Een smeerprotocol voor een egale teint

15:34 - 09:20
luistertijd 15:34 - leestijd 09:20

Homepage ZO Medical Producten

ZO Medical en ZO Skin Health: Corine over de producten

Afgelopen augustus heb je op BeautyJournaal kunnen lezen over mijn melasma behandeling door cosmetisch arts Catharina Meijer met de producten van ZO Medical van Dr. Zein Obagi (klik hier om het artikel na te lezen). Ditmaal vertel ik je iets meer over de verschillende producten die ik gebruik voor mijn behandeling en de eerste ervaringen.

Corine heeft melasma op het voorhoofd langs de haargrens, op de jukbeenderen, op de bovenlip en op de kin – langs de onderlip

Niet zomaar smeren…

Na mijn bezoek aan DermaClinic in Zwolle, de huidkliniek van Catharina, heb ik diverse producten uit de ZO Medical lijn en enkele producten uit de ZO Skin Health lijn mee gekregen om thuis te gebruiken. De melasma behandeling vindt dan ook voornamelijk in je eigen badkamer plaats. Daarbij is het van belang dat je niet ‘zomaar’ met de producten aan het smeren slaat, maar een op de huid en het huidprobleem afgestemd behandelprotocol volgt.

Leestip: Lees hier Corine’s eerste verslag over het kliniekbezoek

ZO Medical Protocol

Het startprotocol van DermaClinic met daarop de ZO Medical producten in volgorde van gebruiken. De eerste dagen lag het protocol prominent in mijn badkamer, bij wijze van geheugensteuntje.

Hieronder bespreek ik de producten uit mijn protocol, in de volgorde waarin ik ze ’s ochtends (AM) en ’s avonds (PM) gebruik.

Eerste indruk van de producten

De producten van ZO Medical en ZO Skin Health zitten allen in een eenvoudige, doch stijlvolle verpakking. Een absoluut pluspunt vind ik het feit dat de crèmes en serums allemaal luchtdicht verpakt zijn in een flacon met een pompje. Catharine heeft me uitgelegd dat Dr. Zein Obagi heel bewust voor deze verpakking heeft gekozen en dat je er daarom verstandig aan doet de inhoud niet over te hevelen naar een andere (reis-) verpakking, zoals ik nog wel eens doe als ik op reis ga.

De pompjes helpen mij ook bij het nauwkeurig doseren van de producten. Op mijn startprotocol staat per product namelijk precies vermeld hoeveel pompjes ik moet gebruiken.

OilacleanseOilacleanse (AM en PM)

Mijn protocol begint met reinigen. Oilacleanse zit in een handige grote verpakking van 240 ml (hier heb je weken plezier van!) en verwijdert dode huidcellen en ongewenste bacteriën. Ik breng de reinigingsgel met vochtige handen aan. Oilacleanse ruikt heerlijk fris, voelt mild aan, maar is krachtig genoeg om zelfs hardnekkige make-up te verwijderen.

Leuk detail zijn de kleine witte en rode scrubkorrels in de kleurloze reinigingsgel, die oplossen wanneer je de gel goed inmasseert. Ik maak er een sport van alle korrels te laten verdwijnen op mijn gezicht; een fijne bijkomstigheid is dat ik daardoor bewuster mijn gezicht schoonmaak dan voorheen en geen plekje oversla. Ik spoel de Oilacleanse van mijn gezicht met een plens lauwwarm water.

Doel: een schone huid is beter voorbereid op de volgende stappen.

VitascrubVitascrub (AM)

Dr. Zein Obagi gaat voor een dubbele reiniging, want na de Oilacleanse gebruik ik – alleen in de ochtend – ook nog de Vitascrub. Deze blauwkleurige scrub ruikt heerlijk fris en begint licht te schuimen bij contact met water. De scrubkorreltjes bestaan uit kristallen microbolletjes, die een heel fijn ‘scrubgevoel’ geven. Eerder een soort polijsten, dan scrubben.

Ik scrub mijn gezicht een kleine minuut; dit vermindert overtollig talg, vuil en onzuiverheden, en verbetert bovendien de bloedsomloop. Ik voel dat mijn huid vrijwel direct begint te tintelen, met roze blosjes op mijn wangen als resultaat. Fijn!

