Dr Catharina Meijer legt de feiten bloot

06:08 - 03:41
luistertijd 06:08 - leestijd 03:41

Moet creme op leeftijd en seizoen afgestemd zijn?

Een lezer stuurde ons onlangs de vraag of het echt noodzakelijk is dat verzorgingsproducten op het seizoen en je leeftijd afgestemd moeten zijn. Hij vertelt: ‘ Vaak hoor ik dat je echt vast moet houden aan de verzorgingslijn die voor jouw leeftijd bedoeld is, anders heb je straks niets ‘sterkers’ meer als je huid verder veroudert. En vergelijkbaar was het advies om vooral geen olieserum in de zomermaanden te kopen, omdat ik dan voor de winter niets ‘sterkers’ meer zou hebben voor mijn huid. 

Voorzichtig, want straks is je huid al gewend aan iets ‘sterkers’…..

”Ik geloof wel dat het goed is om naar een algemeen advies te luisteren en rekening te houden voor de aanbevelingen afhankelijk van de leeftijd en het seizoen, maar niet “omdat je anders straks niets sterkers hebt om je huid te verzorgen.” 

Wij vonden dit een mooie vraag om neer te leggen bij ons expertteam-lid en cosmetisch arts Catharina Meijer

“Dit zijn veelgehoorde vragen, veelal veroorzaakt door de marketing machines van de grote cosmetica fabrikanten”, aldus Catharina Meijer. Iemands werkelijke leeftijd en “huidleeftijd” kunnen enorm verschillen. Door inwendige factoren en externe invloeden kan bijvoorbeeld een huid vroegtijdig verouderen en er op je 40ste al als 60 uitzien. Of andersom kan iemand van 60 nog een huidconditie hebben van 40.

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

Het verschil tussen je werkelijke- en je huidleeftijd

Het is in beide gevallen onzin om iets te gebruiken wat voor de leeftijd zou zijn ontwikkeld. Het portret catharina meijeris juist heel belangrijk om te kijken naar de huidige huidconditie en daar een behandelprotocol met cosmeceuticals op af te stemmen en indien nodig zelfs aan te vullen met al dan niet topische medicatie. Ongeacht de leeftijd.

Geef de huid wat het op dat moment nodig heeft

Wachten met “iets sterkers” tot latere leeftijd heeft zelfs een averechts effect als de huidconditie het sterkere product eigenlijk nu vereist. In plaats van de veroudering nu te behandelen gaat de veroudering door en kan op latere leeftijd nog wel verbetering worden bereikt, maar waarschijnlijk niet meer tot het niveau van nu.

Problemen oplossen om erger te voorkomen

Als iemand daarbij een huidconditie heeft met medische indicatie, denk bijvoorbeeld aan acne, acne-schade (littekentjes, vlekjes), rosacea, diverse vormen van hyperpigmentatie, zijn dat ook redenen om ook op jongere leeftijd al (maar eigenlijk bij elke leeftijd) sterkere producten en protocollen in te zetten. Daarmee lossen we die problemen op en voorkomen we dat ze opnieuw kunnen optreden.

Conditie telt, niet de leeftijd

Wij kijken altijd naar de huidconditie en niet naar iemands leeftijd om het juiste productgebruik te adviseren.

De invloed van het jaargetijde

Het tweede deel van de vraag, over het gebruiken van producten waar de huid behoefte aan heeft of producten gebruiken op basis van jaargetijde, daar geldt eigenlijk eenzelfde principe voor. Het maakt niet uit welk seizoen het is, de huidconditie bepaalt waar de huid behoefte aan heeft. Maar… begrijp me niet verkeerd. Ik bedoel niet dat de huid in de winter behoefte kan hebben aan een rijkere crème of iets dergelijks. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

De rol van de huidbarrière

In de loop van het najaar krijgen mensen vaak het gevoel dat de huid wat droger wordt, trekkeriger aanvoelt en sneller geïrriteerd raakt. Doorgaans gebeurt dit op het moment dat het buiten kouder wordt en de verwarming weer aan gaat (of hoger gezet wordt). Het gevolg hiervan is dat de lucht waarin we het grootste deel van de dag verkeren (binnen, thuis of op het werk) droger wordt. Als de huidbarrièrefunctie dan niet goed is, zal er vocht vanuit de huid naar de oppervlakte gaan en verdampen: de huid dehydrateert (droogt uit). Dit en niks anders is de oorzaak van de behoefte aan een rijkere crème.

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

Rijke crème biedt alleen instant verlichting

Het vervelende is echter, zoals ik mijn eerste artikel voor Beauty Journaal heb uitgelegd, dat die rijkere crème op termijn het uitdrogende effect alleen maar versterkt. Die crème houdt de huid immers voor de gek en wekt de indruk van goede hydratatie (terwijl het vocht in de crème helemaal niet de huid in kan), waardoor de diepere huidlagen stoppen met vocht binden. De gevolgen: een verder verslechterende barrièrefunctie, uitdroging van de huid en zelfs een verouderende werking.

Niet moisturizen maar herstellen

Mijn aanpak is daarom 100% de andere kant op: niet moisturizen (dus niet die lekkere dikke creme die je neigt te pakken) maar herstellen van de barrièrefunctie waardoor de huid zichzelf kan hydrateren, het trekkerige gevoel permanent verdwijnt en de huid minder gevoelig wordt en minder snel geïrriteerd raakt. Dan maakt het niet meer uit wat voor seizoen het is. Lente, zomer, herfst of winter, de gezonde barrièrefunctie zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd is en blijft.

Verwijder dode huidcellen

Belangrijk is om dagelijks diep te reinigen, de talgproductie te verminderen, verouderde huidcellen te verwijderen (exfoliëren), voldoende anti-oxidanten om de huid gezond te maken en te beschermen en soms zelfs een beetje retinol om een goede huidfunctie te stimuleren.

Strenge vorst, een uitzondering

Natuurlijk zijn er uitzonderingen in extreme situaties, zoals bijvoorbeeld strenge vorst waarbij de lucht extreem droog is, dan voelt zelfs de meest gezonde huid trekkerig aan. 

De stelling dat de huid producten nodig heeft afhankelijk van leeftijd en seizoen is dus wat mij betreft een fabeltje. Feit is immers dat de fysiologie van de huid altijd hetzelfde is.

 

Lees ook