Cosmetische dermatologie Dermatologie Expertadvies Gevoelige huid Gezicht Gezicht Huidzorg Lichaam Lichaam Lichaam en zon Natuurlijk 100% Rimpels en slapte Zon

Dermatoloog Francis Wu pleit voor fysische UV-filters

dr. Francis Wu
Geschreven door dr. Francis Wu

Eindelijk een goed overzicht van de beste, meest veilige zonnefilters!

Francis-WuWaarom dermatoloog Francis Wu voor fysische UV-filters pleit

Huidarts Francis Wu is nieuw in het expertteam van BeautyJournaal, en daar zijn we trots op! De arts heeft niet alleen veel verstand van huidziekten, maar ook van de esthetische kant: van verzorging, van cosmetica! Daarvoor heeft hij ook zijn eigen lijn Iconic Elements gecreëerd (lees hier meer).

In dit artikel gaat hij in op de verschillende typen UV-filters die er zijn. Welke filters veilig zijn voor de huid, en welke zijn voorkeur genieten, en ook: waarom. Leesvoer voor jou: omdat je het beste voor jouw huid wilt!

Shop uv-bescherming van Iconic Elements hier online

 

UV-A is 30 tot 50 keer sterker dan UV-B licht

De intensiteit van UV-B hangt af van het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag. Hoewel ze minder intens zijn dan UV-B, komen UV-A stralen 30 tot 50 keer vaker voor. De UV-A stralen kunnen oplopen tot 95 procent van alle UV stralen die het aardoppervlak raken. Ze zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen.

UV sterkte worden beïnvloedt door:

 • Locatie en zonhoogte: hoe dichter je bij de evenaar komt en hoe hoger de zon staat des te bereik van uv stralen op aardesterker de UV sterkte.
 • Wolken: op een onbewolkte dag is de UV stralen sterker dan bij bewolking. Maar zelfs op een bewolkte dag penetreert 90% van de UV stralen door de wolken.
 • Hoogte: Hoe hoger je komt hoe dunner de atmosfeer waardoor minder UV wordt geabsorbeerd. Elke 1000 meter in hoogte neemt de UV sterkte met 10-12% toe.
 • Reflecties: verschillende grondoppervlaktes hebben invloed op de UV reflecties. Zeeschuim reflecteert 25%, droog (geel) strandzand 25% en sneeuw reflecteert 80% van de UV stralen. Een halve meter onder zeewater wordt 40% van de UV straling doorgelaten.
 • In de schaduw is er een vermindering van meer dan 50% UV straling.
Shop uv-bescherming van Iconic Elements hier online

 

UV-A dringt door tot collageen en elastine

In de huid dringt UV-A (320-400 nm, UVA1:340-400 nm en UVA2: 320-340 nm)) straling door tot in de dermis (de diepere lagen van de huid) waar de elastine en collagene vezels, die voor de elasticiteit van de huid zorgen, zich bevinden. Op termijn kunnen UV-A stralen leiden tot huidveroudering zoals rimpelvorming, fijne lijntjes, huidverkleuringen en zelfs huidkanker.

uv ezelsbruggetje

UV-B blijft in epidermis en zorgt voor vitamine D aanmaak

UV-B (280-320 nm) straling dringt de huid niet verder in dan tot de oppervlakkige epidermis, en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Teveel UV-B veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UV-A, dringt UV-B niet door glas.

UV-A en UV-B filters

Er zijn twee typen zonnebrandfilters: de mineraal ‘fysische’ filter en niet-mineraal ‘chemische’ filter. In zonnebrandcrèmes wordt vaak een combinatie van beide gebruikt.

uv penetratie in de huid

Fysische filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, verstrooien het zonlicht en kaatsen van je lichaam af.

 • Voordeel. Fysische filters zijn veilig en zijn het meest geschikt voor kinderen en mensen met een gevoelige huid.
 • Nadeel. Ze kunnen een witte, doffe gloed achterlaten op het huiddeel waarop het aangebracht is. Een manier om dit te beperken is nanotechnologie, waarbij de zinkoxide en titaniumdioxide deeltjes zo klein (< 100 nanometer) worden gemaakt dat ze geen witte sporen achterlaten. Dit brengt mogelijke veiligheidsrisico’s met zich mee, en wetenschappers verschillen hierover van mening. De laatste onderzoeken geven aan dat nanopartikels ongevaarlijk zijn en de huid niet kunnen penetreren om in je bloedbaan terecht te komen, maar dat ze als je ze inademt (in het geval van zonnebrandsprays met titanium dioxide nanopartikels) mogelijk kankerverwekkend zijn.

Chemische filters absorberen UV-A- en UV-B-straling en zetten dit vervolgens om in warmte en infrarode straling.

 • Nadeel. Ze kunnen huidirritatie en allergische reacties veroorzaken.
 • Ook zijn er aanwijzingen dat enkele chemische filters de huid penetreren en in je bloedbaan terecht komen. Diverse dierexperimentele onderzoeken en laboratoriumstudies tonen aan dat sommige ingrediënten de hormoonhuishouding kunnen verstoren.
Shop uv-bescherming van Iconic Elements hier online

 

WELKE CHEMISCHE FILTERS ZIJN BEWEZEN VEILIG, EN VAN WELKE FILTERS IS HET ONDUIDELIJK?

