Momenteel is 1 tot 3% van alle Europeanen allergisch voor parfumstoffen.

01:20 - 00:48
luistertijd 01:20 - leestijd 00:48

Momenteel is 1 tot 3% van alle Europeanen allergisch voor parfumstoffen. In 1999 werd voor het eerst door de Europese Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) een lijst opgesteld van 26 parfumallergenen en werd het zaak dat deze stoffen ook apart op de inci-lijsten vermeld gingen worden.

Ook natuurlijke extracten op de lijst

Inmiddels is er nog meer bekend geworden over allergene parfumstoffen en zijn er nieuwe richtlijnen naar buiten gekomen. De lijst is nu aangevuld met 30 nieuwe chemische stoffen en 26 natuurlijke extracten: etherische olien. Zie pg. 46, 47 en 48 en pag 54, 55 en 56 voor de etherische olien. Er zitten ook stoffen bij waarvan bij dieren is aangetoond dat ze allergene eigenschappen hebben.  Zie pag. 59, 60 en 61. Ook is er nu naar stoffen gekeken die zich transformeren en zo alsnog een allergene werking kunnen krijgen (zie pg 118).

Er zijn nieuwe richtlijnen voor concentraties opgesteld, die concentraties zijn ook toegepast voor mensen die (nog) allergie hebben ontwikkeld, de limiet is dus zodanig bijgesteld dat het een preventieve werking heeft.

Je leest hier het complete rapport.

Lees ook:


Lees ook