Vitascrub heeft een dubbele exfoliërende werking door de combinatie van alpha- en betahydroxyzuren met de kristallen microbolletjes.

Doel: Mijn huid wordt mijn huid voorbereid op een optimale opname van de producten en werkzame stoffen tegen melasma die nog komen gaan.

CebatrolCebatrol (AM en PM)

Ik sluit mijn reiniging af met Cebatrol Oil Control Pads. Een doosje met daarin 60 reinigingspads, waarbij je de vloeistof uit het blauwe flesje giet. De pads nemen de vloeistof volledig op en bevatten daardoor precies voldoende voor 1 keer gebruik.

Belangrijke werkzame stoffen in Cebatrol zijn 2% salicylzuur om de talgproductie te reduceren, amandelzuur om factoren weg te nemen die ontstekingen veroorzaken en tot slot triclosan vanwege zijn antibacteriële werking. Cebatrol normaliseert bovendien de grootte van de poriën. Dat is natuurlijk een fijne bijkomstigheid van een behandelprotocol tegen melasma.

Ik beweeg de pad over mijn gezicht net zolang totdat deze droog aanvoelt en de vloeistof door mijn huid is opgenomen. Dit is een pittige stap in mijn protocol; de vloeistof prikt in mijn huid. Niet zeer pijnlijk, maar het is wel duidelijk dat er wat gebeurt. Vooral de eerste dagen is dit even wennen. Dit gevoel kende ik niet van een ‘normaal’ wattenschijfje met tonic.

Doel: Ook Cebatrol bereidt de huid voor op de producten die nog komen gaan; met die wetenschap begin ik het prikken na verloop van tijd juist te waarderen. Alsof mijn huid roept: kom maar op!

GlycogentGlycogent (AM)

Dit wordt ook wel de ‘exfoliation accelerator’ genoemd en dat is precies wat Glycogent doet. Het versnelt de natuurlijke exfoliatie en celdeling van de huid en helpt ontstekingen en daarmee toekomstige beschadiging (zoals littekentjes) van de huid te voorkomen. Glycolzuur en melkzuur zorgen voor vernieuwing van de bovenste huidlaag, aloe vera, groene thee en kamille kalmeren en voeden de huid.

Glycogent wordt razendsnel door mijn huid opgenomen. Ik voel wederom een tinteling, ditmaal geen pittige variant. En of het nu komt door de uitgebreide reiniging, of door het product zelf, ik voel duidelijk dat Glycogent diep in mijn huid wordt opgenomen. Precies waar ik het wil hebben.

Doel: Het versnellen van exfoliatie en celdeling is van belang voor vrijwel alle huidproblemen, waaronder melasma. Huidcellen worden gestimuleerd om gezonde nieuwe cellen aan te maken, terwijl de huid zich tegelijkertijd ontdoet van ‘probleemcellen’.

Na gebruik van dit product is een goede zonbescherming erg belangrijk – Glycogent bevat alphahydroxyzuren die de huid gevoeliger maken voor zon – maar gelukkig bevat mijn behandelprotocol ook een goede SPF50. Daarover straks meer.

C-Bright

C-Bright 10% Vitamine C Serum (AM en PM)

De C-Bright activeert zichzelf pas wanneer het in contact komt met het natuurlijke vochtgehalte van de huid. Daardoor voelt het serum eerst wel wat pasteus, maar dit gevoel verdwijnt snel tijdens het insmeren. Net als Glycogent wordt ook dit product razendsnel door mijn huid opgenomen. En wederom die tinteling, alsof mijn huidcellen wakker worden geschud. Het serum is watervrij, zodat de vitamine C stabiel kan worden gehouden.

Het is met dit product wel eventjes oppassen geblazen bij de haargrenzen. Wanneer je per ongeluk je haren mee insmeert, dan kleuren ze vrij snel licht oranje door de vitamine C. Overigens is dit met een wattenschijfje met lauwwarm water eenvoudig weer te verwijderen.

Doel: Vitamine C is een krachtig anti-oxidant die de huid helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zorgt er bovendien voor dat de huid sneller exfolieert en de huidteint egaler wordt.

