Eindelijk een goed overzicht van de beste, meest veilige zonnefilters!

07:16 - 04:21
luistertijd 07:16 - leestijd 04:21

Francis-WuWaarom dermatoloog Francis Wu voor fysische UV-filters pleit

Huidarts Francis Wu is nieuw in het expertteam van BeautyJournaal, en daar zijn we trots op! De arts heeft niet alleen veel verstand van huidziekten, maar ook van de esthetische kant: van verzorging, van cosmetica! Daarvoor heeft hij ook zijn eigen lijn Iconic Elements gecreëerd (lees hier meer).

In dit artikel gaat hij in op de verschillende typen UV-filters die er zijn. Welke filters veilig zijn voor de huid, en welke zijn voorkeur genieten, en ook: waarom. Leesvoer voor jou: omdat je het beste voor jouw huid wilt!

Shop Iconic Elements producten hier online

 

UV-A is 30 tot 50 keer sterker dan UV-B licht

De intensiteit van UV-B hangt af van het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag. Hoewel ze minder intens zijn dan UV-B, komen UV-A stralen 30 tot 50 keer vaker voor. De UV-A stralen kunnen oplopen tot 95 procent van alle UV stralen die het aardoppervlak raken. Ze zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen.

UV sterkte worden beïnvloedt door:

Shop Iconic Elements producten hier online

 

UV-A dringt door tot collageen en elastine

In de huid dringt UV-A (320-400 nm, UVA1:340-400 nm en UVA2: 320-340 nm)) straling door tot in de dermis (de diepere lagen van de huid) waar de elastine en collagene vezels, die voor de elasticiteit van de huid zorgen, zich bevinden. Op termijn kunnen UV-A stralen leiden tot huidveroudering zoals rimpelvorming, fijne lijntjes, huidverkleuringen en zelfs huidkanker.

uv ezelsbruggetje

UV-B blijft in epidermis en zorgt voor vitamine D aanmaak

UV-B (280-320 nm) straling dringt de huid niet verder in dan tot de oppervlakkige epidermis, en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Teveel UV-B veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UV-A, dringt UV-B niet door glas.

UV-A en UV-B filters

Er zijn twee typen zonnebrandfilters: de mineraal ‘fysische’ filter en niet-mineraal ‘chemische’ filter. In zonnebrandcrèmes wordt vaak een combinatie van beide gebruikt.

uv penetratie in de huid

Fysische filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, verstrooien het zonlicht en kaatsen van je lichaam af.

Chemische filters absorberen UV-A- en UV-B-straling en zetten dit vervolgens om in warmte en infrarode straling.

Shop Iconic Elements producten hier online

 

WELKE CHEMISCHE FILTERS ZIJN BEWEZEN VEILIG, EN VAN WELKE FILTERS IS HET ONDUIDELIJK?

Hieronder tref je een overzicht van de verschillende chemische filters, onderverdeeld naar veilig, hormoonverstorend/allergieopwekkend en onbekend:

Chemische zonnefilters die zowel UV-A- als UV-B-straling absorberenchemische zonnefilters

Aanwijzing voor hormoonverstoring:

Aanwijzing voor allergie:

Onbekend:

 

fysische filtersChemische zonnefilters die UV-A-straling absorberen:

Aanwijzing voor hormoonverstoring:

Aanwijzing voor allergie:

Onbekend:

Geen aanwijzingen voor hormoonverstoring of allergie:

Wat betekent SPF eigenlijk? De Sun Protection Factor…..

dekkingsgraad van spf

Zonnebrandcrèmes hebben verschillende waarden. De hoogte van zo’n cijfer staat op de mate van UV-B bescherming, maar zegt niets over UVA bescherming.

Shop Iconic Elements producten hier online

 

De positieve effecten van de zon

positieve eigenschappen zonlicht

Hoeveel zon is nodig om voldoende vitamine D aan te maken?           

Hieronder tref je een globale en voorzichtige indicatie aan op basis van: huidtypen, UV-index, seizoen juni-augustus, tussen 11:00-14:00 uur.

Twee tot drie keer per week met blote armen, benen en gezicht is voldoende om vitamine D aan te maken.

uv index en vitamine d aanmaak

De zonkracht is in Nederland in de zomermaanden tussen de 4-5 tot 6-7. Bekijk ook elke dag de zonkrachtwijzer in de rechter navigatie op BeautyJournaal. Je leest hier ook meer uitleg over zonkracht.

Francis-WuGeniet van de zomer!

Francis Wu, dermatoloog en founder van Iconic Elements

 

 

Heb jij een vraag aan dermatoloog Francis Wu over je huid? Stuur hem via het contactformulier van BeautyJournaal, ovv Francis. We zorgen ervoor dat je persoonlijk antwoord krijgt.

***********

Getipt door BeautyJournaal: zonbeschermende producten van Iconic Elements!

Iconic Elements dagcreme met uva beschermingEen essentieel onderdeel van jouw huidverzorgingsroutine is de Iconic Elements Daycream met UV-A bescherming, die ontworpen is om de huid te hydrateren en te beschermen tegen schadelijke factoren, zoals ultraviolette straling en vervuiling. Met Porphyra Umbilicalis (natuurlijke algen), Macademia Integrifolia en Shea Boter. Lees hier meer over de ingrediënten in deze dagcrème, bestel online.

De Anti-Aging Cream met het natuurlijke gouden duo tegen anti aging creme iconic elementsveroudering door blootstelling aan zonlicht is vitamine C (Ascorbylpalmitaat) en E, gecombineerd met ferulazuur (een plantaardig antioxidant, in het Engels Ferulic acid) is deze anti-aging crème bijzonder effectief om het verouderingsproces te vertragen. Lees hier meer over de ingrediënten in deze dagcrème, bestel online.

 

Lees ook