Arts, apotheker en huidcoach geven advies!

09:22 - 05:37
luistertijd 09:22 - leestijd 05:37

Hoe verzorg ik mijn huidkanker gevoelige, vette huid?

Onlangs kwam bij ons de vraag van een lezeres binnen die graag advies wil over hoe zij haar huidkankergevoelige huid, die ook nog vet is, het beste kan verzorgen. De goedaardige plekjes worden regelmatig met stikstof behandeld, waarna ze het vet moet houden. Maar dit verergert haar toch al vette huidconditie. Ook vraagt ze zich af of het smeren met een spf 20 in de zon wel voldoende is. Haar arts zegt: ‘ Beter een lagere factor gebruiken die je vaker smeert, dan een hoge ddie je dan weer niet vaak genoeg opnieuw aanbrengt.

Onze experts arts Catharina Meijer, huidcoach Marielle Eggenkamp en apotheker Joost Roth geven ieder vanuit hun eigen vakgebied huidadvies en productadvies:

portret catharina meijerCosmetisch arts Catharina Meijer

‘ Allereerst, het is lastig om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zonder het volledige dossier te kennen.

Geen retinol bij huidkanker

Over het algemeen geldt, dat in geval van huidkanker het gebruik van hoog gedoseerde retinol moet worden voorkomen. Alhoewel ik dagelijks retinol voorschrijf, is stimulans bij huidkanker ongewenst. Het is namelijk niet ondenkbaar dat de stimulans van de kankercellen de aandoening kunnen verergeren.

Actinische keratose? Dan wel retinol

RestoracalmHet verhaal van de lezer lijkt te passen bij actinische keratose, dat is geen kanker, maar een voorstadium van basaalcelcarcinoom (1 van de minder agressieve vormen van huidkanker). Bij het voorkómen van mutaties in de huid en dus van (voorstadia van) huidkanker kan retinol juist wel een positieve rol spelen. Immers, retinol activeert vernieuwing van huidcellen en draagt daardoor bij aan een gezonde huid met jonge gezonde huidcellen.

De conditie van de huidbarriere moet verbeterd

De andere symptomen, een gevoelige, vette huid met verstopte poriën en af en toe wat pukkeltjes, zijn desondanks prima te verbeteren. Het feit dat gevoeligheid wordt benoemd, duidt op een slecht functionerende huidbarrière, wat met een product als Restoracalm van ZO Medical, in combinatie met Daily Power Defense (anti-oxidanten) van ZO Skin Health snel zal verminderen.

Talgproductie afremmen

De verstopte poriën en pukkeltjes worden doorgaans veroorzaakt door een te hoge talgproductie. Door de huid dagelijks tweemaal goed te reinigen met Oilacleanse en Cebatrol van ZO medical (bevat salicylzuur) wordt de talgproductie snel geremd en zal niet alleen de vetheid afnemen, maar zullen ook de poriën minder snel verstopt raken en de pukkeltjes verminderen en op termijn verdwijnen.

Hoge zonbescherming

Voor wat betreft het zonbeschermer-gebruik, ben ik het absoluut niet met mijn collega eens. Een SPF 20 is onvoldoende. Veel aanbrengen betekent niet een betere bescherming. Uit diverse studies is gebleken dat een SPF tussen 30 en 50 optimaal is. Zeker bij een huid met kanker is bescherming extreem belangrijk.

sunforgettableZonbescherming in poedervorm – over je make-up

Discipline om de zonbeschermer regelmatig aan te brengen is de sleutel voor een goede bescherming gedurende de hele dag. Voor mensen die make-up dragen (primer/foundation) is dat natuurlijk lastig. Aan hen adviseer ik overdag Sunforgettable van Colorescience te gebruiken. Dit is een minerale zonbeschermer met SPF 50 in een dusdanige poedervorm dat deze over make-up kan worden aangebracht zonder de “look” te verstoren. Deze is verkrijgbaar in een handige “self-dispensing” kwast. Daarmee is er geen enkele reden meer om de discipline niet op te kunnen brengen!

Ik zeg er echter wel bij, dat dit een algemeen advies is, zonder het dossier te kennen. Voor een advies aan de lezeres, raad ik haar aan een van mijn klinieken of partner-salons te bezoeken.

 

Zomer skincare geheimen van de pro: Marielle EggenkampHuidcoach Marielle Eggenkamp

Voor iedere huid, ongeacht in welke conditie deze verkeerd, is intensief maar mild reinigen de eerste stap naar een gezonde huid.

Mild reinigen

In het geval van een vette, maar ook gevoelige huid is reinigen met een hydrofiele reinigingsolie, zoals Cleansing Oil, een goed idee omdat deze heel zacht is voor de huid en geen irritatie geeft.

Juist olie lost vet op

Daarnaast is het zo dat olie juist olie (dus ook huidvet) oplost en de huid dus minder vet maakt. Verwijder de oil met een verwarmd klein handdoekje. Hierdoor komt de doorbloeding wat op gang en een warme huid met openstaande vaatjes neemt veel beter crème op. Ook een goed vochtgehalte van de hoornlaag zorgt voor beter transport. Als het warme kompres nog wat stoom uitwasemt, verzadigt dat de hoorncellen en werkt het nog beter.

