Alleen schadelijke straling wordt gefilterd

03:07 - 01:52
luistertijd 03:07 - leestijd 01:52

Wetenschappers ontwikkelen zonbescherming die vitamine D toelaat

Een onderzoeksteam bestaande uit Duitse en Amerikaanse wetenschappers claimt een doorbraak te hebben bereikt in de wereld van zonbeschermingsproducten. Hoe? Het team ontwikkelde een proces dat de ingrediënten in zonbescherming zodanig wijzigt dat het lichaam in staat wordt gesteld om vitamine D aan te maken, zonder dat dit ten koste gaat van de beschermingsfactor van het betreffende product.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad PLOS ONE en hebben inmiddels geresulteerd in de productie van een nieuw zonbeschermingsproduct, genaamd Solar D. Dit merk is momenteel al verkrijgbaar in Australië en in de Verenigde Staten.

Op de foto hierboven: Solar D oprichters Titus Day en Matthew Collett (bron).

Absorberen van UV-straling

Uit het onderzoek blijkt dat er diverse chemische samenstellingen bestaan die normaliter worden toegepast in zonbeschermingsproducten om UVB-straling in verschillende golflengten te absorberen. Na het verwijderen van bepaalde ingrediënten vergeleken de onderzoekers Solar D, dat over een zonbeschermingsfactor van SPF30 beschikt, met andere goedverkopende zonbeschermingsproducten met dezelfde SPF en concludeerden dat Solar D het lichaam in staat stelt om tot wel 50% meer vitamine D aan te maken (in-vitro test).

“Solar D bestaat uit een combinatie van verschillende op elkaar afgestemde zonnefilters om de vitamine D aanmaak te maximaliseren, terwijl het niet inboet op zonbescherming van de huid,” aldus onderzoeker Michael Holick, arts en professor aan de Boston University School of Medicine en tevens endocrinoloog aan het Boston Medical Center.

 

Klik hier om naar de website van Solar D te gaan.

Best of both worlds: Nooit meer kiezen tussen vitamine D en zonbescherming

Blootstelling aan de zon is een belangrijke bron van vitamine D voor veel kinderen en volwassenen wereldwijd. Daarnaast is het een feit dat een vitamine D tekort een veelvoorkomend gezondheidsprobleem is, waar ongeveer 40% van de kinderen en 60% van de volwassenen mee te kampen heeft.

Echter, vanwege het risico op huidkanker door blootstelling aan de zon, gebruiken we wereldwijd meer en meer zonbescherming. Dit heeft een gevolg voor de vitamine D aanmaak. Wanneer je een SPF30 op de juiste wijze en in de juiste hoeveelheid aanbrengt, dan verlaag je daarmee de capaciteit van je huid om vitamine D aan te maken met bijna 98%. Dit blijkt ook uit eerder Brits onderzoek waarover wij in 2012 al publiceerden. Nu is he wel zo dat de meeste mensen niet dik genoeg smeren, dus dat scheelt weer, maar dit is een absolute innovatie.

Onlangs werd ook bekend dat pigment de aanmaak van vitamine D tegenhoudt, hoe meer je er van hebt, hoe groter de kans op vitamine D te kort.

Eigenlijk komt het er op neer, dat het altijd verstandig is om vitamine D bij te slikken, zeker in de wintermaanden, en als je veel binnen zit, en boven de 50 jaar bent. Lees dit artikel er ook maar over.

 

Lees ook