Heiligt het doel de middelen? Lees onze mening!

16:27 - 09:52
luistertijd 16:27 - leestijd 09:52

Elke zomer laait er in de media wel weer even een vuurtje op rond de veiligheid en de gebruikstoepassing van uv-filters. Logisch ook, in de zomermaanden gebruiken we ze het meest. De afgelopen paar jaar kwam vooral in  het nieuws dat er een aantal uv-filters in gebruik zijn die wellicht een hormoonverstorende werking hebben.

Hormoonverstoring

Daarbij werden de pijlen gericht op de stof oxybenzone. Dit is een mondiale kwestie geworden die ertoe geleidt heeft dat bijna alle merken dit filter uit hun producten verwijderd hebben. Een maand geleden stond er nog een groot artikel in het AD over deze stof, maar dat artikel is eigenlijk achterhaald, omdat de industrie al geanticipeerd heeft hierop, en dat is maar goed ook!

Overzicht van veilige en potentieel irriterende filters

BeautyJournaal’s uitgever en journalist Monique Lindeboom

Inmiddels is het lijstje uitgebreid met andere mogelijk hormoonverstorende en allergie opwekkende uv-filters. Welke dat zijn, dat lees je hier, in een artikel van dermatoloog Francis Wu. Maar over deze stoffen is nog niet zoveel consensus als er was over oxybenzone.

Toch gaat de angst regeren, en dat is iets waar producenten, maar ook voorlichters serieus rekening mee moeten houden. Als we ergens bang voor worden, ook al is het vanuit een onderbuikgevoel ‘waar rook is, is vuur’, keren we ons ervan af.

Kinderdagverblijf stopte met smeren

De angst rond gebruik van uv-filter houdende zonnecreme bereikt deze zomer haar dieptepunt met het nieuwsbericht uit, wederom, het AD, dat een kinderdagverblijf in Gelderland (lees hier), besloten heeft om de kinderen niet meer in te smeren als ze buiten zijn. De angst voor antizonnebrandmiddelen en hun uv-filters is bij het bestuur van dit verblijf zo groot, dat men besloot ermee te stoppen. Redenen? Kinderen krijgen teveel chemicaliën op hun huid en de uv-filters houden de aanmaak van vitamine D tegen, aldus de nieuwsbrief die werd uitgestuurd.

Onduidelijk wat op en in de huid blijft en wat er doorheen gaat

Het is een lastige kwestie. Want ja, door cosmetische middelen te smeren krijg je inderdaad chemicalien op je huid, en daarvan kan een fractie doordringen in de dieper gelegen huidlagen en wellicht dus ook in de rest van je lichaam terecht komen. Daar hoeven we niet omheen te draaien, maar die hoeveelheden zijn vrijwel altijd te verwaarlozen. Desalniettemin gaat het natuurlijk om kleine oppervlakken bij kinderen en kan de dosis in verhouding al groter zijn dan bij een volwassene. Het zou goed zijn dit ook eens uit te zoeken als industrie, en de feiten/cijfers daarover naar buiten te brengen.

UV-filters remmen aanmaak vitamine D, maar melanine ook!

Dat het de aanmaak van vitamine D afremt, klopt, maar een een uv-filter dekt nooit volledig alle uv-straling af. Er blijft altijd een paar procent over. Bovendien is de huid nooit helemaal bedekt met de dikke laag die wordt aanbevolen, als we afgaan op het gemiddelde smeerritueel. Maar als de kleintjes inderdaad volgens de regels met een dikke laag en ook op elk ontbloot stukje huid ingesmeerd zijn, kan het eventueel wellicht de aanmaak wat afremmen. Alleen: kinderen komen meer buiten dan dat er gesmeerd wordt, ergo, niet elke keer dat een kind buiten is zal er een dikke laag opgelegd worden, misschien wel op de creche, maar ook als het thuis is? We geloven het niet. Het zou gemeten moeten worden, om de feiten boven water te krijgen.

Heiligt het doel de middelen?