BrightaliveBrightalive Non-Retinol Skin Brightener (AM en PM)

Een hele fijne, fluweelzachte crème met een luxe salongeur.

Doel: Het pakt mijn pigmentvlekken aan met behulp van onder meer vitamine C en alpha-arbutine. Van laatstgenoemd ingrediënt is klinisch bewezen dat het in staat is de melanineproductie te remmen en daarmee nieuwe pigmentvlekken kan voorkomen. Brightalive bevat geen retinol of hydrochinon, waardoor het een goed alternatief is voor mensen die deze ingrediënten niet goed verdragen.

…combinatie met hydrochinon wel mogelijk

Brightalive kan overigens wel met hydrochinon worden gemengd voor wie extra snel resultaat wil. Door de uitstekende aflevertechnieken van de producten van ZO Medical komt de hydrochinon in combinatie met Brightalive dieper in de huid (tot in de dermis) dan wanneer je alleen hydrochinon gebruikt. Je pakt daarmee ook het dieper gelegen pigment aan.

Mijn ervaring met hydrochinon

Zelf heb ik – in overleg met Catharina – slechts enkele keren hydrochinon toegevoegd aan mijn behandelprotocol. Enerzijds omdat mijn huid al vrij snel progressie maakte, anderzijds omdat ik ook een objectief beeld wilde vormen over de resultaten van alleen ZO Medical, dus niet ‘geholpen’ door andere producten.

Ossential

Ossential Daily Power Defense (AM)

Dit is een van de producten uit mijn behandelprotocol die afkomstig is uit de ZO Skin Health lijn. Retinol, enzymen en anti-oxidanten herstellen beschadigde huidcellen en helpen toekomstige schade voorkomen. Matrixyl 3000 vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels, verbetert de stevigheid van de huid en egaliseren de huidtoon. Tot slot houdt Omega-6 Ceramide vocht vast in de huid.

Deze lichte crème smeer makkelijk uit, wordt snel door mijn huid opgenomen en ruikt wederom heerlijk. Niet te overheersend, maar precies goed om me een gevoel van luxe te geven.

Doel: Deze dagcrème is een multi-tasker bomvol werkzame stoffen die mijn huid als een extra barrierelaag beschermen.

De producten uit de ZO Skin Health lijn zijn iets minder krachtig, zoals je ook in mijn vorige artikel hebt kunnen lezen. Je kunt deze in principe ook zonder tussenkomst van een huidarts aanschaffen. Mocht je dat overwegen, dan is de Ossential Daily Power Defense een schitterend product voor een eerste kennismaking met ZO Skin Health, als je het mij vraagt. Een heuse alleskunner!

OclipseOclipse Smart Tone Broad Spectrum SPF 50 (AM en overdag iedere 2 uur bijsmeren)

Dan zijn we nu aangekomen bij een voor mij belangrijke stap in het behandelprotocol… zonbescherming! Want zon is ongetwijfeld de grootste vijand van mensen met melasma. Ik gebruik de Oclipse – ook een product uit de ZO Skin Health lijn – elke dag, weer of geen weer, zon of bewolking.

Catharine heeft me namelijk uitgelegd dat UV-A stralen zelfs door het raam heen dringen (lees ook dit artikel op BJ) en dat je dus in de auto of op je werkplek vlak bij het raam nog steeds wordt blootgesteld aan UV-A.

Doel: Om de vorming van extra pigment te voorkomen nu mijn melasma bestreden wordt. Het bevat pigmentjes die zich aanpassen aan de huidtint. Het geeft een egale, gezonde kleur, ik heb geen foundation meer nodig!

RetamaxRetamax (PM)

Dit product bevat een krachtige dosis retinol (vitamine A) die de huid helpt te verjongen door de natuurlijke productie van collageen en de natuurlijke hydratatie van de huid een boost te geven.

Ook Retamax is weer zo’n product dat mijn huidcellen ‘aanslingert’. Ik voel het tintelen, tot diep in mijn huid. Het doseren van Retamax komt wel vrij precies. Wanneer ik per ongeluk iets te royaal smeer (een pompje teveel), dan moet ik dat de volgende dag bekopen met velletjes op mijn kin. Maar al doende leert men en al snel heb ik de juiste dosering onder de knie.

