Duidelijkheid in de alfabetsoep van schuimmiddelen

02:21 - 01:24
luistertijd 02:21 - leestijd 01:24

Ingrediënten uitgelegd: ALS, SLS, SLES en ALES

Je komt deze afkortingen regelmatig tegen als het gaat over shampoo en zeep. Net als parabenen zijn dit ingrediënten – voornamelijk toegepast als schuimmiddel – waar de nodig ‘discussie’ over bestaat. Zijn ze nu eigenlijk goed of slecht voor je? En welke van de vier – ALS, SLS, SLES en ALES – is het meest schadelijk voor huid en haar?

Alfabetsoep

Laten we beginnen om deze alfabetsoep van letters eens te ontcijferen. De meesten van ons weten inmiddels wel dat SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfaat. Minder mensen weten daarentegen dat wanneer je een ‘E’ toevoegt aan de afkorting (dus SLES) dit betekent dat je niet te maken hebt met Lauryl, maar met Laureth.

Wat is eigenlijk het verschil?

De ‘eth’ in Laureth staat voor ethoxylatie, wat betekent dat je het molecuul vergroot door er extra zuurstofatomen aan toe te voegen. Maar waarom zou je dat willen? Wat is daarvan de functie? Het ethoxylathie proces zorgt ervoor dat schuim- en reinigingsmiddelen milder zijn. En daarmee ook een beetje minder goed schoonmaken. Dit heeft ermee te maken dat deze moleculen met extra zuurstofatomen eenvoudiger oplossen in water. SLES en ALES zijn daarmee minder agressief en beter voor huid en haar.

Sodium versus Ammoniak

En dan nu het verschil tussen Sodium en Ammoniak, de A-tjes en de S-jes vooraan in de afkorting. Daar kunnen we kort in zijn… daartussen bestaat niet zoveel verschil in termen van agressiviteit. Het is vooral het Lauryl Suflaat-deel van het molekuul en niet het kern-ion (Sodium of Ammoniak) dat een issue oplevert.

Misleidende claims

Er zijn merken die hun shampoos op de markt zetten als ‘vrij van SLES’. Wanneer je dan vervolgens de INCI-lijst onder de loep neemt, staat ALS met stip op nummer één van deze lijst. En dat is eigenlijk enorm misleidend, nu je in bovenstaand artikel hebt kunnen lezen dat ALS agressiever is dan SLES.

Bron

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook:

Lees ook