Dan is er nog de hamvraag: heiligt het doel de middelen? Blootstelling aan uv-straling kan leiden tot huidkanker. Elke keer dat de huid verbrandt ontstaan er DNA-schade. Dit wordt in principe door speciale reparatie mechanismen in de huid opgeruimd, maar tijdens dat proces kunnen fouten ontstaan – vergelijk het met een virusscan – deze fouten stapelen zich op en kunnen leiden tot gevaarlijke delingen van beschadigde cellen die eigenlijk gedood hadden moeten worden maar door een niet goed functionerend opruimsysteem in leven zijn gebleven, met tumoren tot gevolg. Meestal pas op latere leeftijd, hoewel men ook bij dertigers de huidkankertjes ziet opkomen, en het dodelijke huidkanker melanoom ook toeneemt in de westerse wereld.

Voorkom verbranding = DNA schade = risico van huidkanker

Door de huid te beschermen met uv-filters kan het verbranden van de huid worden voorkomen, dan wel worden uitgesteld. Dat is nog altijd het belangrijkste doel, want verbranding betekent accuut celschade! Op de tweede plaats staat de uv-schade zoals huidveroudering met rimpels en pigmentvlekken. Iets wat we tegenwoordig ook het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Met name uv-a is daarvoor verantwoordelijk.

Krijg kennis van de soorten filters & make up your mind!

Het is natuurlijk jammer dat in de slipstream van de angst vooral een focus ligt op wat men in de volksmond chemische filters noemt, maar wat in feite synthetische lichtabsorberende filters zijn. Geen woord wordt gerept over de mogelijkheden van minerale filters en dat maakt de berichtgeving eenzijdig en niet goed uitgelicht. Minerale filters staan erom bekend ze licht alleen weerkaatsen, en geen interactie met de huid aangaan. Het zijn de meest betrouwbare filters die we kennen, maar cosmetisch soms nog wat onhandig omdat ze een wittig waasje kunnen achterlaten. Wat overigens tegenwoordig heel mooi wordt verdoezeld door toevoeging van bruine pigmenten. Persoonlijk ben ik daar erg dol op want dat heb ik meteen mijn make-upje aangebracht!

Zonnefilters en vrije radicaalwerking

En overigens: breng altijd een krachtig antioxidant serum onder je zonnebrandcreme aan, want elk filter veroorzaakt ook op zichzelf al vrije radicalen op huid, hetzij minder dan wanneer je geen filter zou gebruiken (vandaar er ook antioxidanten aan deze formuleringen worden toegevoegd sinds enkele jaren!). Mocht je fan zijn van minerale filters, kies dan voor een gecoat mineraal filter, dat veroorzaakt minder vrije radicaal schade dan ongecoate mineralen. Hoe kun je dat checken op een inci-lijst? Helaas, nauwelijks! Dus laat je ook niet gek maken door organic brands, want het gaat daar niet om: het gaat om coaten of niet coaten. Een tip: Eusolex T-AVO(INCI: Titanium Dioxide, Silica) Eusolex T-S (INCI: Titanium Dioxide, Alumina, Stearic Acid) zijn absoluut gecoate minerale filters – en deze mogen ook door gecertificeerde eco-merken gebruikt worden.

Wat vinden onze testvrouwen ervan?

Ik vroeg ook aan de vrouwen in mijn testpanel wat zij nou van deze ontwikkeling vinden: de angst voor filters. Hier komen hun reacties!

Gerti: ‘Angst is een slechte raadgever, het risico van hormoonverstoring is vele malen kleiner dan de kans dat je huidkanker krijgt’

Voor mij is het geen keuze. Zonnebrand is altijd beter dan geen zonnebrand. Ik herinner me de zonneblaasjes nog goed uit de tijd dat zonnebrand veel minder gebruikelijk was. Ook valt me tegenwoordig zonschade (pigmentvlekken)  bij anderen veel eerder op. En vergeet het risico op huidkanker niet. Nou is de meeste huidkanker misschien niet ernstig, maar voorkomen is beter dan genezen.  Ik zal dan ook zomer èn winter een dagcrème met spf gebruiken.

