar sommige geuren zijn gewoon prettiger om alleen op bepaalde plaatsen te dragen. Zware geuren zoals Aromatics Elixir van Clinique vind ik het meest prettig achterop mijn rug, onder mijn kleren. Eau de Colognes kun je daarentegen een eind weg sprayen, anders blijft er weinig van de geur over. Probeer lekker zelf uit wat je prettig vindt.

Hoeveel?

De hoeveelheid parfum is ontzettend belangrijk. Een eau de parfum is geconcentreerder dan een eau de toilette, maar een eau de toilette straalt wat meer van je af, zeker als je het net hebt opgedaan.  Daarom moet je, zeker bij een nieuwe geur, eerst even uitproberen wat de juiste hoeveelheid is. Twee sprays is meestal redelijk veilig, maar begin eerst met een spraytje en kijk dan of er nog eentje bij moet. Zeker bij zware geuren is dit belangrijk, zoals Alien Essence Absolue van Thierry Mugler of Oud Satin Mood van Maison Francois Kurkdjian… soms kunnen twee sprays al te veel zijn en je wilt niet dat je parfum je al aankondigt wanneer je nog niet eens in de kamer bent, toch?

Wanneer? Een kwestie van timing

In de ochtend is je reukvermogen nog fris. Hierdoor ruik je beter. Het is vaak prettiger om de wat zachtere geuren in de ochtend te testen en de volle geuren ’s avonds te doen. Geuren zijn soms gewoon lekkerder in de avond. Maar ditzelfde geldt ook voor de seizoenen. Er zijn geuren die heerlijk zijn in de winter, maar die je in de zomer misselijk maken. Een geur als Muscs Koublai Kahn van Serge Lutens is niet te doen in de zomer. Dit is een dierlijke warme musk die in de warmere tijd van het jaar bij mij zweterig en ongewassen ruikt. Niet lekker. In de winter daarentegen komt de knuffelige en zoetere kant naar boven, heerlijk!

Schrijf dus een geur niet meteen af als ze je op dat moment niet aanspreekt. Misschien is de timing niet goed.

Hoe vaak?

Met de timing valt ook het aantal keren dat je een parfum idealiter zou moeten testen samen, wil je een goed oordeel kunnen vellen. Soms kun je namelijk niet inschatten wanneer een parfum het beste tot zijn recht komt. Op een ander moment in het jaar of op de dag kan een geur ineens geweldig zijn. Probeer dat dus ook eens uit. En als je dan toch bezig bent, hoe komt de geur over bij een derde keer dragen? Ben je dan nog steeds verrast of begint dat vernieuwende ineens te storen? Of blijkt de geur dan toch wat saaier te zijn? Dat kun je niet bepalen na één keer dragen. Daarom is mijn advies een geur minstens twee keer, maar liever nog drie keer, te proberen.

Soir de Lune van Sisley was een geur die ik de eerste paar keren verafschuwde. Ik rook een zoete en penetrante witte bloemengeur met de geur van een openbaar urinoir… Maar na een paar keer testen transformeerde het urinoir naar een weelderige bloementuin op een zwoele zomernacht. Heel mooi!

Je zult merken dat hoe vaker je geuren test, je makkelijker een oordeel kunt geven. Dit zal je zeker helpen bij het kiezen van een nieuwe geur. Hierover ga ik je de volgende keer meer vertellen.

Lees ook