Zo blijkt uit onderzoek in tropische gebieden

02:32 - 01:31
luistertijd 02:32 - leestijd 01:31

Zonnebaden belemmert de Vitamine D aanmaak

Door in de zon te liggen word je bruin (… en dat is voor velen ook precies de bedoeling van zonnebaden). Waarschijnlijk weet je wel dat dit bruiningsproces het eigen beschermingsmechanisme van de huid tegen schadelijke UV-straling is. Maar wist je ook dat zonnebaden de aanmaak van Vitamine D door de huid kan beïnvloeden? Een vitamine die van vitaal belang is voor de opname van calcium en voor sterke botten.

Zonnebaden geeft je pigmentatie een boost

Onderzoekers aan de University of Pernambuco Medical School in Brazilië ontdekten dat (te)veel blootstelling aan de zon de pigmentatie in je huid een boost geeft, waardoor de aanmaak van Vitamine D wordt belemmerd.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten onlangs in Boston tijdens ENDO 2016, de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society. Zij lieten daar zien dat mensen die in tropische gebieden leven en dus veel worden blootgesteld aan de zon, een lager dan normaal (30 nanogram per mililiter (ng/ml)) Vitamine D niveau hebben.

Zon-index

Het onderzoek omvatte bijna 1000 deelnemers tussen 13 en 82 jaar oud. Deze deelnemers waren stuk voor stuk regelmatig in de zon te vinden, gebruikten geen zonbescherming en slikten geen Vitamine D supplementen. De onderzoekers gebruikten de zogenaamde Fitzpatrick methode (zie ook het plaatje hieronder) om het huidtype vast te stellen en bepaalden de zon-index van de deelnemers. Deze zon-index is een maatstaf voor het aantal uren blootstelling aan de zon per week in relatie tot het huidoppervlak dat wordt blootgesteld aan de zon.

Nadat het Vitamine D niveau in het bloed van de deelnemers was vastgesteld, vergeleken de onderzoekers dit met het huidtype en de zon-index. Wat bleek? 72 procent van de deelnemers had een laag Vitamine D niveau. Het gemiddelde van de deelnemers was slechts 26,06 ng/ml.

Een belemmerde Vitamine D productie

“Uit deze resultaten leiden we af dat bruin worden, de natuurlijke bescherming van de huid tegen UV-straling, de Vitamine D productie belemmert om het optimale niveau te bereiken,” zegt onderzoeker Francisco Bandeira.

Vitamine D tekort wordt gerelateerd aan een scala van gezondheidsproblemen, waaronder vormen van borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Ook wordt een Vitamine D tekort in verband gebracht met hartkwalen, gewichtstoename en depressie. Omdat Vitamine D van belang is voor de opname van calcium en het behoud van sterke botten, geeft een tekort ook botproblemen.

Bron

Lees ook