Mineralen, Mexoryl en Tinosorb

‘Ik let wel op de soort filters. Voor mijn gezicht zal ik altijd minerale filters gebruiken. Dat heeft een praktische reden. Synthetische filters irriteren mijn ogen. Door nanotechnologie hebben deze filters tegenwoordig een mooie finish. Of nanotechnologie schadelijk is voor het lichaam, daar maak ik me niet druk om. De onderzoeken wijzen uit dat er geen risico is. Zinkoxide en titaniumdioxide beschermen daarentegen ook nog eens tegen UVA èn UVB stralen. Voor mijn lichaam  kies ik vaak een synthetisch filter, bij voorkeur met Tinosorb S/M of Mexoryl XL omdat die eveneens tegen UVA en UVB beschermen. Favoriete merken zijn Eucerin, La Roche Posay, Vichy.

Ik laat me niet regeren door angst. Ja, je hoort wel eens over hormoonverstorende werking. Maar volgens mij is niet smeren nog altijd slechter voor je gezondheid. Dat een kinderopvang niet smeert vanwege de zogenaamde gevaren van zonnecrèmes, kan er bij mij niet in. Je moet je wel afvragen wanneer er gesmeerd moet worden. Ook als kinderen een kwartiertje buitenspelen? Als je iedereen ingesmeerd hebt, kun je weer naar binnen. En kleine kinderen zijn beweeglijk. Elke plekje insmeren lijkt onmogelijk. Een petje en kleren beschermen dan veel beter.’

Karmelita: ‘Ik vertrouw op uv-werende kleding en filters als mineralen en Tinosorb’

Veel mensen vragen mij: “Wat is nu een goede zonnebrand voor het lichaam, welke raad jij aan?”. Zelf ben ik allergisch voor de zon en daarom vermijd ik de zon zo veel mogelijk. Ben ik op vakantie in de tropische zon ga ik ook nooit aan het strand liggen tussen de bekende uren van 11.00 en 15.00 uur, dan geniet ik van een lange lunch, een siësta of shoppingmoment (de AC in de winkels is een welkome verrassing).

Lekker lunchen op het heetst van de dag

Voor mij werkt Lancaster goed. Het is, vind ik niet de beste keuze qua ingrediënten maar ik moet kiezen tussen uitslag over mijn hele lichaam, of ingrediënten. Voor mijn dochter heb ik uv-werende kleding: van uv-werend badpak tot een uv-werende kaftan en ik bescherm haar met een een minerale zonbescherming. In Australië en Noord-Amerika kan je hele leuke uv-werende kleding kopen (online shopping).

Wat betreft een goede zonbescherming zou ik op dit moment Altruist  kiezen. Er wordt Tinosorb A2B als zonnefilter
gebruikt, wat bekend staat als een goed filter. Bovendien is het product niet duur én een leuke bijkomstigheid is dat van elk verkocht product een percentage naar de stichting Under The Same Sun, gaat, een organisatie die kinderen in Tanzania met albinisme ondersteunt. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar door het artikel in de krant word ik zeker geprikkeld om het te gaan proberen. Ook BeautyJournaal schreef er natuurlijk al over, lees maar.
Su Chen: ‘Smeren, en voor lichte huiden adviseer ik ook suppletie met betacaroteen’

Persoonlijk schrik ik heel erg van dit krantenartikel. Als moeder van 2 kinderen bescherm ik mijn kinderen dagelijks tegen overmatig zon. Buitenspelen is ook heel belangrijk. Als ik lees dat de kinderen in de middaguren binnenblijven en in de schaduw spelen, zou ik ze meteen van dit verblijf af halen.

Als schoonheidsspecialist zie ik dagelijks mensen die vroeger zonaanbidders waren. Men wist vroeger gewoon niet wat de negatieve effecten voor de huid waren: versnelde huidveroudering, pigmentstoornissen en huidkanker. Bescherming hiertegen begint al op jonge leeftijd!

Er zijn ook mensen die niet smeren omdat ze denken dan niet bruin te worden. Onzin. Mijn kinderen bescherm ik met factor 50 en dat wordt meerdere keren op een dag herhaald. Toch hebben ze een mooi en gezond kleurtje.

Je wordt ook bruin met uv-bescherming

Ik adviseer altijd om te smeren. Je huid kleurt in de zon, dat is je beschermingsmechanisme. Ook als je een donkere huid hebt, kun je nog verbranden. Voor hele lichte huiden adviseer ik suppletie met betacaroteen. Dit stimuleert het natuurlijke aanmaak van pigment en zorgt dat je minder snel verbrand. Er is inmiddels voldoende bewijs dat dit werkt.

