Dare to go grey!

07:37 - 04:34
luistertijd 07:37 - leestijd 04:34

Grombre: internetsteun voor vrouwen die willen stoppen met haar verven

Voor veel vrouwen is het nog steeds taboe: ongeverfd, natuurlijk grijs haar. Op Instagram is er nu een community voor vrouwen die de haarverf definitief aan de wilgen hangen. De website Vox sprak met Martha Truslow Smith, de oprichter van Grombre (hieronder op de foto).

https://www.instagram.com/p/BrxpPsFgt5F/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Door Instagram scrollen kan gewoonlijk nogal wat stress veroorzaken…

De site staat vol foto’s van perfecte lichamen, perfecte gezichten, perfecte vakanties en perfecte levens. Grotendeels nep en altijd flink bewerkt maar toch kun je er aardig somber van worden.

Daarom is Grombre zo’n verademing

Op dit account, dat inmiddels zo’n 29.000 volgers heeft, zijn vrouwen in alle soorten, maten en leeftijden te zien, allemaal met natuurlijk grijs of grijzend haar. De naam is een combinatie van ‘grijs’ en ‘ombré’, een trend in haarkleuring van een aantal jaren geleden. Vooral voor vrouwen die al jaren maandelijks paniekerig naar de kapper rennen om hun grijz(end)e haren te laten bedekken met de zoveelste dure verfbeurt is Grombre een verademing: foto na foto van zelfbewuste, stralende vrouwen met natuurlijk grijs haar.

https://www.instagram.com/p/BqnuVGlgV_9/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Grombre werd bedacht door Martha Truslow Smith

Een 26-jarige grafisch ontwerper die al op haar 14e grijs werd. Ze stopte met verven toen ze 24 was en richtte in 2016 Grombre op. Niet omdat ze tegen het verven van grijze haren is maar om vrouwen die verven omdat ze zich schamen voor hun grijze haren, zelfs als ze allergisch zijn voor haarverf, te laten zien dat grijs haar niks is om je voor te schamen.

“Op de middelbare school was haren verven leuk, ik ging bijvoorbeeld naar de kapper voor een paarse lok”, zegt Truslow Smith. “Maar tegen de tijd dat ik op de universiteit zat verfde ik mijn haar omdat ik grijze uitgroei had, waar ik me voor schaamde. Op een dag stelde ik mezelf een vraag: waarom schaam ik me hier eigenlijk voor? Ben ik nou echt van plan om de rest van mijn leven de persoon die echt ben te verstoppen onder haarverf? Nee!”

Ik was 24 en besloot te stoppen met het verven van mijn haren

“Het was in eerste instantie heel eng, vooral omdat ik nog zo jong was. Ik zocht steun op Internet maar vond alleen maar foto’s van Kardashian-achtige meisjes die hun haar voor een keertje trendy ‘oma-grijs’ hadden geverfd. Dat hielp dus ook niet echt. Daarom besloot ik zelf maar een Instagram account aan te maken. Ik had al snel 200 volgers. Inmiddels zijn het er veel meer, allemaal vrouwen die er hetzelfde over denken als ik!”

https://www.instagram.com/p/BqcfhnygVln/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Zoveel vrouwen voelen zich betrokken

“Ik ontvang tussen de 20 en 150 foto’s per dag, wat fantastisch is: zoveel vrouwen die zich bij Grombre betrokken voelen! Daar maak ik een kleine selectie uit. Ik probeer verschillende versies van grijs, grijzend en uitgroeiend haar te laten zien, verschillende vrouwen, verschillende verhalen. Het moet boeiend blijven anders haken mensen af. We leven in een cultuur die voortdurend zegt dat we onze ware zelf moeten verstoppen en de persoon moeten blijven die we in onze jeugd waren. Ik wil laten zien dat er niks mis is met de persoon die je nu bent.”

Leren accepteren wie je bent

“Ik krijg ook verhalen te horen van bijvoorbeeld vrouwen die kanker hadden, hun haren afschoren en nu besloten hebben om het niet meer te verven. Of vrouwen die hun dochters een goed voorbeeld willen geven en hen willen leren zichzelf te accepteren zoals ze zijn.”

Je moet het gewoon doen

“Als je me van een afstand ziet, dan denk je dat ik glanzend bruin haar heb. Maar van dichtbij zie je dat er heel veel witte haren tussen zitten. Afgelopen mei heb mijn laatste geverfde stuk haar af laten knippen. Het heeft twee jaar geduurd voor ik van die uitgroei af was. Vrouwen zeggen wel eens ‘oh, als ik haar had zoals jij dan zou ik het ook doen’. Maar hoe weten ze dat ze geen haar hebben zoals het mijne? Of misschien nog veel mooier! Je moet het gewoon doen, dan zie je het vanzelf!”

Vrienden zijn vooral trots

In maart ben ik getrouwd en omdat ik niet zoveel foto’s van mezelf online zet, zagen veel vrienden me toen voor het eerst met grijs haar. Natuurlijk schrokken ze maar ze waren vooral trots op me. Trots omdat ze zagen dat ik mezelf accepteer zoals ik ben. Omdat dat dat iets is wat veel vrouwen nog steeds niet durven.”

https://www.instagram.com/p/Bp4MtQbACd1/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Het is niet altijd even makkelijk…

“Je voelt je vaak bekeken en hebt vaak het gevoel dat je jezelf moet verantwoorden. Zelfs goedbedoelende mensen maken soms pijnlijke opmerkingen. Maar weet dat je nooit hoeft te verantwoorden! Realiseer dat je in de frontlinie staat van een enorme maatschappelijke verandering! Sta boven die beledigende opmerkingen en bepaal je eigen leven!”

De rol van echtgenoot of partner is hartverscheurend groot

“Veel vrouwen schrijven me dat ze willen stoppen met het verven van hun haar maar dat niet mogen van hun man, hun man wil dat ze blond blijven of is bang dat ze er ouder zullen zien dan hij. Dat is hartverscheurend. Ik laat hen altijd weten dat ze gewoon moeten doen wat ze willen doen.”

“Kijk, het gaat me niet om het al dan niet verven van je grijze haar. Ik wil vrouwen laten weten dat ze, als ze ongelukkig zijn door het steeds weer verstoppen van hun grijze haren onder een laag verf, daar iets aan kunnen doen. En daardoor weer gelukkig worden! Ik wil vrouwen steunen die denken dat ze de enige zijn die haar haren niet meer wil verven. Dáárom ben ik met Grombre gestart.”

Vrouwen die willen stoppen met het verven van hun haar krijgen in bitter weinig steun

“Vooral in eigen omgeving. Ze hebben voortdurend te maken met negatieve opmerkingen, soms zelfs van hun eigen moeders of zussen. Op Grombre kunnen ze elkaar steunen, en dat doen ze ook. Dat is fantastisch en daar worden we allemaal betere mensen door.”

Bekijk tot slot het item dat talkshow host Jennie maakte over Grombre:

Lees ook: Ga grijs! Zo wordt het mooi, met tips van Kim Koffijberg.

Lees ook