Doel: Vitamines C en E en plantaardige buddleja stamcellen hebben een anti-oxidante en anti-inflammatoire werking, waardoor de nieuwe, gezonde huid die tijdens mijn melasmabehandeling ontstaat, tegen ontstekingen wordt beschermd.

Restoracalm (zo vaak als nodig)

RestoracalmRestoracalm is de eerste weken van mijn behandeling dan ook een absolute ‘beautyvriend’ geworden, die overal met mij mee naar toe is gegaan. Je mag Restoracalm namelijk zo vaak als nodig gebruiken. Bij roodheid, bij trekkerigheid, bij schilfertjes… een laagje van dit heerlijk voedende en verzachtende product er overheen en irritaties verdwijnen vrijwel meteen.

Doel: Het is speciaal ontwikkeld om de huid te kalmeren tijdens de therapeutische behandeling met producten van ZO Medical.

Tip: Restoracalm is ook een heel fijn product voor tijdens guur winterweer. Lees hier het artikel van Catharina Meijer over het afstemmen van gezichtsverzorging op leeftijd en seizoenen.

Dit is een hele waslijst…

Ik kan me voorstellen dat het je nu duizelt van de verschillende producten. Het lijkt een hele waslijst en daarmee ook een hele operatie iedere ochtend en avond in de badkamer. Maar ik moet je zeggen… dat valt alleszins mee! Ik heb de producten op volgorde van gebruiken in mijn badkamerkastje gezet en na twee of drie dagen ‘oefenen’ met het protocol bij de hand, kreeg ik al snel handigheid in het gebruiken van alle producten.

Snelle opname, dus je kan flink doorsmeren

Doordat de producten snel door de huid worden opgenomen, kan je vrijwel in één ruk van ‘links naar rechts’ doorsmeren. Zelfs bij het aanbrengen van het laatste product is mijn huid nog niet verzadigd.

ZO Medical Badkamerkastje

En de bijwerkingen?

Met zoveel krachtige werkzame stoffen kan het bijna niet anders dan dat er iets gebeurt met je huid. Vrijwel iedereen die begint met de producten van ZO Medical heeft last van bijwerkingen, in meer of mindere mate. Roodheid, trekkerigheid, schilfering…. Dat is ook niet gek, want er gebeurt nogal wat in je huid, wanneer je met ZO Medical aan de slag gaat. De volgende animatie laat dit goed zien:

https://www.youtube.com/watch?v=qSmwdd_GOkw

Velletjes op mijn huid

Zelf had ik vooral de eerste paar weken last van velletjes op mijn kin, die in de loop van de dag ontstonden. Door middel van een beetje handig agendabeheer (belangrijke afspraken vroeg in de ochtend inplannen, wanneer er nog geen velletjes zijn), hebben mijn collega’s niets van deze bijwerkingen gemerkt.

Velletjes

Velletjes op mijn kin, vooral de eerste weken.

Na een week of vier waren de velletjes vrijwel helemaal verdwenen en daarmee verdween ook het trekkerige gevoel. Vanaf de vijfde week heb ik vrijwel geen bijwerkingen meer gehad, af en toe nog een verdwaald schilfertje. Dan kwam de Restoracalm weer goed van pas.

Overigens is dit voor iedereen verschillend. Laat je hierdoor niet leiden of misleiden, wanneer je overweegt om ZO Medical te gebruiken.

Een disclaimer van mijn kant: maatwerk, maatwerk, maatwerk!

De producten die ik in dit artikel de revue heb laten passeren, vormen niet zomaar een willekeurig behandelprotocol. Het is mijn protocol. Ga dus niet op basis van dit artikel zelf ‘hobbyen’ met producten van ZO Medical, maar laat je altijd goed adviseren door een specialist.

Benieuwd naar hoe mijn huid er tijdens en na de behandeling met de ZO Medical producten uit ziet? Dat laat ik je de volgende keer zien. Ik blik dan ook met je terug op het hele behandeltraject en laat je weten hoe ik dit heb ervaren.

Wil jij een maatwerk advies van een cosmetisch arts?

Bekijk dan eens de website van DermaClinic voor een overzicht van de behandelingen en behandellocaties.

Lees ook