Brands we love Colorescience/NuFACE/Zo Skin Health Cosmetische dermatologie Droge huid Expertadvies Gezicht Huidzorg Voor hem

Moet creme op leeftijd en seizoen afgestemd zijn?

dr. Catharina Meijer
Geschreven door dr. Catharina Meijer

Dr Catharina Meijer legt de feiten bloot

Moet creme op leeftijd en seizoen afgestemd zijn?
leeftijd en seizoen

Een lezer stuurde ons onlangs de vraag of het echt noodzakelijk is dat verzorgingsproducten op het seizoen en je leeftijd afgestemd moeten zijn. Hij vertelt: ‘ Vaak hoor ik dat je echt vast moet houden aan de verzorgingslijn die voor jouw leeftijd bedoeld is, anders heb je straks niets ‘sterkers’ meer als je huid verder veroudert. En vergelijkbaar was het advies om vooral geen olieserum in de zomermaanden te kopen, omdat ik dan voor de winter niets ‘sterkers’ meer zou hebben voor mijn huid. 

”Ik geloof wel dat het goed is om naar een algemeen advies te luisteren en rekening te houden voor de aanbevelingen afhankelijk van de leeftijd en het seizoen, maar niet “omdat je anders straks niets sterkers hebt om je huid te verzorgen.” 

Wij vonden dit een mooie vraag om neer te leggen bij ons expertteam-lid en cosmetisch arts Catharina Meijer van Dermaclinic.

“Dit zijn veelgehoorde vragen, veelal veroorzaakt door de marketing machines van de grote cosmetica fabrikanten”, aldus Catharina Meijer. Iemands werkelijke leeftijd en “huidleeftijd” kunnen enorm verschillen. Door inwendige factoren en externe invloeden kan bijvoorbeeld een huid vroegtijdig verouderen en er op je 40ste al als 60 uitzien. Of andersom kan iemand van 60 nog een huidconditie hebben van 40.

Het verschil tussen je werkelijke- en je huidleeftijd

Het is in beide gevallen onzin om iets te gebruiken wat voor de leeftijd zou zijn ontwikkeld. Het portret catharina meijeris juist heel belangrijk om te kijken naar de huidige huidconditie en daar een behandelprotocol met cosmeceuticals op af te stemmen en indien nodig zelfs aan te vullen met al dan niet topische medicatie. Ongeacht de leeftijd.

Geef de huid wat het op dat moment nodig heeft

Wachten met “iets sterkers” tot latere leeftijd heeft zelfs een averechts effect als de huidconditie het sterkere product eigenlijk nu vereist. In plaats van de veroudering nu te behandelen gaat de veroudering door en kan op latere leeftijd nog wel verbetering worden bereikt, maar waarschijnlijk niet meer tot het niveau van nu.

Problemen oplossen om erger te voorkomen

Als iemand daarbij een huidconditie heeft met medische indicatie, denk bijvoorbeeld aan acne, acne-schade (littekentjes, vlekjes), rosacea, diverse vormen van hyperpigmentatie, zijn dat ook redenen om ook op jongere leeftijd al (maar eigenlijk bij elke leeftijd) sterkere producten en protocollen in te zetten. Daarmee lossen we die problemen op en voorkomen we dat ze opnieuw kunnen optreden.

Conditie telt, niet de leeftijd

In mijn klinieken en bij alle salons waar DermaClinic mee samenwerkt wordt daarom altijd gekeken naar de huidconditie en niet naar iemands leeftijd om het juiste productgebruik te adviseren.

De invloed van het jaargetijde

Het tweede deel van de vraag, over het gebruiken van producten waar de huid behoefte aan heeft of producten gebruiken op basis van jaargetijde, daar geldt eigenlijk eenzelfde principe voor. Het maakt niet uit welk seizoen het is, de huidconditie bepaalt waar de huid behoefte aan heeft. Maar… begrijp me niet verkeerd. Ik bedoel niet dat de huid in de winter behoefte kan hebben aan een rijkere crème of iets dergelijks. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

De rol van de huidbarrière

In de loop van het najaar krijgen mensen vaak het gevoel dat de huid wat droger wordt, trekkeriger aanvoelt en sneller geïrriteerd raakt. Doorgaans gebeurt dit op het moment dat het buiten kouder wordt en de verwarming weer aan gaat (of hoger gezet wordt). Het gevolg hiervan is dat de lucht waarin we het grootste deel van de dag verkeren (binnen, thuis of op het werk) droger wordt. Als de huidbarrièrefunctie dan niet goed is, zal er vocht vanuit de huid naar de oppervlakte gaan en verdampen: de huid dehydrateert (droogt uit). Dit en niks anders is de oorzaak van de behoefte aan een rijkere crème.

Rijke crème biedt alleen instant verlichting

Het vervelende is echter, zoals ik mijn eerste artikel voor Beauty Journaal heb uitgelegd, dat die rijkere crème op termijn het uitdrogende effect alleen maar versterkt. Die crème houdt de huid huid en seizoenimmers voor de gek en wekt de indruk van goede hydratatie (terwijl het vocht in de crème helemaal niet de huid in kan), waardoor de diepere huidlagen stoppen met vocht binden. De gevolgen: een verder verslechterende barrièrefunctie, uitdroging van de huid en zelfs een verouderende werking.

