Gegrond of niet?

02:46 - 01:39
luistertijd 02:46 - leestijd 01:39

Onlangs lazen we in het vakblad Estheticienne een artikel over de wasactieve stoffen Sodium Laureth Sulfaat en Sodium Lauryl Sulfaat en de strekking van het verhaal was dat je deze stoffen beter kunt vermijden omdat ze slecht zijn voor de huid: ze drogen de huid onnodig uit, en ze tasten de huidbarriere aan. Tijd voor BeautyJournaal om ook zelf een deskundige om zijn mening te vragen: onze expert biochemicus Hans Lambers. Is het echt zo erg gesteld met deze stoffen?

Hans Lambers vertelt:

‘De meest gebruikte was-actieve stoffen (‘surfactants’) zijn inderdaad zeep, SLS en SLES. Ze hebben alle een schoonmaak functie en in alle gevallen geldt dat wanneer je je te vaak en te grondig hiermee wast, de kans bestaat dat je de huid (én de huidbarriere) aantast hetgeen resulteert in droge, geirriteerde huid. De mate van aggressiviteit is in het algemeen: eerst zeep, dan SLS, en op de laatste plaats SLES.’

‘Dus als je merkt dat je irritatie krijgt is dat eigenlijk een signaal dat je jezelf overdreven schoonmaakt (1x per dag is meestal echt wel voldoende). De angst voor deze stoffen is onterecht, maar je moet er dus niet te veel, te vaak van gebruiken.’

Zijn er mildere varianten als alternatief?

‘Cocoamidopropyl betaine is een andere, wat mildere was-actieve stof, waarbij gezegd moet worden dat vooral ook bepaalde combinaties van surfactants vaak minder aggressief zijn. En voorbeelden van nog mildere (en duurdere) was-actieve stoffen uit de volgende klassen: alkyl polyglucosiden, alkyl glutamaten, alkyl amphoacetaten, acyl sarcosinaten en succinaten. Verschillende varianten hiervan zijn op de markt.’

In het stuk werd ook verteld dat er in laboratoria tests worden gedaan met SLS om de huid extra te irriteren waarna het kalmerende effect van een nieuw cosmetisch ingredient beter gemeten kan worden. Geeft dit niet aan hoe slecht de stof eigenlijk is?

‘SLS wordt in deze gevallen onder extreme condities getest: in hoge concentraties en onder occlusie (=afdichting van de huid). Bij ‘normaal’ gebruik treedt geen irritatie op.’

In het stuk wordt ook gesteld dat SLS al in hele lage de buitenste huidlaag wordt stuk gemaakt en daarom ook wel wordt gebruikt om andere stoffen dieper in de huid te laten dringen….

‘Lees ook mijn antwoord hierboven. Dit stukgaan gebeurt niet of nauwelijks bij hele lage concentraties en normaal tijdig wegwassen van SLS.’

Lees ook:

 

Heb jij een prangende vraag aan onze chemicus? Stel hem via het contactformulier.

Lees ook