Cindy durft voor het eerst No 5 te dragen.....

03:26 - 02:04
luistertijd 03:26 - leestijd 02:04

De nieuwe Chanel No. 5, zo werd de nieuwste geur van Chanel, No 5 L’EAU gelanceerd. No. 5 is het meest bekende parfum allertijden. Wanneer je de straat op gaat om te vragen of ze weten wat Chanel No. 5 is, zul je weinig mensen tegen komen die niet weten dat het een parfum is.

Te klassiek? Ouderwets?

En hoewel No. 5 in Frankrijk nog steeds bovenaan in de verkooplijst staat, wordt elders op de wereld die plek gedomineerd door parfums van Lancôme en Victor & Rolf. No. 5 is dan ook een klassiek, en daardoor voor sommigen, een ouderwets parfum. Dat spreekt de nieuwe generatie niet meer aan.

Maak een No 5 anno 2016!

Tijd dus voor Chanel om aan de bel te trekken en parfumeur Olivier Polge met de boodschap “Maak voor ons een No. 5 van nu!” weg te zenden. En het zullen wellicht de genen zijn, maar de zoon van Jacques Polge (de man achter No. 5 eau de parfum) heeft zich geweldig van zijn taak gekweten! Chanel No. 5 L’EAU blijkt namelijk een hele frisse hedendaagse geur met een vleugje “good old-fashioned” No. 5. Of om in de woorden van de Chanel commercial te spreken: “You know me. And you don’t.”

Deftige sinaasappelschilletjes

Zonder al teveel poespas opent L’EAU met sinaasappelschilletjes en een subtiel vleugje aldehyden. De aldehyden maakten het origineel zo zepig en gaven die ouderwetse vibe. Dat is bij deze hippere versie zeker niet het geval. De aldehyden geven de sinaasappeltjes net wat meer  bite, maar zijn zeker niet scherp metalig of te zepig.

Knisperend

Daarnaast werd het hele poederige hart van het origineel wat bijgesteld. Niet teveel stoffige, oude-damesachtige iris maar meer witte bloemen. Jasmijn, zwoele ylang-ylang voeren de boventoon en creëren samen met de citrus (citroen en bergamot doen ook mee) een een elegante roos een knisperende bloemengeur.

Frisse combi van elegant en pittig

Hierdoor wordt No. 5 L’EAU een elegante bloemengeur met een frisse ondertoon. De citrus blijft heel erg aanwezig en geeft haast een eau de cologne-achtig effect. Dankzij de basis van hout, iriswortel, vanille, vetiver en witte musk is L’EAU toch een parfum dat een veel langere duurzaamheid heeft dan de gemiddelde eau de cologne.

Chanel No 5 L'EAU FlesPrachtig en duurzaam!

Chanel No. 5 L’EAU is echter zeker geen slap eau de colognetje maar een prachtige eau de toilette. Je kunt haar zeker rijkelijk aanbrengen. De geur blijft niet zo lang hangen als het origineel in eau de toilette, en al helemaal niet als het origineel in eau de parfum. Maar het karakter van L’EAU leent zich daar dan ook niet echt voor. Het sprankelende van de opening vraagt er om vaker op een dag aan te brengen, en je hoeft niet bang te zijn om iemand anders te bedwelmen.

My first Chanel No. 5 – nu durf ik ook!

Voor liefhebbers van het origineel is dit een hele fijne luchtige variant, met de elegantie van een echt Chanelparfum maar dan wat speelser en moderner. Ik vind het ook een dikke aanrader voor vrouwen die zich net op het parfumpad begeven, want vanwege het luchtige karakter en de citrus is het aangenaam gezelschap.

Lees ook