Niet moisturizen maar herstellen

Mijn aanpak is daarom 100% de andere kant op: niet moisturizen (dus niet die lekkere dikke creme die je neigt te pakken) maar herstellen van de barrièrefunctie waardoor de huid zichzelf kan hydrateren, het trekkerige gevoel permanent verdwijnt en de huid minder gevoelig wordt en minder snel geïrriteerd raakt. Dan maakt het niet meer uit wat voor seizoen het is. Lente, zomer, herfst of winter, de gezonde barrièrefunctie zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd is en blijft.

Verwijder dode huidcellen

Belangrijk is om dagelijks diep te reinigen, de talgproductie te verminderen, verouderde huidcellen te verwijderen (exfoliëren), voldoende anti-oxidanten om de huid gezond te maken en te beschermen en soms zelfs een beetje retinol om een goede huidfunctie te stimuleren.

Strenge vorst, een uitzondering

Natuurlijk zijn er uitzonderingen in extreme situaties, zoals bijvoorbeeld strenge vorst waarbij de lucht extreem droog is, dan voelt zelfs de meest gezonde huid trekkerig aan. Voor (onder andere) die situaties heeft dr. Obagi Restoracalm (ZO Medical) ontwikkeld. Een lichte crème, die ingrediënten bevat die de huidbarrière direct versterken en de huid stimuleren om nog meer vocht te binden en vast te houden.

De stelling dat de huid producten nodig heeft afhankelijk van leeftijd en seizoen is dus wat mij betreft een fabeltje. Feit is immers dat de fysiologie van de huid altijd hetzelfde is.

Meer weten over Brands we love?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

dr. Catharina Meijer

dr. Catharina Meijer

Dr. Catharina Meijer is cosmetisch arts. Zij behaalde haar arts-diploma in 1992 aan het UMCG en promoveerde in 2000 op het gebied van chirurgie. Ze gelooft ook sterk in huidverbeterende behandelingen naast injectables. Daartoe werkt ze met de producten van ZO Skin Health en ZO Medical en is ze opleider voor dit merk. Ze is tevens voorzitter van de NVCG, de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen.

6 reacties

 • Beste Angela,
  De protocollen die bij een ZO-behandeling worden ingezet variëren van persoon tot persoon en kunnen, afhankelijk van de huidconditie, bestaan uit minimaal 4 tot soms 8-9 producten bij ernstiger huidproblemen. Alleen een retinol-product gebruiken, zoals bijvoorbeeld Retamax of Advanced Radical Night Repair, geeft wel resultaat, maar zonder de voorbereidende stappen Wash-Scrub-Oil Control zal de opname niet optimaal zijn en daardoor ook het resultaat niet. Hetzelfde geldt voor de overige producten, die o.b.v. de huidconditie worden voorgeschreven. Omdat Dr. Obagi maar 1 doel heeft: de huid gezond maken en houden, zijn die eerste stappen essentieel. Die zorgen ervoor dat de huid grondig maar verantwoord wordt gereinigd, het overtollige talg wordt verwijderd en de bovenste huidlaag (stratum corneum) niet te dik wordt. Zo zorgen deze stappen gezamenlijk voor een optimale opname van de actieve ingrediënten en wordt de huidconditie al heel snel zichtbaar beter! Kortom, de producten die worden voorgeschreven door de ZO-behandelaar doen er allemaal toe, maar de hoeveelheid producten is voor iedereen verschillend.

  Als je wilt weten wat het optimale protocol voor jouw huid is, kun je bij Dermaclinic en haar partnersalons en bij de meeste andere ZO Behandelcentra in Nederland terecht voor een gratis en vrijblijvende intake.

 • Ben wel benieuwd met deze inzichten welke producten de huid nu echt nodig heeft. Tuurlijk per huid verschillend maar is de hele lijn van Obagi dan nodig om de huid te optimaliseren of alleen de producten die er echt toe doen (zoals oa retinol, oclipse,etc). Als ik Obagi wil aanschaffen, waar ik oprechte interesse in heb, moet ik, zoals het is uitgelegd, 8-10 producten aanschaffen. Is dit dan echt allemaal nodig met het bovenstaande artikel in mijn achterhoofd???

 • Hè, hè, eindelijk iemand die het snapt en duidelijk verwoorden kan! Sleutel voor aanschaf van alle huidverzorging is: comfort! Top!

 • Mooi en duidelijk artikel.
  Naast de huidconditie is het natuurlijk ook nog belangrijk om naar de levensstijl van desbetreffende persoon te kijken om de behoefte nog beter af te stemmen, eventueel nog aangevuld met goede supplementen.

 • Dank je wel, Catharina voor zo’n uitgebreide advies zonder marketingsfabeltjes, maar wel met een goed kennis van hoe de fysiologie van de huid werkt. En ik moest toch weer eens stil staan bij het feit, dat een prettig gevoel en mooi uiterlijk na een gebruik van een rijke crème hoeft niet gelijk te staan aan de gezonde huidbarrière. De huid moet het ook zelf doen. Toch even goed onthouden.

 • Ik ben het helemaal eens met Catharina Meijer. Wat de kalenderleeftijd is van iemand is helemaal niet van belang. Het gaat om de conditie van de huid en zijn behoefte. Mijn advies is dan ook: kijk iedere keer als je weer aan een nieuwe crème toe bent naar de behoefte en laat daardoor je keus bepalen. Mocht er door omstandigheden tussen twee potten door een andere behoefte zijn, zet dan de pot die je nog hebt tijdelijke op een donkere koele plaats. Dan kan je daar weer heerlijk verder mee smeren als je huid weer in balans is.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.