Ik gebruik zomer en winter een spf 30. In de zomer bescherm ik mijn handruggen, armen en schouders extra. Dit wordt vaak vergeten.  Rond 12 uur en 14 uur breng ik nog eens een extra dikke laag aan.

Mijn favoriete product voor mijn gezicht LOOkX spf 30 sunfluid. Een vetvrije textuur die heerlijk ruikt en snel intrekt. Het is ook een goede make-upbasis. Voor mijn lichaam en voor mijn kinderen gebruik ik Dado Sens, op natuurlijke basis, zelfs voor vegans. Dit is een merk van het bedrijf Annemarie Borlind. Je leest hier meer over de zonnelijn.

Met de tijd zullen we zien wat mijn preventieve verzorging gaat doen voor mijn huid. Maar mijn motto is: baat het dan niet dan schaadt het niet!

Corine: Van de ene hormoonverstoorder naar de ander: de Pil & uv-filters!

De ontwikkelingen rondom hormoonverstorende zonnefilters volg ik met ietwat gemengde gevoelens. Van de regen in de drup… dat is het eerste wat ik dacht. Want het is namelijk – bijna een decennium geleden – juist de eveneens hormoonverstorende anticonceptiepil die bij mij tot een melasma heeft geleid, waardoor ik feitelijk de rest van mijn leven niet meer zonder een hele goede zonbeschermer kan.

Mijn doel is mijn huid egaal te houden

Smeren, smeren, smeren. Het liefst in laagjes en dan ook nog eens in een zo hoog mogelijke factor. Bij zon en regen, weer en wind. Het is de enige manier om mijn huid egaal te houden. En als ik dan zou moeten kiezen tussen niet smeren en een terugkerend melasma, of wel smeren met hormoonverstorende zonbescherming, dan hoef ik daar niet heel lang of naar te denken.

Want wie eenmaal een melasma heeft gehad en weet hoe het is om als een bruin-wit gevlekte pandabeer rond te lopen, wil dat nooit meer. Je neemt een eventuele verstoring van je hormonen dan maar wat al te graag voor lief. Ik wel tenminste. En ja, misschien is het een hoge prijs voor een egale huid, maar het is voor mij een bewuste en weloverwogen keuze.

Mijn all-time favoriete zonbeschermer is de Even Up Clinical Pigment Corrector van ColoreScience, zoals je recent hebt kunnen lezen in dit artikel. Primer, minerale UV-bescherming en teint verhelderaar in één product.

Het is de zonbeschermer die mijn huid het meest egaal houdt en bovendien een schitterende teint geeft, zodat je je foundation gerust achterwege kunt laten.

 

Esther: Ik geef de voorkeur aan mineralen, zonnehoed & zonnebril

Onbeschermd in de zon zijn geeft een groter gezondheidsrisico dan met zonnebrandcrème. Bovendien kun je kinderen ook beschermen met speciale uv-werende shirtjes en een petje indigocosmetics emerginC high end sunblockop.

Mijn voorkeur gaat uit naar een minerale zonnebrandcrème, om geen irritatie en/of zonneblaasjes te krijgen. Ik adviseer mijn klanten het hele jaar door een uv-filter met factor 30 te gebruiken en bij zon ook altijd een petje en zonnebril op te zetten.

Vitamine D krijg je via je voeding binnen en bij een tekort kun je altijd bijslikken.

Ik heb last van overpigmentatie, dus ik ben zeer spaarzaam met de zon op mijn gezicht. Mijn favoriete producten zijn van emerginC en Kalahari. Om de twee uur opnieuw, inclusief zonnehoed op mijn hoofd en zonnebril op. Ik merk nu ik wat ouder word, ook steeds minder goed tegen de zon kan. Mooi meegenomen!

 

Wil jij voor je bedrijf meer weten over cosmeticatrends? Heb je hulp nodig je communicatiestrategie te bepalen? BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom is al 24 jaar journalist en kan als consultant het verschil maken voor je propositie. Mail haar op info@beautyjournaal.nl

Lees ook