Ook jongere mensen treft het lot. Filters worden wel steeds stabieler.

07:24 - 04:26
luistertijd 07:24 - leestijd 04:26

Huidkanker neemt in hoog tempo toe

Vrijdag was het prime nieuws in Nederland: we krijgen steeds vaker kanker, en vooral huidkanker neemt toe, met name onder de babyboomers die nu oud gaan worden. Huidkanker is een kanker van de oudere mens met name, zoals eigenlijk alle kankers, maar hier moeten we iets rechttrekken, omdat huidkanker ook op jongere leeftijd steeds vaker voorkomt, denk aan dertigers. Nu vind ik persoonlijk huidkanker nog de minst erge vorm van kanker, althans, de minst erge vorm van huidkanker komt het meest voor: de basaalcelcarcinoom. Hij is met eenvoudige middelen goed te verwijderen: van creme tot wegschrappen en uitsnijden. Je kan er alleen wel verdomd lelijke littekens aan over houden, en dat is zeker in het gezicht niet fijn.

‘Smeer jij,’ vroeg de arts….

Een arts vroeg mij van de week nog wat ik nou van anti-zonnebrandmiddelen vind en of ik ze zelf ook gebruik. Maar natuurlijk! En ik vertelde hem dat ze de laatste tien jaar echt veel en veel beter geworden zijn, en dat het gebruik ervan in de jaren ’80 en ’90 echt nog discutabel weg. Om cosmetische redenen waren de synthetische, lichtabsorberende filters het meest gebruikt, maar ze waren helemaal niet veilig. Ze vielen onder invloed van het licht ook heel snel uit elkaar waardoor je huid alsnog onbeschermd was en er ook extra vrije radicaalreactie op de huid ontstond door het uiteenvallen, en doordat je door de schijnveiligheid van het niet goed werkende filter ook langer in de zon bleef.

Twintig jaar geleden was het prut

Minerale filters waren er natuurlijk ook al maar die waren dik en wit en je zag er niet uit, dus smeerde je het dun of liet je ze links liggen. Onze generatie heeft die slechte filters en de bijbehorende schijnzekerheid nog volop meegemaakt, en voilà….we betalen daar nu de rekening voor.

Schermafbeelding-2015-06-14-om-09.50.46Nu is dat natuurlijk niet alles, want met de komst van meer vrije tijd, meer welvaart en de promotie van zonvakanties, gingen we ook steeds vaker naar gebieden waar onze lichte huid helemaal niet opgebouwd was. Twee weken Middellandse Zee en je had je jaarlijkse MED dosis alweer verbruikt. Het is een optelsom.

Lichtabsorberende filters nu veel stabieler

Tegenwoordig gaan we nog steeds naar de zon, zijn we ons redelijk goed bewust van het smeren: niet een keer per dag, zoals we dat 20 jaar geleden deden, maar om de twee uur, weten we dat verbranding concrete dus heel directe DNA schade oplevert en dat we vaker in de schaduw moeten zitten en kleding moeten dragen: de opkomst van het loungen op het strand op beschaduwde bedden en in leuke jurkjes is gelukkig heel erg hip geworden. Natuurlijk komt er ook op dat bed UV-lichting, simpel door weerkaatsing, en gaat het ook door je stofje heen…maar alle kleine beetjes helpen.

Filtercocktails

Nog veel belangrijker is het dat filters zo stabiel zijn geworden: de synthetisch filters. Ze vallen niet meer na een half uur uit elkaar, ze zijn versterkt met extra anti oxidanten om vrije radicaalreacties af te zwakken, gecombineerd met meerdere typen filters voor betere bescherming, ze hechten goed aan de huid. En de minerale filters, die nog altijd mijn voorkeur hebben, zijn dankzij het gebruik van nanotechnologie zo transparant nu dat ze geen witte waas meer achterlaten.

Mineraal rules, dankzij nanotechnologie Schermafbeelding-2015-08-11-om-22.10.43

Over die nanotechnologie is de afgelopen jaren veel gezegd. Wetenschappers waren bang dat de minuscuul kleine deeltjes door de huid heen konden en in de bloedbaan terechtkwamen. Maar onderzoek laat zien dat dit kan bij een geschonden huidbarriere (huidziekten) en bij inademing (mond dicht bij het sprayen!!), maar niet op een gezonde huid. Titanium dioxide is de meest gebruikte filter nu. Lees dit artikel over de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Toch blijft de factor schijnveiligheid een issue. Je kan je nog altijd te lang veilig wanen in de zon als je een filter op hebt.  Het blijft belangrijk naar de kleur van je huid te kijken: wordt hij rood? Eruit! Gaat hij erg warm aanvoelen? Eruit! Dit zijn je natuurlijk beschermingsmechanismen. En kinderen? Laat ze gewoon in de schaduw spelen, hetgeen ze van nature ook het lekkerst vinden. Dwing ze niet urenlang in de brandende zon te zijn. Het is funest. Voor hun huid en hun hersens: aan het einde van de dag zijn ze doodmoe door de inwerking van uv straling.

Schijnveiligheid blijft….

Denk ook niet van ‘ ik bak niet op het strand, dus ik hoef niet te smeren’, want ook al lig je niet stil in de zon, maar fiets je, tuinier je, sport je…je blootstelling aan uv-straling is net zo heftig, en moet dus net zo krachtig afgeschermd worden.

Smeer ik de hele dag? Nee. Mijn gezicht wordt wel met meerdere laagjes bedekt van anti-oxidanten serum en gekleurde filters, en dat wordt ook bijgewerkt op de dag, maar verder heb ik het liefst kleding aan en waar nodig een petje op mijn hoofd.  Ik geloof dat dat nog altijd de beste beschermers zijn.

Laat veranderende plekjes altijd nakijken

Tot slot is het verstandig om regelmatig je huid te checken, en je rug te laten checken. Ook als je jeukende plekjes krijgt en men opmerkt dat vlekjes veranderen van vorm of kleur of grootte.

Aandacht voor melanoom: de grootste stijgen onder de huidkankers

Ik werd erop attent gemaakt door een lezeres en ze heeft absoluut gelijk dat we hier aandacht aan moeten besteden. Bij 10% van de nieuw ontdekte gevallen van huidkanker is er sprake van het (dodelijke) melanoom, en deze vorm van kanker is stijgende met 4% per jaar. Daarmee is het zelfs de snelst groeiende vorm van huidkanker. Het treft ook al vaker jongeren (15-35 jaar), terwijl het voorheen een echte 50+ kanker was, en meer vrouwen dan mannen, met name op de benen en rug. Plekken die veel blootgesteld worden aan de zon. (bron). Erfelijkheid speelt de grootste rol maar men denkt nu toch ook dat blootsteling aan uv-straling een rol van betekenis speelt.

Shoptips van onze partners!

 

Leestips:

 

Lees ook