De huid voorbereiden met spray

Aansluitend kun je de huid het beste nareinigen met een zachte reinigingslotion als Sensitive Skin Lotion, om alle laatste restjes vuil en/of make-up te verwijderen en de huid fris en schoon zonder irritatie achter te laten. Bereid je huid daarna voor op de creme, door eerst de Sparkling Spray met Aloë Vera te vernevelen. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat andere stoffen beter in de huid kunnen worden opgenomen.

Een niet vette, maar wel talgregulerende en kalmerende creme

Zorg uiteindelijk voor een niet te vette crème die aansluit op de behoefte. Voor een vette gevoelige huid is van hannah de Clearity Cream een goede keuze. Deze crème bevat zuivere werkstoffen afkomstig uit natuurlijke bronnen zoals etherische oliën, maïs en pompoen, daarmee werkt het normaliserend op zowel de natuurlijke huidbarrière als bij ontstekingsreacties en jeuk in de huid. De toevoeging van rozemarijnolie zorgt voor een activering van de doorbloeding in de huid, balanceert de vethuishouding, reguleert de talgproductie en heeft een zuiverende werking.

Goed spf advies

De gedachte van de arts dat je beter lager maar vaker kan smeren dan hoger en te weinig, kan goed zijn, maar strookt niet met de realiteit. Laag of hoog, mensen smeren uberhaupt te weinig bij op de dag. Daarom kun je altijd beter voor hoger kiezen, vanaf spf 30, en dan wel 1 theelepel per cm2. Zeker gezien de huidconditie van deze vrouw.

Voorkom oxidatieve schade

Kies bijvoorbeeld voor Juvi Protect van hannah of SunFilm Face Gel SPF30 van Juliette Armand. De laatste is overigens meer geschikt voor de vette huidconditie en helpt daarnaast door het innovatieve ingrediënt EUK-134 om DNA-schade en oxidatieve stress van de huid te voorkomen en herstellen.

 

Apotheker Joost RothApotheker Joost Roth

Stikstofbehandeling is een behandeling tegen huidafwijkingen door middel van kunstmatige bevriezing. Hiervoor wordt vloeibare stikstof gebruikt. Het is één van de oudste behandelmethoden in de dermatologie.

Stikstof beschadigt weefsel waardoor het gaat schilferen

Stikstof is een reukloos en kleurloos gas dat in de lucht voorkomt. Vloeibare stikstof is extreem koud en heeft een temperatuur van ongeveer – 195 °C. Door de aangetaste huid hiermee te bevriezen, vindt er beschadiging van het weefsel plaats. De huidcellen die zijn bevroren sterven af en worden vervangen door nieuwe, gezonde huid. Hierdoor ervaar je dus een schilferige huid die ook droog aanvoelt.

Bescherm de huidbarriere
Eén van de belangrijkste functies van onze huid is zijn barrière-functie. Doel van de huidverzorging zou in dit geval moeten zijn het herstellen van de beschadigde huid en de barrièrefunctie. Uiteraard kan je dit met een heleboel huidverzorgingsproducten doen.
Vaseline ondersteunt de barrièrefunctie bijvoorbeeld, maar naar mijn mening wel te weinig om echt de huid ook weer te herstellen.

Producten die ik je adviseer

La Roche-Posay CICAPLAST Wondheling (lees hier meer) of Dr.G Bio-Rtx Mentor Cream 7 (lees hier meer) zouden mijn inziens goed producten kunnen zijn. Verder zouden producten voor een droge huid zinvol kunnen zijn om de barrière functie van de huid te herstellen. Ik geef hier een overzicht van producten hiervoor.

Hoge zonbescherming

Wat zonbescherming betreft is het inderdaad niet verstandig om niet vaak genoeg te smeren. Echt is mijn advies wel om een hoge bescherming te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig gebruik van zonnebrandcrème effectief is in het voorkomen van huidkanker (plaveiselcel carcinoom (SCC) en actinische keratose (AK) in de huid. Ga je langer naar buiten, kies dan minimaal spf 30 en smeer dik, om ook echt deze factor te bereiken.

Let op met medicatie

Let ook op met medicatie, vooral medicatie die het immuunsysteem onderdrukt, ook dan wordt de huid gevoeliger voor de inwerking van uv-straling en dus voor kwaadaardige huidaandoeningen.

Actinica® Lotion is een medisch hulpmiddel ter preventie van bepaalde vormen van niet-melanome huidkanker bij risicopatiënten. Dus de gangbare huidkankers als basaalcelcarcinoom, maar ook actinische keratose, het voorstadium van huidkanker. Lees hier meer over het product.

De effectiviteit van Actinica is in een klinische studie onderzocht bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem. De resultaten suggereren dat het dagelijks toepassen actinica leidt tot minder non-melanome huidkankers. Overigens is hiermee niet uitgesloten dat overige zonnebrandmiddelen ook werken bij de preventie van verschillende vormen van huidkanker.

Lees ook