Met bloeddrukverlagers eenderde tot eenvierde meer kans op huidkanker!

02:31 - 01:30
luistertijd 02:31 - leestijd 01:30

Huidkanker door hydrochlorothiazide in plaspillen

Nieuw wetenschappelijk onderzoek geeft alarmsignaal af

Deze stof in plaspillen om een hoge bloeddruk te verlagen verhoogt de gevoeligheid van de huid voor uv-straling en daarmee ook het risico van huidkanker.

plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom

Het onderzoek werd afgelopen week wereldkundig gemaakt via onder meer Medscape. Het blijkt vooral dat de meest gangbare vormen van huidkanker zoals als plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom door de stof gestimuleerd worden.

Vooral mensen met een lichte huid, aandoeningen aan het immuunsysteem en mensen die erfelijk belast zijn met huidkanker lopen een hoger risico om uberhaupt huidkanker te krijgen.

Toch al hogere zongevoeligheid door de plaspil

Hydrochlorothiazide (HCTZ) wordt verwerkt in plaspillen om de bloeddruk te verlagen. Het is al bekend dat het in combinatie met uv-straling makkelijker voor huidallergie kan zorgen en voor lupus, een autoimmuunziekte die ontstekingsreacties in gewrichten kan veroorzaken, maar nu wordt ook duidelijk dat het de schade veroorzaakt door uva straling kan vergroten en de kans op met name huidkanker rond of op de lip met een factor 7 kan vergroten. Dit blijkt uit een zeer omvangrijke Deense literatuurstudie.

Zeer grote studie, het lijdt geen twijfel…

In deze studie zijn tussen 2004 en 2012 ruim 80 duizend gevallen van huidkanker onderzocht, de huidkankers als hierboven omschreven, en gekeken naar medicijn inname, en vergeleken met een controlegroep van ruim 300 duizend Denen die geen huidkanker hadden, maar wel andere overeenkomstigheden hadden met de huidkankerpatienten. De uitkomsten voor een link tussen de stof in de plaspil en de huidkankers is dramatisch, zo stellen de onderzoekers. Zeker voor basaalcelcarcinoom.

  • Mensen die al meer dan zes jaar de pillen slikken hadden een 29% meer kans op ontwikkeling basaalcelcarcinoom en 4x grotere kans op ontwikkeling plaveiselcelcarcinoom.
  • Het lipgebied en de onderbenen zijn het meest kwetsbaar voor de huidkankers
  • Vooral voor mensen rond de vijftig jaar bestaat er een hoger risico.

Stop niet zomaar, vraag om alternatief

Geadviseerd wordt om niet te stoppen met je medicijn inname, maar met de huisarts te bespreken of er een goed alternatief is. Ook is het nodig om absoluut goed te beschermen in de zon met antizonnebrandmiddel, minimaal spf 30 en een flinke dosis, ook echt elke twee uur opnieuw aanbrengen. Vanzelfsprekend is het beter om niet in de volle zon te gaan zitten.

Lees hier meer relevante artikelen over zon en huidkanker.

Lees ook