Hieronder tref je een overzicht van de verschillende chemische filters, onderverdeeld naar veilig, hormoonverstorend/allergieopwekkend en onbekend:

Chemische zonnefilters die zowel UV-A- als UV-B-straling absorberenchemische zonnefilters

Aanwijzing voor hormoonverstoring:

 • 2-Ethoxyethylp-methoxycinnamate  (Cinoxate )
 • Benzophenone-3 (Oxybenzone)
 • Octocrylene
 • Benzophenone-8 (Dioxybenzone)

Aanwijzing voor allergie:

 • Polysilicone-15 (Dimethicodiethylbenzalmalonate)

Onbekend:

 • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenol Triazine (Tinosorb S/Bemotrizinol)
 • Drometrizole Trisiloxane (Mexoryl XL)
 • Methylene Bis-Benztriazolyl Tetramethylbutylphenol (Tinosorb M)

 

fysische filtersChemische zonnefilters die UV-A-straling absorberen:

Aanwijzing voor hormoonverstoring:

 •  Methyl Anthranilate

Aanwijzing voor allergie:

 • Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzon/Parsol 1789)

Onbekend:

 • Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate

Geen aanwijzingen voor hormoonverstoring of allergie:

 • Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid (Mexoryl SX/Ecamsule)

Wat betekent SPF eigenlijk? De Sun Protection Factor…..

dekkingsgraad van spf

Zonnebrandcrèmes hebben verschillende waarden. De hoogte van zo’n cijfer staat op de mate van UV-B bescherming, maar zegt niets over UVA bescherming.

Shop uv-bescherming van Iconic Elements hier online

 

De positieve effecten van de zon

positieve eigenschappen zonlicht

Hoeveel zon is nodig om voldoende vitamine D aan te maken?           

Hieronder tref je een globale en voorzichtige indicatie aan op basis van: huidtypen, UV-index, seizoen juni-augustus, tussen 11:00-14:00 uur.

Twee tot drie keer per week met blote armen, benen en gezicht is voldoende om vitamine D aan te maken.

uv index en vitamine d aanmaak

De zonkracht is in Nederland in de zomermaanden tussen de 4-5 tot 6-7. Bekijk ook elke dag de zonkrachtwijzer in de rechter navigatie op BeautyJournaal. Je leest hier ook meer uitleg over zonkracht.

Francis-WuGeniet van de zomer!

Francis Wu, dermatoloog en founder van Iconic Elements

 

 

Heb jij een vraag aan dermatoloog Francis Wu over je huid? Stuur hem via het contactformulier van BeautyJournaal, ovv Francis. We zorgen ervoor dat je persoonlijk antwoord krijgt.

***********

Getipt door BeautyJournaal: zonbeschermende producten van Iconic Elements!

Iconic Elements dagcreme met uva beschermingEen essentieel onderdeel van jouw huidverzorgingsroutine is de Iconic Elements Daycream met UV-A bescherming, die ontworpen is om de huid te hydrateren en te beschermen tegen schadelijke factoren, zoals ultraviolette straling en vervuiling. Met Porphyra Umbilicalis (natuurlijke algen), Macademia Integrifolia en Shea Boter. Lees hier meer over de ingrediënten in deze dagcrème, bestel online.

De Anti-Aging Cream met het natuurlijke gouden duo tegen anti aging creme iconic elementsveroudering door blootstelling aan zonlicht is vitamine C (Ascorbylpalmitaat) en E, gecombineerd met ferulazuur (een plantaardig antioxidant, in het Engels Ferulic acid) is deze anti-aging crème bijzonder effectief om het verouderingsproces te vertragen. Lees hier meer over de ingrediënten in deze dagcrème, bestel online.

 

Over deze schrijver

dr. Francis Wu

dr. Francis Wu

In 2004 is dermatoloog Francis Wu gepromoveerd op chirurgisch gebied en wondgenezing en sinds 2008 is hij dermatoloog.
Naast algemene en oncologische dermatologie is hij ook actief in de esthetische dermatologie. De stap naar huidverbetering is heel klein. Voor hem is de esthetische dermatologie een interessant en dynamisch gebied, daarnaast is het een verlenging van het vak dermatologie.
‘Mijn streven is om een gebalanceerde en natuurlijke uitstraling te creëren bij al mijn behandelingen. De nieuwe veranderingen moeten bij iemand passen.’

1 reactie

 • Helder artikel. Toch n vraagje over de vitamine d tabel. Van wie is die? Er zijn nl veel richtlijnen en soms spreken ze elkaar tegen. Hier wordt bijv. geadviseerd om ook de ledematen aan zon bloot te stellen terwijl vaak gesteld wordt dat hoofd en handen voldoende zijn. En zijn die weinige echt zonnige dagen in nederland voldoende om n goede voorraad vitamine d aan te leggen?

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.